ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

ΠΙΣΩ

Σκηνοθέτες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

Ο Γιώργος Τζαβέλλας γεννήθηκε το 1916 στην Αθήνα και πέθανε το 1976. Σπούδασε φιλολογία αλλά τον κέρδισε ο κινηματογράφος, η μεγάλη του αγάπη. Δεν έκανε κινηματογραφικές σπουδές και από ότι έλεγε ο ίδιος τον κινηματογράφο τον έμαθε βλέποντας την κάθε ταινία 15 φορές. Ο ίδιος έγραφε και τα σενάρια των ταινιών του και μάλιστα στην Αντιγόνη, το σενάριο του στηρίχτηκε σε δική του μετάφραση. Από την πρώτη του ταινία, τα "Χειροκροτήματα" που τα γύρισε μέσα στη γερμανική κατοχή σε πολύ δύσκολες συνθήκες, προκαλεί αίσθηση.

Για την επόμενη 20ετία καταφέρνει να συνδυάσει το γύρισμα ταινιών για το πλατύ κοινό αλλά με υψηλή και ξεχωριστή κινηματογραφική αισθητική και πιστεύω πώς η κινηματογραφική του γλώσσα επηρεάζει όλους τους σκηνοθέτες των δεκαετιών 50-60.

Οι ταινίες του υπήρξαν από τις εμπορικότερες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά έτυχαν καλής υποδοχής και απο την κριτική. Ο ίδιος υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ του Βερολίνου και ο πρώτος πρόεδρος του ελληνικού κέντρου κινηματογράφου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR