ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
Ο ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΓΡΑΦΟ

ΠΙΣΩ

Ο ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΓΡΑΦΟ

Ο ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Το βιβλίο «Ο ρυθμός και η μουσική στον κινηματογράφο», του Jean Mitry, (μετάφραση Γιάννης Φραγκούλης, εκδόσεις Entracte/Σύγχρονη Εκπαίδευση), αναφέρεται στο πρόβλημα της οριοθέτησης του ρυθμού και, κατά δεύτερο λόγο, της μουσικής στον κινηματογράφο. Αυτά τα δύο στοιχεία, αν και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κινηματογραφική τέχνη, πολύ λίγο έχουν εξετασθεί από την κινηματογραφική θεωρία. Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη κάνει σε αυτό το βιβλίο ο Jean Mitry. Αναφέρει παραδείγματα από τις πρώτες γερμανικές ταινίες (Richter, Ruttmann, Eggeling, Fishinger), αλλά και από γαλλικές (Delluc, L’Herbier, Gance, Rene Clair, Germaine Dulac), όπως και από τις αγγλικές ταινίες των Len Lye, Francis Bruguiere, Oswel Blakeston και Norman McLaren.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη του για την έννοια του ρυθμού όπως αυτή υπάρχει στα έργα του Eisenstein. Αυτή η μελέτη είναι χρήσιμη τόσο για τους κινηματογραφιστές, οι οποίοι δε θα πρέπει να τη δουν σα μια συνταγή, αλλά σα μια ενδιαφέρουσα ανάλυση, πηγή πληροφοριών, όσο και για τους θεατές του κινηματογράφου, οι οποίοι μπορούν πλέον να καταλάβουν πιο εύκολα ποιες ταινίες είναι «αργές» και ποιες «γρήγορες» και που ο ρυθμός σημαίνει (με τη σημειωτική έννοια του όρου) στο κινηματογραφικό κείμενο. Τέλος οι μουσικοί θα βρουν ενδιαφέροντα στοιχεία στο πεδίο που οι δύο τέχνες (κινηματογράφος και μουσική) συναντιούνται.

Μπορείτε να το αγοράσετε είτε με αντικαταβολή είτε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στα παρακάτω τηλέφωνα είτε με την αποστολή email, αναφέροντας το όνομά σας και το τηλέφωνό σας για να έρθουμε εμείς σε επαφή με εσάς.

Για τις παραγγελίες σας: Φραγκούλης Γιάννης Ευδόξου 60-62, Αθήνα 11743 τηλ. 210-9012987, 6974-123481, fax: 210-9012987 e-mail: cineotenet.gr

Τιμή για κάθε βιβλίο: 3 ευρώ.

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR