ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

ΠΙΣΩ

Σκηνοθέτες

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Ο Παντελής Βούλγαρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Σπούδασε κινηματογράφο στην Σχολή Σταυράκου, όπως οι περισσότεροι από τους σκηνοθέτες της νέας γενιάς.

Το κινηματογραφικό του βάπτισμα το πήρε ξεκινώντας από διάφορες ειδικότητες στα στούντιο του Φίνου, δίπλα στον δάσκαλο του Ντίνο Δημόπουλο, μέχρι να φτάσει στη θέση του βοηθού σκηνοθέτη. Το 1965 που συμμετέχει με την πρώτη του μικρού μήκους στο φεστιβάλ θεσσαλονίκης είναι μια χρονιά καθοριστική για το ελληνικό σινεμά, καθώς έχουμε πολλούς νέους δημιουργούς που κάνουν το κινηματογραφικό τους ντεπούτο. Η επόμενη μικρρού μήκους που κάνει, ο Τζίμης ο τίγρης το 1966, βραβεύεται. Όμως άισθηση προκαλεί "Το προξενιό της Άννας", η πρώτη του μεγάλου μήκους, που τον καθιερώνει σαν δημιουργό και άρχίζει μια πετυχημένη πορεία στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Ο Βούλγαρης παρόλο που ανήκει στην καινούργια γενιά των σκηνοθετών που ανανέωσαν τον ελληνικό κινηματογράφο δεν έρχεται σε ρήξη με τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και τους δημιουργούς του. Με το έργο του δεν συμμετέχει σε αυτόν τον πλαστό διαχωρισμό που επιχείρησαν άλλοι δημιουργοί της νέας γενιάς, με παταγώδη αποτυχία. Καταφέρνει στις ταινίες του, να συνδιάζει υψηλή κινηματογραφική αισθητική, με θεματική προσιτή στο πλατύ κοινό.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR