ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Α.Π.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΠΙΣΩ

Οι θέσεις και προτάσεις του Σ.Α.Π.Ο.Ε. για την αναπτυξιακή προώθηση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής

Ο Σ.Α.Π.Ο.Ε. σε μια προσπάθεια να επισπευθεί ο απαραίτητος διάλογος για την δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τον κινηματογράφο καταθέτει τη δική του πρόταση προς συζήτηση.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, πιστεύουμε πως μόνο στην περίπτωση, που η κινητοποίηση των δυνάμεων της αγοράς με λειτουργικά και άμεσα ρευστοποιήσιμα κίνητρα καταστεί εφικτή, είναι δυνατός ένας σχεδιασμός μιας αναπτυξιακής κινηματογραφικής πολιτικής.

Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο της κρατικής πολιτικής προτείνουμε :

την αποσαφήνιση του ρόλου του Ε.Κ.Κ. ως χρηματοδότη της παραγωγής και συμπαραστάτη της καλλιτεχνικής δημιουργίας,
την καθιέρωση αυτόματου συστήματος χρηματοδότησης,
τον διαχωρισμό της Hellas Film και την σύσταση ενός σύγχρονου και τεχνοκρατικά οργανωμένου τμήματος προβολής της ελληνικής παραγωγής και των συντελεστών της σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών και τον ΕΟΤ,
την σύσταση Γραφείου (Film Commission), που συμμαζεύει την γραφειοκρατία της διαδικασίας και των πληροφοριών, που σχετίζονται με τα γυρίσματα και προβάλει διεθνώς την Ελλάδα ως χώρο διεξαγωγής γυρισμάτων
και φυσικά την θεσμοθέτηση ειδικών κωδικών χρηματοδότησης.

Οι βασικές αυτές θέσεις μας είναι αναμφισβήτητα οι πλέον άμεσα απαραίτητες τροποποιήσεις σε θεσμικό επίπεδο που θα οδηγήσουν με ασφάλεια την κινηματογραφική μας παραγωγή σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Συνολικότερα, και έξω από τα άμεσα προβλήματα της κινηματογραφικής παραγωγής, προτείνουμε λύσεις και θεσμικές αλλαγές που μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να καταστήσουν τον κινηματογράφο μια παραγωγική πολιτιστική βιομηχανία για την χώρα μας, όπως :

Η σύνδεση της κινηματογραφικής παιδείας με την αγορά,
Η απονομή ελληνικότητας κινηματογραφικών ταινιών,
Ο εξορθολογισμός του τρόπου επιστροφής φόρου στον παραγωγό,
Η αλλαγή του τρόπου απονομής κρατικών βραβείων,
Η επίλυση του μέγιστου θέματος της συμμετοχής των τηλεοπτικών σταθμών στην κινηματογραφική παραγωγή
Η ειδική μέριμνα για το ντοκυμανταίρ και τις ταινίες μικρού μήκους.

Όλα αυτά τα ζητήματα αγγίζουν το φάσμα των φορέων και των παραγωγικών δυνάμεων του οπτικοακουστικού χώρου και είναι εξίσου κρίσιμα και επομένως πρέπει να αντιμετωπισθούν στη συζήτηση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Α.Π.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR