|
|
ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ
|
ΠΙΣΩ
|
Διασωματειακή και σκηνοθέτες στην ομίχλη
Μέρες Χριστουγέννων, μέρες αγάπης και ειρήνης φούντωσε ο πόλεμος μεταξύ της Ενωσης Ελλήνων Σκηνοθετών και όλων των φορέων του Κινηματογραφικού κόσμου (Διασωμαειακή) με τους «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη», οι οποίοι προχώρησαν αυτές τις μέρες στη σύσταση Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Το τελευταίο διάστημα, όπως είναι γνωστό, ένας αριθμός σκηνοθετών αποχώρησε από την ΕΕΣ με βασικά αιτήματα την ψήφιση Νέου Νόμου για τον Κινηματογράφο και αλλαγή του τρόπου απονομής των βραβείων ποιότητας.
Οι αποχωρήσαντες σκηνοθέτες, οι οποίοι δεν έστειλαν φέτος τις ταινίες τους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και δημιούργησαν το δικό τους «αντιφεστιβάλ» στον κινηματογράφο ΕΛΛΗ με ελληνικές αποκλειστικά ταινίες, είναι μαζί με παραγωγούς, διανομείς και αιθουσάρχες οι δημιουργοί της Ακαδημίας.
Μετά τις τελευταίες αυτές εξελιξεις η Διασωματειακή Επιτροπή προχώρησε στη δημοσίευση ενός ιστορικού κειμένου-καταγγελιας με ονόματα και ποσά για να εκφράσει την αντίθεσή της στα τεκταινόμενα με κύριους κατηγορούμενους το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) κι έναν αριθμό από σκηνοθέτες, παραγωγούς, διανομείς και αιθουσάρχες οι οποίοι κατηγορούνται για διαπλεκόμενα συμφέροντα και την απονομή των επιχορηγήσεων στους σκηνοθέτες με υποκειμενικά κριτήρια.
Αλλά για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή πρέπει να γυρίσουμε τρία χρόνια πίσω, όταν το υπουργείο Πολιτισμού, με πρόθεση την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας, επρόκειτο να εντάξει την κινηματογραφικη παραγωγή στις ΔΕΚΟ καθιστώντας τον κινηματογράφο εμπορεύσιμο προϊόν από το οποίο «αφαιρειται» το στοιχείο της τέχνης.
Ακριβώς την εποχή εκείνη, τον Μάϊο του 2007, η Ενωση Ελλήνων Σκηνοθετών με τους υπόλοιπους φορείς και με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο της ΕΕΣ Χάρρυ Παπαδόπουλο, ο οποίος έδωσε μάχη μαζι με τους συνεργάτες του για τη σύσταση Νέου Νόμου περί Κινηματογράφου, συντελέσθηκε με μεγάλη επιτυχία το
Γ Κινηματογραφικό Συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Γιώργου Βουλγαράκη και πολλών εκπροσώπων του κινηματογράφου από Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο κ. Βουλγαράκης είχε δεσμευτεί τότε, τα πορίσματα του Συνεδρίου να αποτελέσουν τον βασικο κορμό του Νέου Νόμου για τον Κινηματογράφο και προς τούτο προχώρησε στη σύσταση εννεαμελούς επιτροπής από τους οργανωτές του Συνεδρίου με την προσθήκη και του ΕΚΚ.
Εκτοτε αρχίζει η αλλαγή υπουργών Πολιτισμού, ο ένας μετά τον άλλον.
Ο κ. Λιάπης καταργεί την Επιτροπή Βουλγαράκη, αγνοεί τα πορίσματα του Συνεδρίου και δημιουργεί νέα Επιτροπή, η οποία στο σχέδιο νόμου που έχει καταρτίσει περιορίζει τον αριθμό των αιρετών απ όλες τις επιτροπές και τους αντικαθιστά με διορισμένους από τον ίδιο τον υπουργό.
Μετά την αντίδραση των οργανωμένων φορέων ο υπουργός υπαναχωρεί και δεσμεύεται ότι στον τελικό νόμο του ΥΠΠΟ θα υπάρχει συνδυασμός των απόψεων των φορέων και εκείνων του σχεδίου νόμου της δικής του επιτροπής.
Εν τω μεταξύ αλλάζει και πάλι υπουργός στο ΥΠΠΟ που είναι αυτή τη φορά ο Αντώνης Σαμαράς.
Η Τριμελής Επιτροπή από τους Χάρρυ Παπαδόπουλο, Γιώργο Γλέζο και Δ. Σαμιώτη, ανακαλύπτει ότι στο τελικό νομοσχέδιο του κ. Λιάπη δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα από τις θέσεις της Διασωματειακής. Ο κ. Λιάπης είχε αθετήσει την υπόσχεσή του και οι συντάκτες του νομοσχεδίου δηλώνουν κυνικότατα ότι «αυτές τις εντολές ειχαμε και αυτό κάναμε».
Ο κύριος Σαμαράς ανακοινώνει ότι θα λάβει υπ όψη του τις αντιρρήσεις και θα επανεξετάσει το νόμο Λιάπη. Στο τέλος Αυγούστου 2009 παραδίδεται το σχέδιο νόμου Σαμαρά με πολλές ελλείψεις, υπό την πίεση των επερχομένων εκλογών.
Ο τέταρτος υπουργός Πολιτισμού (σε διάστημα τριών ετών) κ. Γερουλάνος δεν είναι δυνατό να φέρει στη Βουλή τον νόμο ενός άλλου υπουργού μιας προηγούμενης κυβέρνησης και δηλώνει (στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) ότι βιάζεται όσο ποτέ να δημιουργηθεί και να ψηφιστεί ο Νόμος περί Κινηματογράφου.
Στο τελευταίοαυτό διάστημα, τρείς μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, οι «Σκηνοθέτες στην Ομίχλη» εκλέγουν το Δ.Σ. της Ακαδημίασ Κινηματογράφου με στόχο, μεταξύ άλλων, την απονομή Ετήσιων Κινηματογραφικών Βραβείων.
Το Δ.Σ. της Ακαδημίας απαρτίζεται από τους Τάσο Μπουλμέτη (Πρόεδρο), Αντουανέττα Αγγελίδη και Κώστα Μωριάτη (Αντιπροέδρους), Δημήτρη Αθανίτη (Γραμματέα), Κώστα Λαμπρόπουλο (Ταμία) και μέλη τους Γιώργο Αργυροηλιόπουλο, Σωτήρη Γκορίτσα και Πάνο Παπαχατζή.
Tης Ξένης Μουχίμογλου
ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ
|
|