48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ BALKAN FUND
Ημερομηνία λήξης 25 Μαΐου 2007
Διανύοντας την πέμπτη του πλέον χρονιά, το Βαλκανικό Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίου (Balkan Fund) του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου 2007.
Τα βραβεία του Balkan Fund θα ανακοινωθούν στην Θεσσαλονίκη μετά από ένα τριήμερο εργαστήριο κατά το οποίο οι σεναριογράφοι, οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί των κατατεθέντων σχεδίων σεναρίου, που θα έχουν περάσει τη διαδικασία της προ-επιλογής, θα συναντήσουν τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα projects τους.
Η περσινή Κριτική Επιτροπή απαρτίστηκε από τους Peter Carlton, διευθυντή του Film4, Roman Paul, παραγωγό του Paradise Now και επικεφαλή της εταιρίας Razor Film Produktion Berlin, Cedomir Kolar, παραγωγό του βραβευμένου με Όσκαρ No Man’s Land και επικεφαλή της A.S.A.P Films Paris, Lenny Crooks, το νέο επικεφαλή του New Cinema Fund κάτω από την ομπρέλα του U.K Film Council και Χριστίνα Kallas-Καλογεροπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Balkan Fund, σεναριογράφο - παραγωγό και πρόεδρο της FSE (Federation of the Screenwriters in Europe – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σεναριογράφων).
Όπως κάθε χρόνο, τέσσερα (4) από τα σχέδια σεναρίου θα βραβευθούν με 10.000 ευρώ το καθένα για την επαγγελματική ανάπτυξή τους σε σενάρια. Όσοι πάρουν μέρος θα έχουν όμως και παράλληλα την ευκαιρία να συναντηθούν με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου, οι οποίοι έχουν προσκληθεί ειδικά για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Balkan Fund. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του Industry Center όπως είναι το Crossroads Co-production Forum, καθώς και να πάρουν μέρος με τις ολοκληρωμένες ταινίες τους στην Αγορά κινηματογραφικών ταινιών του φεστιβάλ.
Μεταξύ των ειδικών που έχουν συμμετάσχει στο Balkan Fund σε προηγούμενες χρονιές είναι ο Simon Perry, επικεφαλής του Irish Film Board, ο Norman Brock του UK Film Council, o Peter Garde της δανέζικης εταιρίας παραγωγής Zentropa Productions, ο Thomas Heskia του αυστριακού ταμείου χρηματοδότησης Filmfonds Wien, ο Henning Camre του δανέζικου ταμείου χρηματοδότησης Danish Film Institute, ο Heinrich Ambrosch της Austrian Broadcasting Corporation, η Marta Lamperova της γερμανικής εταιρείας διανομής MDC International και η Florence Shapiro της γαλλικής εταιρείας διανομής Coproduction Office, οι παραγωγοί Tobias Pausinger της Μatch Factory, Ursula Wohlschlager της Lotus Film, Nik Powell της Scala Productions, Karl Baumgartner της Pandora, Jürgen Seidler της Script House, Θανάσης Καραθάνος της Twenty-Twenty Vision, Katja Siegel της Reverse Angle και Tobias Bühler της Peter Stockhaus, αλλά και εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής τηλεόρασης όπως της ARTE και ZDF και χρηματοδοτικών φορέων όπως το Nipkow, το CineMart, CineLink και το γαλλικό National Center for Cinema (CNC).
Μετά την επιτυχία του φιλμ Grbavica (Σεράγεβο σ’αγαπώ), της πρώτης ταινίας που πέρασε από το εργαστήρι του Balkan Fund και που βραβεύτηκε με την Χρυσή Άρκτο 2006, την ταινία The Tuning που έλαβε το πρώτο βραβείο του Mannheim Film Festival και επελέγη ως η καλύτερη ταινία του Napoli Film Festival και την ταινία Gucha – Distant Trumpet που μόλις συμμετείχε στο τμήμα Panorama του Φεστιβάλ του Βερολίνου, οι δραστηριότητες του Βαλκανικού Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίου, συνεχίζονται με νέα – πολλά υποσχόμενα - projects, όπως τα: Hidden Faces (σκην. Handan Ipekci), Welcome Aboard (σκην. Κωσταντίνος Γιάνναρης), The Coat (σκην. Kutlug Ataman), Μικρό έγκλημα (σκην. Χρήστος Γεωργίου), Kingdom Cum (σεν. Dimitrije Vojnov και σκην. Srdjan Dragojevic), A Heart Shaped Balloon (σεν. Bogdan Mustata και σκην. Catalin Mitulescu) και Principles of Life (σεν. Razvan Radulescu και σκην. Radu Jude).
Tο Balkan Fund έχει την ιδιαιτερότητα να είναι απόλυτα επικεντρωμένο στην ιστορία μιας ταινίας και να στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας του σεναρίου. Μετά την επιτυχία των προηγούμενων χρόνων και τη μεγάλη διεθνή απήχηση στο χώρο, το Balkan Fund είναι πλέον αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και σίγουρα ο πιο γνωστός στο εξωτερικό. Μέσω του Balkan Fund η Θεσσαλονίκη γίνεται και στην πράξη το πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων και της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τουλάχιστον όσον αφορά στον κινηματογράφο και συγκεκριμένα στον σημαντικό τομέα της ανάπτυξης σεναρίου, ενώ συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην πολιτιστική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.
Η ημερομηνία λήξης προθεσμίας για την κατάθεση των σχεδίων σεναρίου είναι στις 25 Μαΐου 2007. Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης http://www.filmfestival.gr/balkan_fund/index.html
Για παραπάνω πληροφορίες και ερωτήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε με το [email protected]