|
|
|
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
|
ΠΙΣΩ
|
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ιπποκράτης
για πρώτη φορά στην Κω
Κάνει πρεμιέρα το Φεστιβάλ Ιπποκράτης, το διεθνές Φεστιβάλ που φιλοξενεί ταινίες που έχουν θεματική την υγεία. Από την 1η έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2009 στην Κω θα έρθουν ταινίες από όλο τον κόσμο. Σταρ σε αυτές θα είναι καθημερινοί οι άνθρωποι, οι οποίοι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, έχουν ζήσει ένα πρόβλημα υγείας και έχουν αποφασίσει να το μεταφέρουν, με καλλιτεχνικό τρόπο στον κινηματογράφο.
Το Φεστιβάλ αυτό ξεκινά φιλόδοξα. Οργανώνεται από το Δήμο της Κω, από το Πνευματικό Κέντρο της Κω και από την Τρίκυ Τρικ Μ.ΕΠΕ. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το χορηγούν η Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα, η Wyeth Φαρμακευτική, η Pfizer Hellas και η Durex SSL-Europe. Συνεργάζεται η Κινηματογραφική Λέσχη Κω, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι ως3, mosaiko.gr, onculture.eu, tvxs.gr, cineman.gr, ο ραδιοφωνικός σταθμός Δήρας, στην Κω και η Ερμής Διαφημιστική-Εκδοτική.
Όταν ρωτήσαμε τους διοργανωτές, στη συνέντευξη τύπου, για τον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ μας απάντησαν ότι ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 220.000 ευρώ, εκ των οποίων έβαλε 5.000 ευρώ ο Δήμος Κω και 1.000 ευρώ το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με άλλα λόγια τα 214.000 ευρώ βρέθηκαν από ιδιώτες και το ελληνικό κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση έβαλαν 6.000 ευρώ, τα 1.000 ευρώ το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε ένα Φεστιβάλ που διαφημίζει την Κω, με δεδομένο ότι είναι το μοναδικό Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, με αυτή τη θεματική. Τι να πούμε; Αν κάναμε ρεφενέ θα μαζεύαμε περισσότερα. Το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο περιορίστηκε σε μια «υπό την αιγίδα», τι χρηματοδοτεί, μήπως μεσσηνιακά πανηγύρια ή τη Διεθνή Λέσχη στην οποία ανήκει ο νυν υπουργός; Πάντως αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Φεστιβάλ που κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο να το πραγματοποιήσουν με δυναμική και όνειρα, έχοντας, είμαι σίγουρος, στόχο να το αναδείξουν ως ένα σημαντικό θεσμό στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα, όπως έκανε η καλλιτεχνική διευθύντριά του, η Λουκία Ρικάκη, και στο άλλο Φεστιβάλ που κάνει, στη Ρόδο.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ
Νομίζω ότι ένα θετικό του Φεστιβάλ είναι η συνεργασία με παράγοντες και δυναμικά μέρη της τοπικής κοινωνίας, στην Κω. Κατ’αρχήν η Κινηματογραφική Λέσχη του νησιού έχει εμπλακεί, όχι μόνο στη συνεργασία, αλλά και στο συντονισμό των βραβείων του κοινού και στην εθελοντική βοήθεια, η οποία είναι πολύ σημαντική, με δεδομένο το χαμηλό προϋπολογισμό της διοργάνωσης. Από την άλλη, ο Δήμαρχος της Κω μας είπε ότι στις επιδιώξεις του Δήμου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ, είναι οι προβολές σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Κω, για να ευαισθητοποιηθούν και να γνωρίσουν πιο καλά την κινηματογραφική τέχνη.
Η Λουκία Ρικάκη μας είπε ότι ξεκίνησε πολύ απαισιόδοξα την προετοιμασία του φεστιβάλ, είχε μαζέψει λίγες ταινίες και ψάχνοντας κατάφερε να ξεπεράσει τις 50 ταινίες που είχε μπει σαν ανώτατο όριο, για να προβληθούν 85 ταινίες, τελικά, από τις οποίες οι 6 είναι παγκόσμιες πρεμιέρες και οι 10 πανευρωπαϊκές. Η δυναμική της ομάδας της, γνωστή σε εμάς από τα Φεστιβάλ Ecofilms, μπορεί να κάνει θαύματα. Και αυτό είναι ένα μικρό θαύμα που γίνεται στην πατρίδα του Ιπποκράτη.
ΔΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
«Αποτελεί γέφυρα σύνδεσης της Ιπποκρατικής Κω, της φιλοσοφίας και των ιδεών του Ιπποκράτη, που διαχρονικά πρεσβεύει η ιατρική, με τη σύγχρονη Κω η οποία, χωρίς να ξεχνά τις παραδόσεις, προχωρεί, δημιουργεί και εξελίσσεται», αναφέρει ο Δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης, «Με αυτό το πέρασμα από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον, με σεβασμό αλλά και όραμα, βάζουμε τις βάσεις μιας νέας πολιτιστικά επώνυμης Κω που με περηφάνια θα ακούγεται διεθνώς, όχι μόνο για την πολύτιμη ιστορία της, αλλά και για το σύγχρονο παρόν της, χτίζοντας ένα λαμπρό πολιτιστικό και πολιτισμικό μέλλον».
Ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Αντώνης Σαμαράς, αναφέρει: «Η αίσθηση της υγείας δίνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Η αποκατάσταση της υγείας επαναφέρει την ελπίδα. Η περιφρούρηση της (δημόσιας) υγείας ενισχύει την εμπιστοσύνη του Πολίτη προς την Πολιτεία. Η συνειδητότητα της υγείας συνεισφέρει στον Πολιτισμό μιας κοινωνίας. Πράγματι, η υγεία λυτρώνει κι απελευθερώνει… Ο κινηματογράφος μπορεί να συμβάλλει σ’αυτή τη συνειδητότητα. Είτε μέσα από τη μυθοπλασία του είτε μέσα από τους συμβολισμούς του είτε μέσα από τις πληροφορίες που δίνει , από τις εικόνες που υποβάλλει κι από τον προβληματισμό που υποκινεί.».
Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρει: «Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χαιρετίζοντας το πολιτιστικό εγχείρημα συνένωσης Τέχνης και Υγείας, αγκαλιάζει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για θέματα Υγείας «Ιπποκράτης» θέτοντάς το υπό την αιγίδα του. Μέσα στο πολυσύνθετο κινηματογραφικό τοπίο, η δημιουργία ενός εξειδικευμένου θεσμού για θέματα Υγείας συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο σε ζητήματα υγείας και πρόσληψης, μέσα από τη γόνιμη συνάντηση καλλιτεχνών, μελών της ιατρικής κοινότητας και κοινού. Το γεγονός ότι η διοργάνωση αυτή υλοποιείται στην Κω, τη γενέτειρα του Ιπποκράτη -του μεγάλου γιατρού και φιλοσόφου της κλασικής εποχής- ενέχει έναν επιπλέον συμβολισμό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης.»
Μεγαλοστομίες της κυβερνητικής εξουσίας που δε συνοδεύονται από πράξεις. Η στήριξη είναι μόνο στα λόγια και όχι στην πράξη, αφού τα Φεστιβάλ για να γίνονται χρειάζονται χρήματα και όχι υποσχέσεις και κομπλιμέντα. Ακόμη, θα πρέπει να τονίσουμε, ένας θεσμός υποστηρίζεται όταν γεννιέται και όχι όταν είναι ήδη δυναμωμένος. Η πολιτεία στη γέννησή του θα πρέπει να συμβάλλει.
ΤΑΙΝΙΕΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών που θα διαρκέσει αυτό το Φεστιβάλ θα προβληθούν 85 ταινίες, από 31 χώρες, όλες με θέμα την υγεία και τον άνθρωπο. Θα διαγωνισθούν για τα βραβεία του Φεστιβάλ όλες οι ταινίες αυτές, 62 σκηνοθέτες και εκπρόσωποι των ταινιών θα έλθουν από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα συμμετέχουν 12 ταινίες από την Ελλάδα στο διαγωνιστικό τμήμα, ενώ 8 θα συμμετέχουν στο Πανόραμα.
Στις Κριτικές Επιτροπές θα συμμετέχουν οι Ανδρέας Θωμόπουλος, σκηνοθέτης, Ηλίας Θεοδωρόπουλος, ιατρός, B. H. Yael, κινηματογραφίστρια (στις μεγάλου μήκους ταινίες), Hans Bosscher, σκηνοθέτης-παραγωγός, Katarina Peters, σκηνοθέτρια, Θεόφιλος Rosenberg, ιατρός (στις μεσαίου μήκους ταινίες), Νίκος Μπαϊμπάς, ιατρός, Δημήτρης Κάσιμος, ιατρός, Joseph Spaid, κινηματογραφιστής (στις ταινίες μικρού μήκους), Σάκης Κουντουρατζής, παραγωγός ραδιοφώνου, και Δημήτρης Κάσιμος (στην Κριτική Επιτροπή Ελληνικών Ταινιών).
Κάθε μέρα θα γίνονται οι συνεντεύξεις τύπου για τις ταινίες που έχουν προβληθεί, γιατροί και σκηνοθέτες θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και θα προσπαθούν να λύσουν απορίες σε ερωτήματα που θα προκύψουν και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε το κοινό να συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες που προεκτείνουν το κείμενο της ταινίας, ανοίγοντάς το στην πραγματική ζωή.
Στο φουαγιέ του κινηματογράφου Ορφέας θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας του Ralf Totten, με θέμα «Ψωρίαση: η γυμνή αλήθεια», μια πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Wyeth και του Σωματείου Ασθενών με ψωρίαση, Καλυψώ.
Οι προβολές θα γίνονται στο Δημοτικό Κινηματογράφο Ορφέας και στο θερινό κινηματογράφο Ορφέας. Θα παρακολουθήσουμε τις ταινίες και τα πεπραγμένα του Φεστιβάλ για να κάνουμε, στο τέλος, την κριτική αποτίμησή του.
Γιάννης Φραγκούλης
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
|
|