ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ PERFORMANCE
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΙΣΩ

Σεμινάριο Performance στη Θεσσαλονίκη

Σεμινάριο Performance στη Θεσσαλονίκη

Σεμινάριο Performance στη Θεσσαλονίκη

Σεμινάριο Performance
στη Θεσσαλονίκη

Η Performance στην κινηματογραφική τέχνη

Το Εργαστήρι Έρευνας Παραστατικών Τεχνών Almakalma και το Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών οργανώνουν το Σάββατο 13 Ιουνίου 2009, στις 7.00 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη, στο καφέ Κρυφτό, Βαλαωρίτου και Συγγρού, σεμινάριο-εργαστήριο που θα εγκαινιάσει την ενότητα με θέμα: «Η Performance στην κινηματογραφική τέχνη».

Στην πρώτη συνεδρία θα προβληθεί η ταινία «Καραβάτζιο» (1986), του Ντέρεκ Τζάρμαν. Σε αυτή την ταινία συν-σεναριογράφοι, μαζί με το σκηνοθέτη, ήταν οι Νικόλας Βαρντ Τζάκσον και Σούσο Τσέκι ντ’Αμίκο. Πρωταγωνιστούν οι Νόαμ Άλμαζ, Ντον Άρτσιμπαλντ, Σον Μπιν, Σάντι Κορ, Ούνα Μπράντον-Τζόουνς, Ίμογκεν Κλερ και Ρόμπι Κολτρέιν. Τη μουσική έχει γράψει ο Σάιμον Φίσερ Τάρνερ, την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Μίκαελ Μπακάναν και τα κοστούμια έχει σχεδιάσει η Σάντι Πάουελ.

Η ταινία αφηγείται τη ζωή του σπουδαίου ζωγράφου της σχολής μπαρόκ, του Μικελάντζελο Μερίσι ντα Καραβάτζιο (29/9/1571-18/7/1610). Παρουσιάζει το καλλιτεχνικό του έργο, παράλληλα με τις βιογραφικές αναφορές. Το έργο και η ζωή του Καραβάτζιο είχαν μια επαναστατική δύναμη, ήταν αινιγματικά και εξέπεμπαν γοητεία τόσο στους σύγχρονους του όσο και στους μεταγενέστερους ζωγράφους και φιλότεχνους.

Στην ταινία του Ντέρεκ Τζάρμαν παρουσιάζεται το καλλιτεχνικό έργο και η ζωή του σε μια ενιαία αφήγηση. Η ταινία γεμάτη σύμβολα κάνει αναγωγές μέσα από αυτά για να εξοικονομήσει αφηγηματικό χρόνο και να αποδώσει το συναίσθημα που εξέπεμπε ο καλλιτέχνης, χωρίς να μιλήσει καθόλου για αυτό με άμεσο τρόπο. Στο φιλμικό έργο μπερδεύονται τα διαφορετικά είδη τεχνών, ο κινηματογράφος -ο οποίος είναι ο καμβάς για την τελική σύνθεση-, η ζωγραφική, το θέατρο, τα λαϊκά δρώμενα, αλλά και η ιστορία και η ανάλυση της κοινωνίας εκείνης της εποχής. Όλο αυτό το αμάλγαμα γίνεται ένα ενιαίο οργανικό έργο, απόλυτα γλαφυρό, πλήρως κατανοητό ακόμα και για αυτόν που δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον κινηματογράφο.

Ακριβώς επειδή ο Τζάρμαν αναμιγνύει τα αφηγηματικά στοιχεία που βρίσκονται σε διαφορετικούς καλλιτεχνικούς κόσμους, δομώντας ένα ομοιογενές φιλμικό έργο, μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για την Performance και να κάνουμε μια πρώτη ανάλυση της θεωρίας που αναπτύχθηκε, στο θέατρο, από το Γιέρζι Γκροτόφσκι. Σε αυτή την πρώτη ανάλυσή μας θα μιλήσουμε για τα σύμβολα και τη διαδικασία ένταξή τους σε ένα σύνταγμα κωδίκων έτσι ώστε να δομήσουν ένα νέο αφηγηματικό κόσμο, αυτόν που προτείνει η ταινία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ερώτημα με το οποίο θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας είναι: «Ποιος είναι τελικά ο Καραβάτζιο στην ταινία του Ντέρεκ Τζάρμαν;».

Σε αυτό το ερώτημα θα δώσουν  απαντήσεις οι Γιάννης Μήτρου, σκηνοθέτης και θεωρητικός των παραστατικών τεχνών, και Γιάννης Φραγκούλης, κριτικός και θεωρητικός του κινηματογράφου και σκηνοθέτης. Η συνεργασία της Almakalma και του Κέντρου Πολιτιστικών Μελετών συνεχίζεται ξανά στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο ομάδες δρουν και ερευνούν τον ενιαίο παραστατικό χώρο, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, αντίστοιχα. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 2004 και συνεχίζεται πιο παραγωγικά από το 2008, με παράλληλες έρευνες και δράσεις. Όσοι θα ήθελαν να διαβάσουν περισσότερα για την Performance μπορούν να ανατρέξουν, σε αυτό τον ιστοχώρο (Ο μύθος στο έργο του Jerzy Grotowski).  Η είσοδος σε αυτό το σεμινάριο είναι δωρεάν για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους Γιάννη Μήτρου (2310517007, 6983737046) και Γιάννη Φραγκούλη (2109012987, 6974123481).

Γιάννης Φραγκούλης

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ PERFORMANCE ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR