ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

ΠΙΣΩ

Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ

Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ “ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ” ΑΠΟ ΤΙΣ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Επιτέλους! Μετά από πολύμηνη περιπλάνηση στη… Λεωφόρο της Δύσεως της ελληνικής διανομής, μετά από αρκετές περιπέτειες και επιφυλάξεις που αντιμετώπισε σκοντάφτοντας πάνω στο συντηρητισμό και τις φοβίες των αιθουσαρχών, Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ του Γιάννη Οικονομίδη συναντά το κοινό της στη μεγάλη οθόνη!

Η εταιρεία FILMTRADE ανέλαβε με χαρά τη διανομή της ταινίας και ο κινηματογράφος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ τη φιλοξενία της στη μεγάλη οθόνη του από τις 22 Φεβρουαρίου, εμπιστευόμενοι την ίδια την ταινία, την εντυπωσιακή διαδρομή της στα φεστιβάλ του κόσμου και, βέβαια, την θετική – έως… υπερθετική!– άποψη της πλειοψηφίας των Ελλήνων και ξένων κριτικών και εκπροσώπων του Τύπου.

Μετά λοιπόν από το ταξίδι της στα διεθνή φεστιβάλ των Καννών (45e Semaine Internationale de la Critique, Cannes 2006), του Πουσάν (11th Pusan International Film Festival), του Σικάγο (42nd Chicago International Film Festival), του Ταλίν (10th Tallinn Black Nights Film Festival) και της Θεσσαλονίκης (47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ κάνει την έξοδό της αποκλειστικά σε μία αθηναϊκή αίθουσα, προς τέρψη των πολλών φίλων της που ανυπόμονα εδώ και καιρό ζητούσαν να μάθουν πότε τελικά θα την απολαύσουν στη μεγάλη οθόνη.

Ο σκηνοθέτης, οι παραγωγοί και όλοι οι συντελεστές της ταινίας ευχαριστούν ιδιαίτερα όλους εκείνους που υποστήριξαν τόσο ζεστά και ειλικρινά την ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ από την πρώτη στιγμή της πορείας της.

Την παραγωγή της ταινίας έχει κάνει η εταιρεία ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε. του Παναγιώτη Παπαχατζή, σε συμπαραγωγή με τους ΕΡΤ Α.Ε., Σ.Ε.ΚΙΝ. (Υπ. Παιδείας & Πολιτισμού της Κύπρου), ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ FILMS LTD, ΛΑΜΠΡΟ ΤΡΙΦΥΛΛΗ, ΝΙΚΟ ΤΣΑΓΚΑΡΗ, CASSANDRA FILMS και STRADA PRODUCTIONS.

Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ: ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Γιάννης Οικονομίδης τρυπώνει ανατρεπτικά την κάμερά του στα βάθη του μικρόκοσμου της λαϊκής, και κάποτε λούμπεν, ελληνικής κοινωνίας. Kαι παρακολουθεί τα γεγονότα που οδηγούν τη δράση στην κορύφωση… Τα μυστικά, τα ψέματα, η βία, η κακία, η προδοσία, η επίθεση, η σκληρή γλώσσα, η αλήθεια, το συναίσθημα, η άγρια επιβίωση -όλα είναι εδώ. Αποτυπώνουν το ρεαλισμό μιας πραγματικής καθημερινότητας. Κεντρικός ήρωας της ταινίας ο Τάκης. Μεσήλικας, εργάτης σε βιοτεχνία. Παντρεμένος, προδομένος και με μωρό νεογέννητο. Με πιέσεις από παντού. Χρωστάει λεφτά. Του χρωστάνε αγάπη. Δεν μιλάει. Προσπαθεί να ξεφύγει. Κανείς δεν τον αφήνει σε ησυχία. Η γυναίκα, ο εργοδότης, ο τοκογλύφος, οι συγγενείς, οι φίλοι. Βία και καταπίεση. Λεκτική, ψυχική, σωματική. Όλοι εναντίον ενός και ο Θεός εναντίον όλων… Το αναμμένο φυτίλι απέχει αρκετά μέτρα από το μπαρούτι. Στο τέλος όμως το φθάνει.

Αν στο πολυσυζητημένο ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ, την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Γιάννης Οικονομίδης είχε δώσει τα κακώς κείμενα της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, στην ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ μιλάει για τα κακώς κείμενα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Εικονογραφεί ωμά, ρεαλιστικά, ακραία, τον “κόσμο των θηρίων”, εκεί όπου θύτες και θύματα έχουν βαμμένη την ψυχή τους με αίμα... Επιλέγει τα λαϊκά στρώματα, τον πυρήνα κάθε κοινωνίας, για να τοποθετήσει την ιστορία του και να καταδείξει όλο το σαθρό οικοδόμημα. Παράλληλα ασχολείται με την έννοια του Κακού, τη διείσδυσή του στην ψυχή και τις συνέπειές του σε εκείνους που το αποδέχονται συνειδητά ή ασυνείδητα και γίνονται τελικά μέρος του και ενεργά στοιχεία του.

Τον βασικό κορμό του σεναρίου έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Στη συνέχεια ανέπτυξε την ιστορία και τους χαρακτήρες και έγραψε τους διαλόγους με την καθοριστική συμμετοχή των ηθοποιών. Παράλληλα, οι εντατικές πρόβες είχαν σαν αποτέλεσμα οι τελευταίοι να ταυτιστούν με τους χαρακτήρες που θα ενσάρκωναν πολύ πριν την ώρα του «πάμε πλάνο». Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι ορισμένοι ρόλοι δημιουργούν απρόσμενη έκπληξη… Οι τεχνικοί συνέβαλαν τα μέγιστα από την πλευρά τους, δημιουργώντας, κάτω από τις οδηγίες του σκηνοθέτη, την κλειστοφοβική, σκληρή ατμόσφαιρα όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Το αποτέλεσμα έκδηλο στη μεγάλη οθόνη…

Τα γυρίσματα έγιναν στα δυτικά προάστια, στο Μπουρνάζι, τον Ρέντη, το Περιστέρι, τον Βοτανικό και το Κερατσίνι. Χώρους πραγματικούς, δεμένους άρρηκτα με την καθημερινότητα της πόλης, το φυσικό “σκηνικό” των οποίων συνέβαλε στον απόλυτο ρεαλισμό της ταινίας.

Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ είναι η πρώτη ελληνική ταινία που γυρίστηκε σε format high definition (υψηλής ευκρίνειας). Έχει διάρκεια 111’.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Γιάννης Οικονομίδης

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ Πάνος Παπαχατζής

ΣΕΝΑΡΙΟ Γιάννης Οικονομίδης Συνεργάστηκαν η Λένια Σπυροπούλου και ο Ερρίκος Λίτσης. Στη διαμόρφωση των διαλόγων του σεναρίου συνέβαλαν όλοι οι ηθοποιοί της ταινίας.

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΟΣ Λάμπρος Τριφύλλης

EXECUTIVE PRODUCER Τάκης Βερέμης

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ Νίκος Τσάγκαρης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Δημήτρης Κατσαΐτης

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Ιουλία Σταυρίδου

ΗΧΟΛΗΨΙΑ Ντίνος Κίττου

ΜΟΝΤΑΖ Γιάννης Χαλκιαδάκης

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ-ΜΙΞΑΖ Κώστας Φυλακτίδης

ΜΑΚΙΓΙΑΖ Εύη Ζαφειροπούλου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Μαρία Λούκα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε., ΕΡΤ Α.Ε., Σ.Ε.ΚΙΝ. (Υπ. Παιδείας & Πολιτισμού της Κύπρου), ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ FILMS LTD, ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ, CASSANDRA FILMS και STRADA PRODUCTIONS.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ερρίκος Λίτσης Βαγγέλης Μουρίκης Μαρία Κεχαγιόγλου Μαρία Ναυπλιώτου Γιάννης Βουλγαράκης Κώστας Ξυκομηνός Σάσα Κρίτση Γιάννης Αναστασάκης

Υπεύθυνη προβολής και επικοινωνίας: Έφη Παπαζαχαρίου τηλ.: 210-9812580 / 6944-302408 // e-mail: efip20@otenet.gr

ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε. Ζαΐμη 27, 106 82 Αθήνα τηλ.: 210-8257177 / fax: 210-8257178 / e-mail: info@argonautsproductions.gr

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR