“Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο 1948-1970”
Κυκλοφόρησε το βιβλίο “Η κωμωδία στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο 1948-1970”, του Γιάννη Φραγκούλη, από τις εκδόσεις Έλευσις. Ο εκδοτικός τομέας της Ομάδας Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας Έλευσις, που δραστηριοποιείται στην Αρκαδία, ανοίγεται στο θεωρητικό τομέα του κινηματογράφου με αυτό το βιβλίο.
Στις 134 σελίδες αυτού του βιβλίου αναλύεται και παρουσιάζεται η κωμωδία έτσι όπως πρωτοεμφανίστηκε στον ελληνικό κινηματογράφο, στη πρώτη της συγκροτημένη μορφή, το 1948, μέχρι την εμφάνιση της νέας μορφής του κινηματογράφου στη χώρα μας, το 1970. Για να γίνει πιο κατανοητή αυτή η ανάλυση αναφέρονται στοιχεία από τη θεωρία της αναπαραγωγής του μηνύματος, από το μύθο, το σύμβολο, μέχρι την ιδεολογική ανασκευή της έννοιας, αλλά και από τη θεωρία της παραστατικής τέχνης, εστιασμένη στην κωμωδία. Ακόμη εξετάζονται οι διαφορετικοί τρόποι ηθοποιίας και σκηνοθεσίας. Τέλος, μια ιστορική αναφορά παρουσιάζει το πώς η κωμωδία εμφανίζεται πρώτα στο θέατρο και μετά στον κινηματογράφο.
Γίνεται αναφορά στις διαφορές μεταξύ θεάτρου και κινηματογράφου, όπως και στην ηθοποιία, ακολουθώντας τις διαφορετικές σχολές, αλλά και σε τρεις σημαντικές περιπτώσεις, τον Τσάρλι Τσάπλιν, τους αδελφούς Μαρξ και το Γούντι Άλεν. Το βιβλίο μιλά για τους Έλληνες ηθοποιούς, εστιάζει σε τέσσερις περιπτώσεις, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, το Θανάση Βέγγο, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Τέλος, αναφέρονται οι Έλληνες σκηνοθέτες που έκαναν ένα σημαντικό αριθμό κωμωδιών και εστιάζεται αυτή η μελέτη στους Αλέκο Σακελάριο, Γιάννη Δαλιανίδη, Γρηγόρη Γρηγορίου, Στέλιο Τατασόπουλο, Ντίνο Δημόπουλο, Γιώργο Τζαβέλλα και Βασίλη Γεωργιάδη. Μέσα από αυτή την ανάλυση επιχειρείται να δοθεί και η πολιτική διάσταση της κωμωδίας, έτσι όπως εμφανίζεται στον ελληνικό κινηματογράφο. Την έκδοση χαιρετίζει ο Χάρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιάννης Φραγκούλης είναι κριτικός κινηματογράφου, έχει συνεργαστεί με διάφορα έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικές εκπομπές, κάνει κινηματογραφικά σεμινάρια από το 2000, διεύθυνε το περιοδικό Αντι-κινηματογράφος, τώρα το Επικοινωνία και Κινηματογράφος και είναι συνεργάτης του www.cinemainfo.gr. Ασχολείται με τη θεωρία του κινηματογράφου, στα σεμινάρια και τα εργαστήρια που οργανώνει. Έχει γράψει επίσης το βιβλίο «Τι είναι ο κινηματογράφος;», εκδόσεις Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών-Έλευσις, και «Κώστας Φέρρης», εκδόσεις Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει μεταφράσει το βιβλίο «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Ζαν Μιτρί, εκδόσεις Entracte-Σύγχρονη Εκπαίδευση.
Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ 1948::1970