Οι θέσεις και προτάσεις του Σ.Α.Π.Ο.Ε. για το θεσμικό πλαίσιο της τηλεόρασης στο ψηφιακό μέλλον
Η τηλεοπτική αγορά αποτελεί – μαζί με τη διαφήμιση – τον μεγαλύτερο οικονομικό παράγοντα της εγχώριας οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Παρά το γεγονός, όμως, ότι διανύουμε το 17ο χρόνο από την θεσμοθέτηση της ιδιωτικής τηλεόρασης, το τοπίο φαντάζει πλήρως απορυθμισμένο και η πολιτική εκμετάλλευση εξακολουθεί να κρατά εγκλωβισμένη την επιχειρηματική λογική και ανάπτυξη.
Σε λιγότερο από 6 χρόνια μπαίνουμε υποχρεωτικά στην ψηφιακή εποχή, όπου όλη η λογική του θεσμικού πλαισίου αλλάζει ριζικά και ακόμα αναζητούμε «φόρμουλες» ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης. Αποτέλεσμα, η πλήρης απουσία ρυθμίσεων, που αφορούν κανόνες συνεργασίας, περιεχόμενο, εμπορική και αναπτυξιακή εκμετάλλευση του τηλεοπτικού προϊόντος, εργασιακές σχέσεις, σχέση κόστους και αγοράς κλπ.
Ο Σ.Α.Π.Ο.Ε. τολμά να κάνει μιά πρόταση που δεν λύνει αλλά κόβει τον γόρδιο δεσμό, προς συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς :
Να ξεπεράσουμε το θέμα αδειοδότησης με de facto αναγνώριση των νομοτύπως λειτουργούντων σταθμών και να προχωρήσουμε στη συνέχεια σε εφαρμογή όλων των λοιπών διατάξεων περί νομιμοποίησης, ελέγχου των μέσων, περιεχομένου, συμβάσεων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, κανονισμών συνεργασίας, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κλπ.
Για την οργάνωση και τον έλεγχο της κατάστασης αυτής προτείνουμε τη σύσταση μιας Επιτροπής με συμμετοχή των βασικών εμπλεκομένων, δηλαδή των Ενώσεων των καναλιών, των εργαζομένων, των διαφημιζομένων, του ΙΟΜ, και ενδεχομένως άλλων φορέων, υπό τον συντονισμό εκπροσώπου του Υπουργείου Επικρατείας.
Ταυτόχρονα, απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για το νέο θεσμικό πλαίσιο της ψηφιακής εποχής, με υλοποιήσιμες προτάσεις για τα απαραίτητα αναπτυξιακά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των υπαρκτών υποδομών.
Στην πορεία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική η θεσμοθέτηση κανόνων συνεργασίας καναλιών και παραγωγών περιεχομένου, και ιδιαίτερα η ριζική αλλαγή στον τρόπο εμπορικής διαχείρισης και δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του παραγόμενου προιόντος.
Οσον αφορά τη Δημόσια Τηλεόραση, εμείς δεν την ξεχωρίζουμε από το σύνολο της τηλεοπτικής αγοράς, παρά μόνο στον ιδιαίτερο ρόλο που οι Συνταγματικές διατάξεις της καθορίζουν και στον οποίο οφείλει να ανταποκριθεί, σεβόμενη την εισφορά των πολιτών. Σε αυτό οφείλουμε όλοι να την προστατεύουμε και να την συνδράμουμε.
Σίγουρα η ελληνική Δημόσια Τηλεόραση οφείλει να ανταποκριθεί στη νέα εποχή, αλλά ταυτόχρονα και να βάζει ψηλά τον πήχη της ποιότητας στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, καθώς και να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα με ριζικές αλλαγές τόσο στο θεσμικό της πλαίσιο, όσο και στην εσωτερική οργάνωση και λειτουργία της.
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Α.Π.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ