ΠΙΣΩ
|
Avatar
ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ;
Περισσότερο από 200 εκατομμύρια δολάρια θα στοιχίσει η νέα ταινία του James Cameron, το «Avatar» και λένε οι άνθρωποι του κινηματογράφου στην Αμερική ότι θα αλλάξει για πάντα τον κινηματογράφο. Εστιάζουν στο ότι το να βλέπεις αυτή την ταινία ισοδυναμεί με το να ονειρεύεσαι με ανοιχτά μάτια.
Ήδη ο σκηνοθέτης έχει δείξει 24 λεπτά από την ταινία, 6 σκηνές συνολικά. Η ταινία περιγράφει ένα πολύτιμο καταφύγιο που υπάρχει στον πλανήτη Πανδώρα, το οποίο δεν έχει φτιαχτεί από τους ανθρώπους αλλά από τους ιθαγενείς, τους Νάβι (Na’vi, έτσι είναι η ορθογραφία του ονόματός τους). Από την αρχή λοιπόν παρατηρούμε ότι τα μυθολογικά στοιχεία είναι σημαντικά για τη δόμηση της ιστορίας: Πανδώρα, αυτό που φέρνει το καινούργιο, το απρόοπτο, κάτι που ίσως μας τρομάξει. Νάβι, ένα όνομα που θα μας θυμίσει τους ιθαγενείς Ινδιάνους της Κεντρικής Αμερικής ή του Μεξικό, των οποίων τα ονόματα των φυλών έμοιαζαν με το επινοημένο, από τον Cameron, όνομα αυτών των ιθαγενών. Να πούμε ακόμα ότι αυτοί οι Ινδιάνοι ήταν πολεμιστές που αντιστάθηκαν στον επεκτατισμό των αποίκων, έσπερναν λοιπόν τον τρόμο στους κατακτητές. Ιδού, λοιπόν, πως παντρεύεται η ελληνική μυθολογία με την νεοαμερικάνικη για να φτιαχτεί ένας νέος μυθολογικός κόσμος, αυτός του Cameron.
Φυσικά έχουμε την επιθετικότητα του ανθρώπου που καθοδηγεί ένα δημιούργημά του, ένα Νάβι, για να διαβρώσει τον πολιτισμό των ιθαγενών. Στο μυθολογικό κόσμο του Cameron ο άνθρωπος επιτίθεται μέσω του δημιουργήματός του, το οποίο είναι φτιαγμένο για αυτό ακριβώς το σκοπό. Δεν τολμά να επιτεθεί και να βιώσει αυτή την επίθεση, άρα δεν μπορεί στην ουσία να κατακτήσει το νέο κόσμο, αφού δεν έχει κυριέψει τις αξίες του, δεν έχει επιβάλλει τις δικές του, απλά βιώνει στο φαντασιακό την καταστροφή. Εδώ ο Cameron έχει δίκιο. Ο σύγχρονος Αμερικάνος είναι ανίκανος να κάνει αυτό που έκαναν οι προγονοί του, Ισπανοί και Άγγλοι, θέλει να καταστρέψει, αλλά απομακρύνεται από αυτό το γεγονός, βιώνοντας τελικά την απόλυτα σχιζοφρένεια, επιβάλλει την παράνοια.
Έχουμε μια δημιουργία τριών διαστάσεων (3D) που έχει ένα ιδεολογικό και αφηγηματικό βάθος. Έτσι είναι πιο εύκολο να ταυτιστούμε με τον πρωταγωνιστή της ταινίας, άρα να ονειρευτούμε με ανοιχτά τα μάτια. Και αυτός ο τρόπος της ονείρωσης είναι ουσιαστικά ο κινηματογράφος. Η ιδέα για αυτή την ταινία ήταν του σκηνοθέτη, είχε την έμπνευση πριν καν ξεκινήσει τον «Τιτανικό», πριν 14 χρόνια, δηλαδή. H δράση του «Avatar» εστιάζει στον Τζέικ, ένα στρατιώτη που μένει ανάπηρος, σε ένοπλη σύρραξη στη γη. Για να μπει στο πρόγραμμα Avatar, το οποίο θα του προσφέρει ένα υγιές σώμα, θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι το μακρινό πλανήτη Πανδώρα, σε έναν κόσμο που μοιάζει με τροπικό δάσος και κατοικείται από μορφές εξωγήινων.
«Ο Cameron περνάει ολόκληρα χρόνια αναπτύσσοντας την τεχνολογία με τέτοιο τρόπο που να συμβαδίζει με το όραμά του», αναφέρει το περιοδικό Screen International. Και για να υποδεχτούν, τουλάχιστον στην Αγγλία, την ταινία δέκα κινηματογράφοι αναβαθμίζουν τα ψηφιακά συστήματα προβολής τους, για να δείξουν έτσι όπως πρέπει την ταινία. Τώρα, στην Ελλάδα πως θα προβληθεί αυτή η ταινία στις 18 Δεκεμβρίου, είναι ένα άλλο θέμα.
AVATAR
|
|