ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΠΙΣΩ

Ταινίες που αξίζει να δείτε στη τηλεόραση

Ταινίες που αξίζει να δείτε στη τηλεόραση

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008

ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

ΣΤΙΣ ΟΚΤΩΜΙΣΙ
ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Αυτή την εβδομάδα (20-26/12/2008) έχουμε να δούμε κλασικά αριστουργήματα (και ένα νεότερο). Μόνο που οι πολύ καλές ταινίες είναι όλες στοιβαγμένες σε δύο μέρες, έχοντας κάνει τα κανάλια, προφανώς, ένα εορταστικό πρόγραμμα που βλέπει αυτά τα Χριστούγεννα πιο κινηματογραφικά. Εντύπωση μας κάνει ότι το πρόγραμμα της τηλεόρασης, όσον αφορά στις ταινίες, δεν έχει τροποποιηθεί σε σχέση με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ατολμία ή άρνηση να ακολουθήσουν το νήμα της ζωής; Ποιος ξέρει;

ΛΟΥΝΤΒΙΧ

Ο Λούντβιχ είναι ο βασιλιάς της Βαυαρίας, το 1864. Ενδιαφέρεται για τις όπερες του Βάγκνερ και παραμελεί τα καθήκοντά του. Αρνείται να παντρευτεί και χτίζει πολυτελή παλάτια, σύμφωνα με τα αισθητικά του οράματα. Ενδίδει σε ομοφυλοφιλικά όργια. Ο Λουκίνο Βισκόντι σκηνοθετεί, το 1972, αυτή την αριστουργηματική ταινία. Ο σκηνοθέτης ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια, η οποία είχε εκπέσει, και έγινε μέλος του Κομουνιστικού Κόμματος. Στην αισθητική του βλέπουμε το ρομαντισμό να παντρεύεται με το ρεαλισμό φτιάχνοντας έναν καθαρά ποιητικό κινηματογράφο. Εδώ ο Βισκόντι βλέπει τον ίδιο τον εαυτό του στο πρόσωπο του Λούντβιχ. Ένας «τρελός» που έχει καταλάβει ότι η εποχή που αυτός εκπροσωπεί έχει πλέον ξεπεραστεί. Κάνει άλματα προς το μέλλον, φροντίζει τον πνευματικό του κόσμο και αρνείται να δει την πεζή πραγματικότητα. Σε αυτό το σημείο ο Βισκόντι τον κατακρίνει, αφού αυτός δεν έκανε το ίδιο, αλλά δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την ιδιοφυΐα του «τρελού» βασιλιά που ήταν πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του. Κλασική η κινηματογράφηση, ο Βισκόντι βάζει ποιητικές πινελιές, υπογράφει ένα αριστούργημα που σε καθηλώνει τόσο με την αφήγησή του όσο και με την αισθητική του. Από το κανάλι της Βουλής, την Τρίτη (23/12/2008), στις 22.00.

 

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Σε ένα νησί της Νότιας Ιταλίας ο Πάμπλο Νερούντα είναι εξόριστος. Εκεί θα το γνωρίσει ένας αναλφάβητος ταχυδρόμος. Θα εντυπωσιαστεί από την προσωπικότητά του, θα γίνει ο προσωπικός ταχυδρόμος του και θα προσπαθήσει να γίνει και αυτός ποιητής. Η ταινία διασχίζει τη χώρα της ποίησης και μεταφράζει την πραγματικότητα. Δεν είναι μια ρεαλιστική υπόθεση, είναι μια μεταφορά συναισθημάτων που ο Μάικλ Ράντφορντ μεταφέρει στην οθόνη με ένα πολύ όμορφο τρόπο. Ο Μάσιμο Τρόζι παίζει εκπληκτικά έχοντας δίπλα του το Φιλίπ Νουαρέ. Το 1994 αυτή η ταινία είχε κάνει αίσθηση, όχι μόνο στο χώρο των κινηματογραφόφιλων, στο διεθνή κυρίως χώρο, αν και, από την πρώτη ματιά, η θεματολογία της είναι πολύ περιορισμένη. Ο σκηνοθέτης ανοίγει το θέμα του και μπορεί να ακουμπήσει την ψυχή όλων των θεατών, όσοι, τουλάχιστον, είναι ευαισθητοποιημένοι με τα ανθρώπινα αισθήματα, με τα προβλήματα του διπλανού τους, με την ελευθερία του ανθρώπου απέναντι στην εξουσία. Θα τη δούμε στην ΕΤ1, την Τετάρτη (24/12/2008), στις 21.10.

 

ΟΚΤΩΜΙΣΙ

Δεν ξεφεύγουμε από την Ιταλία. Αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με το Φεντερίκο Φελίνι που το 1963 τολμά και κάνει αυτή την ταινία. Το «τολμά» έχει να κάνει με το ότι το θέμα του είναι οι ανησυχίες ενός καλλιτέχνη και πιο συγκεκριμένα του κινηματογραφιστή. Στην εποχή του αυτή η αυτοανάλυση ήταν απαγορευμένη. Μάλιστα οι Ρώσοι κριτικοί κινηματογράφου είχαν κατακρίνει την ταινία του Φελίνι, πατώντας σε αυτό το ηθικό, κατά τη γνώμη τους, ζήτημα. Όταν τα χρόνια πέρασαν είχαμε την ευκαιρία να την ξαναδιαβάσουμε και να ανακαλύψουμε το θησαυρό της. Εδώ ο Γκουίντο Ασέλμι είναι σκηνοθέτης και περνά μια περίοδο υπαρξιακής κρίσης. Ετοιμάζει μια ταινία και, συγχρόνως, προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τη σχέση του με τη γυναίκα και την ερωμένη του. Βασανίζεται από εφιάλτες και φαντασιώσεις. Τρία είναι τα ιερά τέρατα που παίζουν σε αυτή την ταινία, ο Μαρτσέλο Μαστροϊάνι, στο πρόσωπό του έχουν αναγνωρίσει το λατίνο εραστή, η Ανουκ Εμέ και η Κλαούντια Καρντινάλε. Μόνο για αυτούς αξίζει κάποιος να δει την ταινία. Θα προχωρήσουμε όμως και θα πούμε ότι ο καλλιτέχνης, σε αυτή την ταινία, βρίσκεται αντιμέτωπος με το απόλυτο κενό δημιουργίας. Τρομάζει. Είναι η στιγμή που ξεκινά να κάνει την ανάλυση στην προσωπικότητά του. Αυτό γίνεται μόνο όταν κάποιος αναλύσει το πώς κάποιοι τον αντιλαμβάνονται σαν προσωπικότητα. Αυτός και απέναντί του η γυναίκα του, η ερωμένη του και το συνεργείο. Όλες οι φοβίες του περνούν από μπροστά του. Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον τρόπο του Φελίνι. Η μουσική του Νίνο Ρότα μας βοηθά να ακολουθήσουμε το ρυθμό της ταινίας και να την παρακολουθήσουμε με προσοχή μέχρι το τέλος. Την προβάλλει το κανάλι της Βουλής, την Τετάρτη (24/12/2008), στις 22.00.

 

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΑ ΤΣΟΚΑΡΑ

Παραμένουμε στην Ιταλία (δεν το κάνουμε επίτηδες) για να δούμε το κλασικό αριστούργημα του Ερμάνο Όλμι. Το 1978 γυρίζει αυτή την ταινία με θέμα την αγροτική Ιταλία. Είναι αρχές του 20ου αιώνα. Μια οικογένεια αποφασίζει να στείλει το γιο της στο σχολείο. Αυτό είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ταινία εποχής, από πρώτης άποψης. Αναπαριστάται η ιταλική κοινωνία στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι δυσκολίες είναι εμφανείς και όλες επικεντρώνονται στο κρίσιμο πρόβλημα της αφήγησης: στην εκπαίδευση. Ο σκηνοθέτης βάζει αυτό το πρόβλημα σαν επιτακτικό, ενώ εκείνη την εποχή δεν υπήρχε πιθανότητα καν να τεθεί. Κατά συνέπεια έχουμε μια αποκλίνουσα διαφορά από το πραγματικό και πάμε σε αυτό που ονομάζουμε ποιητικό ρεαλισμό, ένα καλλιτεχνικό ρεύμα που πρωτοεμφανίζεται στον κινηματογράφο με την ταινία του Λουκίνο Βισκόντι, «Η γη τρέμει», πατέρα τόσο του νεορεαλισμού όσο και του ποιητικού κινηματογράφου («Θάνατος στη Βενετία»). Ο Όλμι φτιάχνει μια θαυμάσια ταινία στην οποία απεικονίζει όλες τις αντιξοότητες και τις ταξικές αντιθέσεις εκείνης της εποχής μέσα από ένα σύγχρονό του πρόβλημα, αυτό της εκπαίδευσης, μεταφράζοντας το με άλλους αφηγηματικούς όρους, ακουμπώντας όμως την ιδιοσυγκρασία του θεατή, αφού είναι ένα παγκόσμιο θέμα, σύγχρονο και άλυτο, ακόμα και στην εποχή μας. Στο κανάλι της Βουλής, την Πέμπτη (25/12/2008), στις 23.00.

ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι ταινίες που έρχονται σε «δεύτερη μοίρα» είναι αρκετές. Θα δούμε όμως κάποιες καλές ταινίες που διεκδικούν μια καλή θέση στη διασκέδαση.   

Ο ΜΠΑΤΜΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Ο δολοπλόκος επιχειρηματίας Μαξ Σρεκ, ο μοναχικός και παραμορφωμένος Πιγκουίνος και η Κατ Γούμαν έρχονται αντιμέτωποι με τον Μπάτμαν. Αυτός όμως πληροφορείται ό,τι θέλουν να μετατρέψουν την Γκόθαμ Σίτι σε άντρο του εγκλήματος. Η πρώτη ταινία της σειρά ήταν λιτή. Αυτή, η δεύτερη, έχει να μας δείξει τις μεγάλες σκηνοθετικές ικανότητες του Τιμ Μπάρτον. Εδώ η γοτθική ατμόσφαιρα αναπαριστάται πολύ όμορφα και έχουμε ένα θέαμα διαφορετικό από το γνωστό κόμικ. Στο Star, το Σάββατο (20/12/2008), στις 22.30. 

ΘΑΝΑΣΗ, ΠΑΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΟΥ

Ένας φτωχός και εργατικός άνθρωπος προσπαθεί να παντρέψει την αδελφή του. Έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον του όταν προσπαθεί να βοηθήσει μια κοπέλα που της έκαναν έξωση. Ο Ντίνος Κατσουρίδης σκηνοθετεί και βραβεύεται, το 1972, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στην ΕΤ3, το Σάββατο (20/12/2008), στις 23.00.

SPIDER-MAN

Ο ντροπαλός και αδέξιος έφηβος, ο Πίτερ Πάρκερ αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις όταν το δαγκώνει μια γενετικά μεταλλαγμένη αράχνη. Ο Σάμ Ράμι σκηνοθετεί και ο Τομπ Μαγκουάιρ κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πρώτη ταινία της σειράς που σκηνοθετεί ο Ράμι, η οποία ακόμα δεν έχει τελειώσει. Στο Mega, την Κυριακή (21/12/2008), στις 21.00.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΡΙΤΑ

Η Ρίτα θέλει να μορφωθεί για να γλιτώσει από την πληκτική ζωή της κομμώτριας. Αποφασίζει να γραφτεί στο τμήμα Αγγλικής Λογοτεχνίας ενός Πανεπιστημίου. Το 1983, ο Λιούις Γκίλμπερτ σκηνοθετεί αυτή την ταινία, όπου πρωταγωνιστούν οι Μάικλ Κεν, Τζούλι Ουόλτερς και Κιμ Φόρτιουν. Εδώ έχουμε ξανά την ιστορία του Πυγμαλίωνα, από μια άλλη ματιά. Στην ΕΤ1, την Τετάρτη (24/12/2008), στις 23.45.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Ο βασιλιάς του Χάλογουίν αποφασίζει ότι θέλει αυτός να γίνει ο βασιλιάς των Χριστουγέννων. Για αυτό το λόγο απάγει τον Άγιο Βασίλη και αναθέτει στους υπηκόους του να φτιάξουν δώρα για τα παιδιά. Το μυστικό είναι ότι αυτά τα δώρα θα τρομάζουν τα παιδιά. Ο Τιμ Μπάρτον, το 1993, ξαναφτιάχνει αυτό το παραμύθι, με όμορφο τρόπο δίνει το χιουμοριστικό στοιχείο, κρατώντας όμως στοιχεία της αγωνίας, για να κάνει ένα πολύ όμορφο ατμοσφαιρικό και χιουμοριστικό θρίλερ. Στην ΕΤ1, την Πέμπτη (25/12/2008), στις 23.30.

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝΩΝ

Κατά τη διάρκεια των μουσώνων μια Ινδή πρόκειται να παντρευτεί έναν άνδρα που δεν αγαπά. Οι καλεσμένοι στην τελετή προέρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου. Τα μέλη των οικογενειών των μελλονύμφων πρόκειται να εντυπωσιάσουν με την τελετή τους καλεσμένους. Η Μίρα Νάιρ κάνει αυτό που λέμε λαϊκό κινηματογράφο. Εδώ όμως έχουμε μια σημαντική απόκλιση από το είδος που ανθεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ινδία: το κωμικό στοιχείο εντάσσεται στην αφήγηση και γίνεται μια σάτιρα αυτών των εθίμων και ειδικά της τελετουργίας τους.  Την Παρασκευή (26/12/2008) στο κανάλι της Βουλής, στις 21.00.

 

CARS

 

Ο Κεραυνός Μακ Κουίν, διασχίζει τη χώρα για να λάβει μέρος σε ένα μεγάλο αυτοκινητιστικό ράλι. Κατά λάθος όμως φτάνει σε μια μικρή πόλη όπου γνωρίζει το Χάτσον Χόρνετ, του 1951, και μια Πόρσε, του 2002. Θα συναντήσει και ένα γερανό, οποίος θα του αλλάξει όλη τη ζωή. Ανιμέισιον, με πρωταγωνιστές αυτοκίνητα, καλή σκηνοθεσία, περιπέτεια και ευχάριστο για τη διασκέδαση, σκηνοθετεί ο Τζόν Λάσιτερ, εταιρεία παραγωγής είναι η Pixar, η οποία έχει φύγει από την Disney και ανοίγει τα φτερά της σε άλλους ορίζοντες. Στη ΝΕΤ, την Παρασκευή (26/12/2008), στις 22.00.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Προβάλλονται επίσης οι ταινίες:
«Ο μαφιόζος της διπλανής πόρτας» (Alpha, Σάββατο, 20/12/2008, 23.15), του Χάουαρντ Ντετς.
«Μόνος στο σπίτι» (ΑΝΤ1, Κυριακή, 21/12/2008, 21.00), του Κρις Κολόμπους.
«Τζένη, Τζένη» (Alpha, Κυριακή, 21/12/2008, 22.15), του Ντίνου Δημόπουλου.
«Οι κύριοι με τα ριγέ» (ΕΤ1, Δευτέρα, 22/12/2008, 21.00), του Πίτερ Κατάνεο.
«Το πολικό εξπρές» (Star, Τρίτη, 23/12/2008, 21.00), του Ρόμπερτ Ζεμέκις.
«Λέμονι Σνίκετ: μια σειρά από ατυχή γεγονότα» (Star, Τετάρτη, 24/12/2008, 21.00), του Μπραντ Σιλμπέρλινγκ.
«Το χρονικό της Νάρνια» (ΝΕΤ, Πέμπτη, 25/12/2008, 18.30), του Άντριου Άνταμσον.
«Pretty woman» (ΝΕΤ, Πέμπτη, 25/12/2008, 24.00), του Γκάρι Μάρσαλ.
«Ο ασπροδόντης» (ΕΤ3, Παρασκευή, 26/12/2008, 22.00), του Ράνταλ Κλάιζερ.
«Υιέ μου, υιέ μου» (ΕΤ3, Παρασκευή, 26/12/2008, 23.00), του Γρηγόρη Γρηγορίου.

 

 

ΑΝΤ1: 38, 35, 45 UHF και μπουκέτο Nova, τηλ. 2106855690-2, 2106886100.

ΕΤ1: 21, 48 UHF, 11, 12 VHF και μπουκέτο Nova, τηλ. 2107701911

ΕΤ3: Θεσσαλονίκη 23, 27 UHF, Αθήνα 31, 52 UHF και Nova, τηλ. 2310299400.

Κανάλι της Βουλής: Αθήνα 50 UHF, Θεσσαλονίκη 58 UHF, τηλ. 2103733820.

ΝΕΤ: 34, 44 UHF, 5 VHF και μπουκέτο Nova, τηλ. 2106066000.

Σινέ+: Ψηφιακό μπουκέτο ΕΡΤ, 48, 56, 53, UHF, τηλ. 2106066000.

Alpha: 24, 33, 63 UHF, 3 VHF και μπουκέτο Nova, τηλ. 2122124000.

Alter: 27, 62 UHF και μπουκέτο Nova, τηλ. 2105707000.

Mega: 7 VHF, 25, 66, 47 UHF και μπουκέτο της Nova, τηλ. 2106903000.

Star: 29, 42, 61 UHF και μπουκέτο Nova, τηλ. 2111891000.

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR