ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
THOMAS EDISON

ΠΙΣΩ

Thomas Edison

Thomas Edison

Κινηματογράφος

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Thomas Alva Edison (1847 - 1931)

Ο Thomas Edison γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1847 στο Οχάιο των ΗΠΑ. Αποβλήθηκε από το σχολείο και έπιασε δουλειά σε μια σιδηροδρομική εταιρία. Σε ένα τυχαίο περιστατικό σώζει τη ζωή του παιδιού του σταθμάρχη J. U. Mackenzie ο οποίος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης του μαθαίνει τον κώδικα μορς. Έτσι γρήγορα πιάνει δουλειά τηλεγραφητή. Οι βελτιώσεις που έφερε στον τηλέγραφο είναι οι πρώτες του εφευρέσεις. Απο εκείνη τη στιγμή ξεκινάει ουσιαστικά την καριέρα του σαν εφευρέτης και ανάμεσα στα 1093 διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι ο δημιουργός του φωνογράφου, του λαμπτήρα, της κινηματογραφικής μηχανής, του φθοροσκοπίου, των σιδηροαλκαλικών μπαταριών, διάφορων τεχνικών κατασκευής τσιμέντου, νέων μεθόδων διαχωρισμού μεταλευμάτων κ.λ.π. Οι ευρεσιτεχνίες του Edison καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα των νεων τεχνολογιών της εποχής.

Το 1890 συναντάει τον Eadweard Maybridge και του προτίνει συνεργασία θέλοντας να συνδυάσει τις μελέτες της κίνησης καρέ - καρέ, με τους ήχους του φωνόγραφου που μόλις είχε εφεύρει. Οι πειραματισμοί του στόχευαν σε ένα μηχάνημα που ρίχνοντας ένα νόμισμα θα μπορούσες να δεις ένα θέαμα με την συνοδεία ήχων ή μουσικής. Το μηχάνημα αυτό ήταν η πρώτη μηχανή προβολής και ο Edison το ονόμασε κινητοσκόπιο. Ταυτόχρονα χτίζει και το πρώτο κινηματογραφικό studio, το Black maria ώστε να κινηματογραφεί τα θέματα για το μεγάλο δίκτυο κινητοσκοπίων που είχε ήδη εγκαταστήσει.

Όμως η υπόθεση του κινηματογράφου δεν προχώρησε πολύ από τον Edison αυτή την περίοδο. Κάτι οι νομικές διαμάχες που μπλέχτηκαν οι εφευρέτες στην αμερική, κάτι η γρήγορη δημιουργία του κινηματογράφου των Αδερφών Lumières,που έμπνευσή τους αποτέλεσε το κινητοσκόπιο του. Ο Edison έμεινε ουραγός στις εξελίξεις.

THOMAS EDISON

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR