ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
LUMIERE BROTHERS

ΠΙΣΩ

Τα αδέρφια σε παιδική ηλικία

Louis και Auguste Lumieres

Κινηματογράφος

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Louis και Auguste Lumières

O Antoine Lumières, πατέρας των εφευρετών του κινηματογράφου Louis και Auguste ήταν ζωγράφος. Βιοποριστικοί λόγοι τον ανάγκασαν να ασχοληθεί με την παραγωγή και διακίνηση φωτογραφικών υλικών. Αυτή του η ενασχόληση όμως αποκάλυψε και ένα γνήσιο επιχειρηματικό πνεύμα. Τα παιδία του φρόντισε να έχουν καλή τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση. Και σύντομα ο πιο μεγάλος ο Louis έγινε το δεξί του χέρι. Στην έκθεση του Παρισιού το 1894, ήταν καλεσμένος στην παρουσίαση του Κινητοσκοπίου. Αμέσως του τράβηξε το ενδιαφέρον αυτή η συσκευή και αγόρασε μια.

Γυρνώντας στην Λυών συγκάλεσε οικογενειακό συμβούλιο και προκάλεσε τους γιούς του να βελτιώσουν τη μηχανή του Edison. Πράγματι ο Louis έβαλε γρήγορα σε εφαρμογή τις ιδέες του με την βοήθεια των μηχανικών της εταιρίας του. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο οι Lumières είχαν έτοιμη την πρώτη κινηματογραφική μηχανή λήψης και προβολής και μια πατέντα καταχωρημένη για την εφεύρεση τους με το όνομα "Κινηματογράφος". Άρχισαν να δείχνουν τις πρώτες τους ταινίες σε ένα μικρό κοινό καλλιτεχνών, διανοουμένων και επιστημόνων. Γρήγορα άρχισε να γίνετε κουβέντα για την εφεύρεση τους. Έφτασε η στιγμή για την δημόσια "πρώτη" του κινηματογράφου, που έγινε στο υπόγειο του Grant cafe στο Παρίσι.

Όλοι οι παριστάμενοι ενθουσιάζονται, οι προσφορές στους Lumières για να πουλήσουν την εφεύρεση τους έρχονται η μια μετά την άλλη. Στις επόμενες μέρες νοικιάζεται και μια διπλανή αίθουσα για να χωρέσει τους θεατές. Οι Lumières σύντομα εγκαινιάζουν κινηματογράφους σε όλες τις μεγάλες ευρωπαικές πρωτεύουσες. Εκατοντάδες μιμητές έρχονται να τους αντιγράψουν, αλλά και να βελτιώσουν την εφεύρεση τους. Η λέξη κινηματογράφος και τα παραγωγά της καθιερώνονται παγκόσμια για το καινούργιο θέαμα.

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR