ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΠΙΣΩ

KPATIKA KINHMATOΓPAΦIKA BPABEIA ΠOIOTHTAΣ ETOYΣ 2006

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ

Ο κινηματογράφος γυρνά την πλάτη σε κάτι νέο, ηλικιακά και αισθητικά. Η ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη, «Ροζ», είχε κάτι το νέο για τον ελληνικό κινηματογράφο. Μια αφήγηση που δεν την έχουμε δουλέψει πολύ, έναν τρόπο αφήγησης που είναι πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτός ακριβώς ο κινηματογράφος αγνοήθηκε από τους εκλέκτορες των Κρατικών Βραβείων. Του γύρισαν την πλάτη. Ευτυχώς που υπήρχε η ταινία της Αγγελική Αντωνίου, «Eduart», για να βρουν μια δικαιολογία έτσι ώστε να μπορούν να βραβεύσουν κάτι που είναι πράγματι καλό.

Πάντως ο «Eduart» έφυγε από τη Θεσσαλονίκη με εννέα βραβεία, το 1ο, σκηνοθεσίας, σεναρίου, σκηνογραφίας, μουσικής, ήχου, μοντάζ, ενδυματολογίας και μακιγιάζ. Η Αντωνίου έκανε μια ταινία εμπορική, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του κινηματογράφου της. Πήγε ελάχιστα μπροστά, σχετικά με τις «Χαμένες νύχτες», με την ταινία με την οποία έφυγε με το βραβείο σεναρίου, τότε από τη Θεσσαλονίκη. Μιλάμε, λοιπόν, για έναν θρίαμβο για την Αντωνίου, αλλά και για τον καλό ελληνικό κινηματογράφο. Θα πρέπει, ακόμη, να πούμε ότι αυτή η ταινία μπορεί άνετα να κάνει καριέρα στο εξωτερικό, στη διανομή.

Μια δεύτερη αδικία είναι το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη, «Ζωντανοί στο Κύτταρο». Με αυτή την ταινία θα έπρεπε να φύγει ο Μποσκοΐτης με το 1ο Βραβείο Τεκμηρίωσης και όχι με το 2ο. Το 1ο βραβείο το κέρδισε η ταινία «Sugartown-Οι γαμπροί», πού ελάχιστα απείχε από το ρεπορτάζ. Ο Κουτσιαμπασάκος, με το «Γιο του φύλακα», φεύγει με το 2ο Κρατικό Βραβείο και με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου. Νομίζουμε ότι αυτά τα δύο βραβεία θα μπορούσαν να μοιραστούν με την ταινία του Κουτσιαμπασάκου και με την ταινία του Σάββα Καρύδα, «Στα όρια». Τα υπόλοιπα βραβεία ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα, όλες οι ταινίες ήταν κάπου εκεί, δεν μας εξέπληξαν.

Μια τελευταία παρατήρηση για τα βραβεία. Μήπως θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, αλλά προπαντός το Υπουργείο Πολιτισμού, η άποψη του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών, ότι τα αποτελέσματα είναι διαβλητά και ότι αυτός ο θεσμός θα πρέπει να καταργηθεί;

Γιάννης Φραγκούλης

KPATIKA KINHMATOΓPAΦIKA BPABEIA ΠOIOTHTAΣ ETOYΣ 2006

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR