ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
Η ΕΤΗΣΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΤΗΣΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, ένα διαρκώς εξελισσόμενο κινηματογραφικό γεγονός με αυξανόμενη διεθνή εμβέλεια και με κορυφαία στιγμή τη διοργάνωση του Νοεμβρίου, έχει να παρουσιάσει δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μια δραστηριότητα που με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με θεσμικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς φορείς, αλλά και με ακαδημαϊκά ιδρύματα επεκτείνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και απευθύνεται σε ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα θεατών.

Με προγράμματα και αφιερώματα που ταιριάζουν στην παράδοση και στο αισθητικό του ύφος, το Φεστιβάλ δημιουργεί «κινηματογραφικές ευκαιρίες» ώστε το κοινό στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Αθήνα, στην υπόλοιπη χώρα, να έχει λόγο να βρεθεί στην κινηματογραφική αίθουσα και να γνωρίσει την παγκόσμια, σύγχρονη κινηματογραφική πραγματικότητα, αλλά και τις μεγάλες στιγμές και τους δημιουργούς που αποτελούν πλέον κινηματογραφική παρακαταθήκη και μνήμη. Η ετήσια δραστηριότητα του Φεστιβάλ απευθύνεται στους νεαρούς σινεφίλ, τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους φοιτητές, τους οποίους ενθαρρύνει να παρακολουθήσουν τις προβολές με προνομιακές τιμές εισιτηρίων, προσκαλώντας τους να παίξουν τον δικό τους ενεργό και δυναμικό ρόλο. Απευθύνεται παράλληλα στο ευρύ κοινό όλων των ηλικιών και του προσφέρει πληθώρα εκδηλώσεων και ποικιλία επιλογών. Και φυσικά στους φανατικούς κινηματογραφόφιλους, φέρνοντάς τους σε επαφή με ό,τι νεότερο και πρωτοποριακό έχει να επιδείξει ο κόσμος της 7ης τέχνης. Αλλά και σε κοινό στο εξωτερικό μέσα από προγράμματα που φέρνουν τον ελληνικό κινηματογράφο στο διεθνές προσκήνιο.

Για την κινηματογραφική σεζόν 2006-2007, η οποία ξεκίνησε για το Φεστιβάλ δυναμικά ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η ετήσια δραστηριότητα του Φεστιβάλ επεκτείνεται με αφετηρία την επιτυχία των προγραμμάτων της 47ης διοργάνωσής μας, τα οποία ήδη ταξίδεψαν ή είναι καθ’ οδόν προς μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Ο προγραμματισμός των υπόλοιπων εκδηλώσεων που οργανώνουμε, συνδιοργανώνουμε ή φιλοξενούμε κατ’ αρχήν στις αίθουσες του «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη, προβλέπει τη μεταφορά τους στις περιφερειακές πόλεις της Βορείου Ελλάδας, στην Αθήνα αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα.

Μετά την παρουσίαση των προσεχών εκδηλώσεων ακολουθεί ένας σύντομος απολογισμός όσων δραστηριοτήτων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΟ 2007


9Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ
Θεσσαλονίκη: 16-25 Μαρτίου 2007

Το 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το οποίο θα διεξαχθεί στους χώρους του Φεστιβάλ και στο Μουσείο Κινηματογράφου, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα και να παίξει ζωτικό ρόλο στην εναλλακτική ενημέρωση και την ψυχαγωγία του, αναδεικνύοντας ζητήματα που τα Μέσα Ενημέρωσης βάζουν σε δεύτερη μοίρα. Σε συνέντευξη τύπου στις αρχές Μαρτίου θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων και τα δυο ξεχωριστά αφιερώματα, τα οποία καθιερώνονται από φέτος ως μόνιμα τμήματα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» και το «Βλέμμα στην Ασία».


VIDEODANCE 2007
7o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού και άλλων Πειραμάτων
Αθήνα: 18-25 Mαΐου 2007
Θεσσαλονίκη: 18-24 Mαΐου 2007

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει για 7η χρονιά τον Μάιο του 2007, το VideoDance, το φεστιβάλ για τη συνάντηση των οπτικοακουστικών μέσων και των παραστατικών τεχνών, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ταινίες, καλλιτέχνες και σχήματα από όλο τον κόσμο θα φέρουν κοντά στο κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καινούριες και πρωτοποριακές ιδέες, projects, παραστάσεις και πειραματισμούς γύρω από τη σχέση της κίνησης και της κινούμενης εικόνας, στο σταυροδρόμι του κινηματογράφου, των live media και των video-εγκαταστάσεων. Το φετινό πρόγραμμα του VideoDance εντάσσεται στις εκδηλώσεις της 1ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης, που διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.


48Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη: 16-25 Νοεμβρίου 2007

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

8o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Αθήνα: 22 Μαρτίου – 1 Απριλίου 2007
Θεσσαλονίκη: 26 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2007, Ολύμπιον
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο δίνει στο ευρύ κοινό και τους σινεφίλ την ευκαιρία να απολαύσουν για όγδοη χρονιά ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η πρόσφατη γαλλόφωνη παραγωγή.

2Ο CRASHFEST
Θεσσαλονίκη: 19-22 Απριλίου 2007
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στηρίζει τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή του Δεύτερου Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών CRASHFEST του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα από το οποίο νέοι άνθρωποι, μελλοντικοί επαγγελματίες του οπτικοακουστικού προϊόντος, θα επιδείξουν την δημιουργικότητά τους, αλλά και χώρο διαλόγου, συζητήσεων και προβληματισμού γύρω από την ποιότητα της κινηματογραφικής παιδείας στην χώρα μας.

4Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη: 17-20 Μαΐου 2007
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 4η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη HELEXPO – ΔΕΘ, παρουσιάζοντας τις εκδόσεις του γύρω από την 7η τέχνη και τους δημιουργούς της. Οι φίλοι του βιβλίου που θα επισκεφθούν την 4η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη δραστηριότητα του Φεστιβάλ στο περίπτερό του.

1Η BIENNALE ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Θεσσαλονίκη: 23 Μαΐου - 30 Σεπτεμβρίου
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται στενά και σχεδιάζει από κοινού με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τον διοργανωτή της 1ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης, προγράμματα και δράσεις γύρω από τη θεματική «ετεροτοπίες», το κεντρικό θέμα της Biennale.

ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2007
Θεσσαλονίκη: Φθινόπωρο 2007
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και επεξεργάζονται από κοινού προτάσεις για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο των 42ων Δημητρίων.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ»
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Θεσσαλονίκη: 1 – 7 Μαρτίου 2007
Αθήνα: Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Υφυπουργείο Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκέτε, διοργανώνουν ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Το σινεμά στη σέντρα». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο που αναδεικνύουν καθεμιά με τον δικό της τρόπο κι από μία κινηματογραφική διάσταση του ποδοσφαίρου. Το αφιέρωμα αποτελεί ταυτόχρονα εικαστική πρόταση αλλά και απόπειρα ανάδειξης της σχέσης ανάμεσα στην τέχνη και την κοινωνία - με την τέχνη να προσφέρει αφορμές κοινωνικής συνειδητοποίησης, και την κοινωνία να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την τέχνη. Στο αφιέρωμα έχει προγραμματιστεί συζήτηση με θέμα «Η βία στα γήπεδα και η μεταφορά της στο σινεμά».

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «ΑΓΑΠΗ»
Θεσσαλονίκη: Μάρτιος 2007
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η κοινωνική οργάνωση «Αγάπη» διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων που ξεκινούν τον Μάρτιο του 2007 με θέματα την ενδοοικογενειακή βία, την δωρεά οργάνων και την εθελοντική αιμοδοσία, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση φορέων και κοινού. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν κινηματογραφικές προβολές ταινιών με ανάλογο θέμα, συζητήσεις και παράλληλες δράσεις, ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

ΤΟ «ΑΝΟΙΚΕΙΟ»: ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Θεσσαλονίκη: 27-29 Απριλίου 2007
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και με την υποστήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει, με αφορμή τον εορτασμό για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Φρόιντ, το αφιέρωμα με τίτλο «Το ‘Ανοίκειο’: Ψυχανάλυση και Κινηματογράφος». Η έννοια του ανοίκειου (uncanny) την οποία διατύπωσε ο Φρόιντ αναφέρεται στην περίεργη ανησυχία που μπορεί να δημιουργήσει στον άνθρωπο κάτι που μέχρι πρότινος του φαινόταν γνωστό και οικείο και συνδέεται άμεσα με το φόβο προς το άγνωστο - είτε πρόκειται για κατάσταση, είτε για «τέρας», για σκοτεινό δωμάτιο, για άνθρωπο... Αυτό ακριβώς το στοιχείο του «ανοικείου» είναι που αποτελεί και το κριτήριο της επιλογής των ταινιών του αφιερώματος. Τις προβολές των ταινιών θα πλαισιώσουν εργαστήρια / συζητήσεις.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ & ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΜΑΓΚΝΟΥΜ “MAGNUM IN MOTION”
Θεσσαλονίκη: 19-25 Απριλίου 2007
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και τη ΦωτοBienalle του Μουσείου Φωτογραφίας, φέρνουν στην Ελλάδα μία εκδήλωση που θα παρουσιαστεί στη φετινή Berlinale, με τίτλο Magnum in Motion, που είναι αφιερωμένη στο θρυλικό φωτογραφικό πρακτορείο Magnum. Με αφορμή τα 60 χρόνια δυναμικής ιστορικής παρουσίας του πρακτορείου Magnum στο διεθνές καλλιτεχνικό και ειδησεογραφικό στερέωμα, το ειδικό αφιέρωμα Magnum in Motion, μετά την 57η Μπερλινάλε, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας εικόνες που έχουν χαραχθεί στη συλλογική μας μνήμη και δημιουργούς- θρύλους, οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα γεγονότα του καιρού τους, τίμησαν τον απλό άνθρωπο, αλλά και τις σπουδαίες προσωπικότητες της εκάστοτε εποχής. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ταινίες, που έχουν γυριστεί με θέμα την ιστορία του Magnum και των σπουδαίων φωτογράφων του και άλλες που υπογράφουν οι ίδιοι οι φωτογράφοι. Οι εκδηλώσεις του αφιερώματος αποδεικνύουν ότι «το Magnum είναι μια κοινότητα σκέψης, είναι η περιέργεια για ότι συμβαίνει στον κόσμο, είναι ο σεβασμός για ότι συμβαίνει και η επιθυμία να οπτικοποιήσεις τα γεγονότα» σύμφωνα και με το όραμα του συνιδρυτή του πρακτορείου Henri Cartier-Bresson.

9ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
Θεσσαλονίκη: 3-9 Μαΐου 2007
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Σύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας, διοργανώνει και φέτος το Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών από τις 17 έως τις 23 Μαΐου στο Ολύμπιον , στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας». Στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος παρουσιάζονται επιλεγμένες ταινίες με προσανατολισμό τις διαπροσωπικές σχέσεις.

ΣΕΞ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΣΙΝΕΜΑ, Νο 7
Θεσσαλονίκη: 10-16 Μαΐου 2007
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Α.Π.Θ. (Κ.Ε.Σ.Α.Υ.), παρουσιάζουν για έβδομη συνεχή χρονιά το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Sex, προβλήματα και σινεμά». Έχοντας αφουγκραστεί τις ανησυχίες του ελληνικού κοινού, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Α.Π.Θ. στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα έρωτα, σχέσεων, σεξουαλικής υγείας και συμπεριφοράς, που συχνά αποτελούν ταμπού. Κοινός παρονομαστής όλων των ταινιών που προβάλλονται στο αφιέρωμα είναι η σεξουαλικότητα, που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην θεματολογία του κινηματογράφου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Η Διεύθυνση Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει μέσα στο 2007 κινηματογραφικά αφιερώματα σε εθνικές κινηματογραφίες:

ΙΣΛΑΝΔΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Αθήνα: 1 – 7 Μαρτίου 2007
Θεσσαλονίκη: 8 - 14 Μαρτίου 2007

ΣΛΟΒΑΚΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Φθινόπωρο 2007

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΙΤΕΡ ΓΟΥΑΪΤΧΕΝΤ
Θεσσαλονίκη: 12-18 Απριλίου 2007
Αθήνα: 24 Απριλίου – 2 Μαΐου 2007
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη Πίτερ Γουάιτχεντ / Peter Whitehead, ενός από τους σημαντικότερους avant garde βρετανούς κινηματογραφιστές της δεκαετίας του ’60, ο οποίος κατέγραψε με πειραματική διάθεση το πνεύμα της εποχής, ενώ έγινε γνωστός και για τα «εναλλακτικά» μουσικά βίντεο κλιπ και τις ταινίες του για μουσικά γκρουπ όπως οι Rolling Stones, οι Pink Floyd και οι Led Zeppelin. Η δουλειά του έχει χαρακτηριστεί ως απαράμιλλο ντοκουμέντο της επαναστατικής αντι-κουλτούρας των ‘60s.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΟΛ ΡΙΝΤ
Σεπτέμβριος 2007
Στις 30 Δεκεμβρίου 2006 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου βρετανού σκηνοθέτη Κάρολ Ριντ / Carol Reed. Σύγχρονος του Χίτσκοκ και, μαζί με εκείνον, ο σημαντικότερος και πλέον αναγνωρισμένος εκπρόσωπος του βρετανικού σινεμά, για το πρώτο τουλάχιστον μισό του εικοστού αιώνα, ο Κάρολ Ριντ έφτασε στο αποκορύφωμα της καριέρας του με τον εμβληματικό Τρίτος άνθρωπος του 1949 (Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες). Θαυμάσιος τεχνίτης του σινεμά, σκηνοθέτης με προσωπικό στίγμα και όραμα, ο Ριντ ξεχώρισε για την πρωτοποριακή χρήση των φυσικών σκηνικών χώρων, την ευρηματική διαχείριση του κινηματογραφικού λεξιλογίου σε άμεση πάντα συνάρτηση με το είδος (genre) που υπηρετούσε, την ικανότητα του να αξιολογεί σωστά και να εκμεταλλεύεται στο έπακρο το ταλέντο των ηθοποιών του.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΑΓΙΑΟ ΜΙΓΙΑΖΑΚΙ
Ταινίες του «Disney της Ανατολής» θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με το αφιέρωμα στο έργο του Χαγιάο Μιγιαζάκι, του μεγαλύτερου δημιουργού κινουμένων σχεδίων της Ιαπωνίας. Η συναρπαστική, δαιδαλώδης πλοκή, η εκρηκτική φαντασία και η προσήλωσή του στην παραδοσιακή «χειροποίητη» τεχνική animation βρήκαν τεράστια αναγνώριση, τόσο από τους θεατές όσο και από τους κριτικούς της χώρας του, αλλά και διεθνώς. Ο σκηνοθέτης και ιδρυτής των διάσημων στούντιο Ghibli έγινε γνωστός στη Δύση αρχικά με την Πριγκίπισσα Μονονόκε, που βραβεύτηκε από την Ιαπωνική Ακαδημία και έκανε τις υψηλότερες εισπράξεις στην ιστορία του Iαπωνικού σινεμά... πριν από το Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων, που έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ και τον καθιέρωσε στο παγκόσμιο προσκήνιο.

Τα μέλη της CineKartaF, απαντώντας στο ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε σχετικά με τους δημιουργούς για τους οποίους επιθυμούν να παρακολουθήσουν αφιέρωμα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αμέσως μετά την 48η διοργάνωση, προτίμησαν τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ και τον Ρόμπερτ Άλτμαν – ο οποίος έφυγε από τη ζωή στη διάρκεια της περσινής μας διοργάνωσης του Νοεμβρίου.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Φθινόπωρο 2007
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Κινηματογράφος και ΜΜΕ», στο οποίο θα συμμετάσχουν προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και του κινηματογράφου. Βασικές θεματικές του συνεδρίου: Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ και το δημιουργικό ντοκιμαντέρ, η πραγματικότητα ως πηγή έμπνευσης στον κινηματογράφο, ο κοινός τόπος των μίντια και του σινεμά και ο σημερινός ρόλος του διαδικτύου ως μέσου ενημέρωσης και ως πλατφόρμας κινηματογραφικής διανομής στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή μας.

Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Θεσσαλονίκης, Νοέμβριος 2007
Τα Τμήματα Θεάτρου και Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με βασικός άξονα τη συγκριτική προσέγγιση θεάτρου και κινηματογράφου από τη σκοπιά της υποκριτικής τέχνης. Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν περισσότεροι από τριάντα πανεπιστημιακοί θεωρητικοί του θεάτρου και του κινηματογράφου από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια καθώς και έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιοί.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ
Ελληνικά νησιά: Φεβρουάριος, Μάρτιος 2007
Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διάδραση» διοργανώνει σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Άγονη Γραμμή Γόνιμη». Πρόκειται για τριήμερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν κινηματογραφικές προβολές, θεατρικά δρώμενα, φωτογραφικά εργαστήρια, εργαστήρια κατασκευής μάσκας, σεμινάρια παντομίμας, κρουστών και τσίρκου και απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους. Οι εκδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη Δονούσα, την Αμοργό και την Ηρακλειά, ενώ κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου η «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» θα ταξιδέψει σε άλλα 10 νησιά, ανάμεσα στα οποία η Κάσος, η Κάρπαθος, η Τήλος και το Καστελόριζο. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και έχουν την υποστήριξη των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αιγαίου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διευρύνει κάθε χρόνο τους ορίζοντες του στη Μακεδονία και τη Θράκη. Μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις παρουσιάζει στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας ό,τι πιο ενδιαφέρον και πρωτοποριακό προβάλλεται στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της έδρας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και των πόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης, με στόχο πάντα να φέρουν σε επαφή το κοινό με την πρόσφατη ελληνική και ξένη κινηματογραφική παραγωγή. Στο πλαίσιο της 47ης διοργάνωσης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, οι εκδηλώσεις αυτές επεκτάθηκαν σε εννέα πόλεις της Βόρειας Ελλάδας: στις Σέρρες, την Αλεξανδρούπολη, τη Φλώρινα, τη Βέροια, την Καβάλα την Κοζάνη, τα Γρεβενά, το Κιλκίς και την Καστοριά.

Φέτος, θα πραγματοποιηθούν επιπλέον Περιφερειακές Εκδηλώσεις με ανανεωμένο πρόγραμμα στις Σέρρες (21/2), την Καβάλα (24-25/2) και την Κοζάνη (27-28/2
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Με τη δράση «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην Αθήνα» το Φεστιβάλ μεταφέρει στην Αθήνα προγράμματα της διοργάνωσης του Νοεμβρίου (αφιέρωμα στον Βραζιλιάνικο Κινηματογράφο και στον Jan Svankmajer, DigitalWave) και υποστηρίζει την επίσημη πρεμιέρα επιλεγμένων ταινιών, που έχει ήδη επιλέξει και παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης στο ίδιο πλαίσιο. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους έλληνες διανομείς και στοχεύει να ενισχύσει την έξοδο των ταινιών αυτών στην αίθουσα. Στις αρχές Μαρτίου 2007 θα προβληθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών η ταινία Φροϊλάιν (Das Fräulein) της Αντρέα Στάκα, που παρουσιάστηκε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

«Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
«Η μετανάστευση στον ελληνικό κινηματογράφο 1956-2006», το πρώτο, μεγάλο θεματικό αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κατά τη διάρκεια του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος, αντιμετωπίστηκε με αυξημένο ενδιαφέρον από κοινό και ειδικούς. Το Φεστιβάλ με αφορμή την επιτυχία αυτή ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα για το 2007 ώστε το αφιέρωμα, με προβολή των σχετικών ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, συνοδεία DVD με πληροφορίες και οπτικό υλικό και δίγλωσσης (ελληνικά – αγγλικά) έντυπης έκδοσης, να «ταξιδέψει», με τρόπο ανάλογο με αυτόν των ηρώων των ταινιών σε «ξένους τόπους» και να τους μεταφέρει μία εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. Στόχος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι μέσα στους επόμενους μήνες το αφιέρωμα να παρουσιαστεί σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στο εξωτερικό και να προσεγγίσει το εκεί κοινό που ενδιαφέρεται για τον ελληνικό κινηματογράφο, την ελληνική κοινωνία και ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και το κοινό που ασχολείται με το κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης και των αναπαραστάσεών της. Η έναρξη του κύκλου αυτού έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Μάιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ σημαντική στιγμή της διαδρομής αυτής θα είναι η παρουσίαση τον Σεπτέμβριο στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Στο πλαίσιο της προώθησης του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προγραμματίζει να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού, όπως έγινε ήδη το 2006 με το περίπτερο της Ελλάδας στο Φεστιβάλ των Καννών σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2007

«ΤΕΝΤΩΣΤΕ Τ' ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ»: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ
Θεσσαλονίκη: 7 - 13 Σεπτεμβρίου 2006

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την ευγενική χορηγία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καλωσόρισε την κινηματογραφική σεζόν με ένα θεματικό αφιέρωμα γεμάτο ήχους και ρυθμό, με τον τίτλο «Τεντώστε τ’ αυτιά σας».


47Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη: 17 – 26 Νοεμβρίου 2006


ΑΓΩΝ - 6η ∆ιεθνής Συνάντηση Aρχαιολογικής Tαινίας του Mεσογειακού Xώρου
Θεσσαλονίκη: 28 Nοεµβρίου – 3 ∆εκεµβρίου 2006

Tο φεστιβάλ AΓΩN και το περιοδικό «Aρχαιολογία και Tέχνες» διοργάνωσαν σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την 6η ∆ιεθνή Συνάντηση Aρχαιολογικής Tαινίας του Mεσογειακού Xώρου, στη Θεσσαλονίκη.


ΤΟ 47Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, προγράμματα του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψαν στην Αθήνα σε συνεργασία με το Filmcenter του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και με τον κινηματογράφο Μικρόκοσμος Prince Filmcenter:

Ο ΓΙΑΝ ΣΒΑΝΚΜΑΓΙΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αθήνα: 7 – 12 Δεκεμβρίου 2006

Ο ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αθήνα: 30 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2006

ΤΟ DIGITALWAVE ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αθήνα: 11-17 Ιανουαρίου 2007


Η ΕΤΗΣΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το www.cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

2006/7 © www.CINEMAINFO.GR