ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΜΙΑ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ

ΠΙΣΩ

Μια Πορνογραφική Σχέση

Μια Πορνογραφική Σχέση

Μια Πορνογραφική Σχέση του Φρεντερίκ Φοντέν

Η ταινία «Μια Πορνογραφική Σχέση» του Φρεντερίκ Φοντέν, είναι ένα δοκίμιο πάνω στον έρωτα, την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία καθώς και στο ρόλο που παίζουν η τύχη, η λεπτομέρεια και η παρεξήγηση στη ζωή μας, εν αγνοία μας.

Οι δύο ήρωες είναι αυτό που μας δείχνουν τα δρώμενα. Δε μας αφορά το παρελθόν τους, το όνομα και το επάγγελμά τους. Θα μπορούσε ίσως να είναι ο καθένας από εμάς.

Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους ορίζεται εξαρχής ως «πορνογραφική» από την ηρωίδα, η φαντασίωση της οποίας έγινε αφορμή για να συναντηθούν. Δεν είναι ποτέ όμως καθαρά τέτοια, καθώς, από την πρώτη τους συνάντηση κιόλας, το πρόσωπο (στοιχείο αναγνώρισης ψυχικών χαρακτηριστικών) παίζει καθοριστικό ρόλο στην έλξη που δημιουργείται.

Εν τέλει, η φαντασίωση καταλήγει να είναι μικρής σημασίας. Εξάλλου, η μόνη σκηνή που βλέπουμε ερωτική πράξη, είναι όταν γίνεται «φυσιολογικά», όπως όταν είναι κανείς ερωτευμένος. Χωρίς να γίνεται ο Φοντέν ούτε στιγμή αφοριστικός σε σχέση με τις παραλλαγές του ερωτικού παιχνιδιού, υπονοεί ίσως ότι ο έρωτας εξαγνίζει και απαλλάσσει από τις διαστροφές, λόγω της ύψιστης -ψυχικής πρωτίστως απόλαυσης- που προσφέρει.

Η πορεία της σχέσης των ηρώων, αν και αντισυμβατική, φαίνεται να είναι πιο σωστή από τη συνήθη: ξεκινώντας από την ικανοποίηση ενός ενστίκτου, οδηγούνται στην αγάπη, η οποία μάλιστα, είναι απαλλαγμένη από τις συνήθεις αμφιβολίες που ταλανίζουν τους ερωτευμένους, διότι γνωρίζουν πλέον ο ένας τον άλλο.

Η ταινία κρατά μια «δημοσιογραφική» απόσταση από τους ήρωες. Δεν τους αναλύει ούτε δείχνει τί σκέφτονται κατά τη διάρκεια της σχέσης τους. Τους βλέπουμε να μιλούν γι' αυτή μόνο αρκετό καιρό μετά, με αλλαγμένη εμφάνιση, κάτι που δηλώνει πιθανόν την προσπάθεια αποτίναξης του παρελθόντος από πάνω τους (δείχνω -άρα είμαι διαφορετικός και δεν αισθάνομαι ό,τι ο παλαιότερος εαυτός μου).

Εμφανίζονται εναλλάξ να δίνουν μια «συνέντευξη», παρουσιάζοντας ο καθένας μια δική του εκδοχή για την ιστορία τους. Οι διαφορές δεν είναι επί της ουσίας αλλά αφορούν σημαντικές λεπτομέρειες, στις οποίες εμμένουν και οι δύο όταν ερωτώνται. Στην προσπάθεια αδιάκριτης παρείσφρησης του δημοσιογράφου όμως στις πιο ιδιαίτερες στιγμές τους, τις υπερασπίζονται με το ίδιο σθένος και τρυφερό χαμόγελο που τους φέρνει στα χείλη η ανάμνησή τους.

Σοφία Τσαντίρη

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR