ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΑΛΜΠΕΡΤ ΙΣΑΑΚ ΜΠΕΖΕΡΙΔΗΣ

ΠΙΣΩ

ΑΛΜΠΕΡΤ ΙΣΑΑΚ ΜΠΕΖΕΡΙΔΗΣ (1908-2007)

Στην ηλικία των 99 ετών πέθανε ακριβώς με τον ερχομό του καινούργιου χρόνου ο Άλμπερτ Ισαάκ Μπεζερίδης, σεναριογράφος μεγάλων επιτυχιών του Χόλιγουντ. Γεννήθηκε το 1908 στη Σαμψούντα της Τουρκίας από μητέρα Αρμένισσα και από πατέρα Έλληνα. Το 1910 η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αμερική και εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια. Ο πατέρας του μετέφερε με φορτηγά εμπορεύματα για τη λαχαναγορά και ο νεαρός Μπεζερίδης το βοηθούσε στη δουλειά του.

Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τη μηχανική των αυτοκινήτων και με το γράψιμο. Αυτές οι δύο του ασχολίες ήταν παράλληλες σα δραστηριότητες σε όλη του τη ζωή, μέχρι να σταματήσει να γράφει επαγγελματικά, λόγω της Μαύρης Λίστας, του Μακάρθουρ. Ο ίδιος έλεγε ότι η μηχανική τον είχε βοηθήσει να γράφει για την καθημερινή ζωή απλά και με άμεσο τρόπο. Σε ηλικία 32 ετών δημοσιεύει το πρώτο του βιβλίο το οποίο αν και δεν είχε επιτυχία ήταν η αφορμή να γνωριστεί με τους ανθρώπους του Χόλιγουντ και να αρχίσει να δουλεύει επαγγελματικά εκεί. Στην αρχή πούλησε για 2.000 δολάρια τα δικαιώματα του βιβλίου του, στη συνέχεια δεσμεύτηκε με συμβόλαιο για 7 χρόνια, για να δουλέψει σα σεναριογράφος.

Κέρδιζε αρκετά λεφτά από τις διάφορες εταιρείες στις οποίες δούλευε, είτε γράφοντας σενάρια δικά του είτε διορθώνοντας τα σενάρια άλλων. Έγραφε απλά, έτσι όπως ο ίδιος είχε ζήσει τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου από κοντά. Αν και δεν ήταν απόλυτα πολιτικοποιημένο άτομο ο μακαρθισμός το χτύπησε προς το τέλος της περιόδου της Μαύρης Λίστας. Είχε φίλους που ήταν ή είχαν χαρακτηριστεί κομμουνιστές και αυτή ήταν η αιτία για να αποκλειστεί από το να γράφει σενάρια. Πάντως μέχρι το τέλος της ζωής του έγραφε ενώ παράλληλα δούλευε σα μηχανικός αυτοκινήτων, μια ασχολία που ήταν και το χόμπι του. Στην αυλή του σπιτιού του υπήρχαν πάντα κάποια χαλασμένα αυτοκίνητα που περίμεναν τον Μπεζερίδη για να τα φτιάξει.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστός από την ταινία-ντοκιμαντέρ του Σπύρου Ταραβήρα, «Buzz», το οποίο βραβεύτηκε στα Κρατικά Βραβεία το 2005. Η ταινία αυτή βρήκε διανομή στην Αμερική το 2006 και η προβολή της ήταν η αφορμή να τον τιμήσει η Ένωση Σεναριογράφων και η Ένωση των Ηθοποιών της Αμερικής. Με το ψευδώνυμό του (Buzz) το γνωρίσαμε στην Ελλάδα από αυτή την ταινία η οποία ακόμα δεν έχει βρει ευρεία προβολή στη χώρα μας. Τα νέα του θανάτου του τα μάθαμε με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Το πρώτο του σενάριο είναι το «They drive by night» (1940), από το ομώνυμο βιβλίο του. Το 1955 έκανε το «Kiss me deadly», το οποίο σκηνοθέτησε ο Robert Aldrich. Εργάστηκε για την τηλεόραση («Bonanza», 1959, «The big valley», 1969). Το 1969 σταματάει να γράφει σενάρια, ενώ έχει προλάβει να παίξει σε μια ταινία, «On dangerous ground» (1952). Θα επανέλθει το 2005 και θα γράψει για δύο ταινίες, για την «Buzz» και την «The long haul of A.I. Bezzerides».

ΑΛΜΠΕΡΤ ΙΣΑΑΚ ΜΠΕΖΕΡΙΔΗΣ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR