ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΠΙΣΩ

οδηγός επιβίωσης του ηθοποιού στον κινηματογράφο και την τηλεόραση

ΣXHMA: 13x21,5 ΣEΛIΔEΣ: 264 ΕΥΡΩ: 16,00 ISBN: 960-03-4118-4

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

«οδηγός επιβίωσης του ηθοποιού στον κινηματογράφο και την τηλεόραση» «μαθήματα υποκριτικής»

Δημήτρης Αρβανίτης - Σκηνοθέτης τηλ. 6 9 7 77 11 2 11 Ε-mail: maprodotenet.gr 28ης Οκτωβρίου 28, Τ.Κ. 15237

Ο Δημήτρης Αρβανίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Από το 1966 άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία και έκανε δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα. Άρχισε την κινηματογραφική του δραστηριότητα το 1973. Από τότε είναι σκηνοθέτης και παραγωγός κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών καθώς και θεαμάτων ανοιχτού χώρου . Έχει σκηνοθετήσει 85 διαφόρων τύπων θεάματα ( βλ. βιογραφικό). Διδάσκει το μάθημα της υποκριτικής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση τα τελευταία 10 χρόνια σε σχολή της Αθήνας. Διδάσκει επίσης σε σεμινάρια με το ίδιο αντικείμενο.

Ένας νέος ηθοποιός, όταν πρωτοπαίζει σε μια ταινία ή σε μια τηλεοπτική σειρά, έρχεται αντιμέτωπος τον πολύπλοκο κόσμο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας που τον καθορίζουν αναρίθμητοι άγνωστοι κανόνες και χιλιάδες τεχνικές λεπτομέρειες. Ποιος θα τον βοηθήσει να επιβιώσει μέσα σ’ αυτή την άγνωστη πραγματικότητα; Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αρβανίτης αξιοποιώντας την εικοσάχρονη επαγγελματική και τη δεκάχρονη διδακτική του εμπειρία επιχειρεί με το βιβλίο αυτό να διαλύσει τη σύγχυση και το φόνο που νοιώθουν όσοι –και κυρίως οι νέοι ηθοποιοί- προσεγγίζουν το πολύπλοκο αλλά και τόσο γοητευτικό κόσμο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Όπλα του η γνώση, η σαφήνεια, η απλότητα αλλά και το χιούμορ.

Το βιβλίο «Οδηγός επιβίωσης του ηθοποιού στον κινηματογράφο» είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει το τίτλος του. Μια σειρά απλών και κατανοητών μαθημάτων υποκριτικής που απευθύνονται στους νέους ηθοποιούς αλλά και στους φτασμένους επαγγελματίες και φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» για όλους όσους, ενσαρκώνοντας φανταστικά πρόσωπα, ταξιδεύουν στα συναρπαστικά αλλά και άγνωστα και πολλές φορές τρικυμισμένα πελάγη των εικόνων της τηλεόρασης και του σινεμά. Στην ελληνική βιβλιογραφία βιβλία ανάλογης θεματολογίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα και οι δραματικές σχολές εξακολουθούν να αγνοούν τις ιδιαιτερότητες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, επιμένοντας να εθελοτυφλούν μπροστά σε μια πραγματικότητα που ωστόσο καθορίζει την επαγγελματική πορεία των αποφοίτων τους. Έτσι λοιπόν ένας νέος ηθοποιός, όταν αρχίζει την καριέρα του παίζοντας σε μια ταινία ή σε μια τηλεοπτική σειρά, έρχεται αντιμέτωπος με μια βιομηχανία κατασκευής εικόνων που διαλύει και ανασυνθέτει τη συνέχεια του χώρου και του χρόνου και πρέπει να κατανοήσει ένα «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» που τον καθορίζουν ένα σωρό άγνωστοι κανόνες και χιλιάδες τεχνικές λεπτομέρειες. Ποιος θα τον βοηθήσει να επιβιώσει μέσα σ’ αυτή την άγνωστη πραγματικότητα; Αυτό το βιβλίο φιλοδοξεί να συμβάλει στη λύση αυτού του προβλήματος που αντιμετωπίζει κάθε νέος ηθοποιός και όχι μόνο. Έρχεται να καλύψει ένα κενό και να κωδικοποιήσει ορισμένα απαραίτητα στοιχεία για την ευκολότερη, όσο το δυνατόν, ένταξη των ηθοποιών στον κόσμο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, δυο μέσων που χρησιμοποιούν με το δικό του το καθένα τρόπο την ίδια οπτικοακουστική γλώσσα, που γεννήθηκε με την εμφάνιση του σινεμά πριν από εκατόν εννιά ακριβώς χρόνια.

Στο πρώτο μέρος με τίτλο «Η έβδομη τέχνη» περιγράφεται ο μηχανισμός κατασκευής μιας ταινίας και παρατίθενται τα απολύτως απαραίτητα τεχνικά στοιχεία που πρέπει να ξέρει ένας ηθοποιός. Ο χρηστικός σκοπός του βιβλίου επέβαλε τα κείμενα αυτά να διατυπωθούν όχι ως ολοκληρωμένα μαθήματα κινηματογράφου, αλλά ως κωδικοποίηση πληροφοριών αναγκαίων για την άσκηση του επαγγέλματος του ηθοποιού, από τη σκοπιά του οποίου προσπάθησα ο συγγραφέας περιγράφει με σαφήνεια, επάρκεια, λιτότητα και χιούμορ το αντικείμενο τους, φροντίζοντας να είναι χρήσιμα αλλά και ευχάριστα στην ανάγνωση. Το δεύτερο μέρος που έχει τον τίτλο «η υποκριτική στον κινηματογράφο» αναφέρεται στο μακρύ, δύσκολο όσο και συναρπαστικό ταξίδι που έχει ως αφετηρία του τη σωστή ανάγνωση του σεναρίου και ολοκληρώνεται με την ερμηνεία ενός ρόλου σε μια κινηματογραφική ταινία ή σε μια τηλεοπτική παραγωγή. Το μέρος αυτό είναι αφιερωμένο μ’ άλλα λόγια στην τέχνη και την τεχνική της υποκριτικής. Επειδή ο κόσμος του κινηματογράφου είναι εξαιρετικά πολύπλοκος είναι πολύ πιθανό όσοι τον προσεγγίζουν –και κυρίως οι νέοι ηθοποιοί- να νοιώθουν συχνά αδικαιολόγητη σύγχυση ή και φόβο. Ωστόσο πίσω από την πολυπλοκότητα κρύβεται συνήθως η απλότητα κι αυτή προσπάθησε να αναδείξει ο συγγραφέας, περιγράφοντας και φωτίζοντας χωρίς ωραιοποιήσεις ή υπεραπλουστεύσεις, το πραγματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί ένας επαγγελματίας ηθοποιός στην καθημερινή του τριβή με το επάγγελμα. Η εικοσάχρονη πορεία του ως σκηνοθέτη, και η δεκάχρονη διδακτική του εμπειρία αποτελούν εγγύηση για τη χρησιμότητα αυτού του οδηγού.

Τα σημαντικότερα προσόντα του βιβλίου είναι:

Η μοναδικότητα του βιβλίου στην ελληνική βιβλιογραφία. Η επαγγελματική και διδακτική πείρα του συγγραφέα. Το εύληπτο κείμενο που κάνει το βιβλίο ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, πολύ αποτελεσματικό, αλλά όχι κουραστικό ή «διδακτικό». Ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων αναγνωστών (μαθητές δραματικών σχολών, νέοι ηθοποιοί, επαγγελματίες ηθοποιοί, κλπ). Διαφέρει στο ότι απευθύνεται με πιο συστηματικό τρόπο στο κοινό του, που είναι οι φοιτητές των δραματικών σχολών, ενώ το αντίστοιχο βιβλίο αποτελεί πιο "σεμιναριακό" ανάγνωσμα.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR