ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

ΠΙΣΩ

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Η ΑΛΙΚΗ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Από τους ουρανοξύστες της Γκόθαμ στο χωριό των βατράχων, το Σλίπι Χαλόου, και από εκεί στα γλυκά χρώματα που μας προσφέρουν ηρεμία, στη βιομηχανία σοκολάτας του Βίλι Βόνκα, ο σκηνοθέτης Tim Burton, μέσα από αυτή την πορεία χτίζει τον άγριο φανταστικό του κόσμο. Ήταν θέμα χρόνου να στρέψει το βλέμμα του στη λογοτεχνία, αυτή τη φορά η «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», του Lewis Carroll, έχει σειρά.

Η ταινία του Burton «Η Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων» («Alice in Wonderland») δεν είναι απλά ένα ξαναζεσταμένο φαγητό του μυθιστορήματος που γράφτηκε το 1865. Είναι μια νέα ιστορία στην οποία η Αλίκη επιστρέφει στη Χώρα των Θαυμάτων, σα μια έφηβη, αρκετά χρόνια μετά τον αφηγηματικό χρονικό προσδιορισμό των «Περιπετειών της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» και του «Μέσα από θρυμματισμένο γυαλί». Αλλά δεν είναι μόνο η ιστορία που είναι κάτι το καινούργιο και πρωτότυπο για τον τρόπο αφήγησης του Burton. Η ταινία έχει ψηφιακή επεξεργασία πραγματικών ηθοποιών που δημιούργησαν τους «παράξενους» κατοίκους της Χώρας των Θαυμάτων.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει, στο περιοδικό της Disney, «D23 Magazine», ότι «είναι ένα είδος μίξης παραμορφωμένων ζωντανών δράσεων και ανιμέισιον, θα μπορούσε να ήταν μια οποιαδήποτε αφήγηση γιατί δεν είμαι σίγουρος που αναφέρεται, είναι ένα νέο πεδίο για εμένα». Το στιλ του Burton, σε αυτή την ταινία είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό μέχρι τώρα. Υπάρχουν μόνο πέντε φωτογραφίες που μας δείχνουν πως οι ηθοποιοί έχουν μεταμορφωθεί για να ενσαρκώσουν τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος του Carroll.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ MIA WASIKOWSKA

Η 19χρονη Αυστραλιανή ηθοποιός, Mia Wasikowska, πήρε επαινητικές κριτικές, την περασμένη χρονιά, για την ταινία «In treatment». Εμφανίστηκε επίσης στο «Defiance» και το όνομά της ήταν μεταξύ των «10 ηθοποιών για να δείτε», του περιοδικού Variety. Ο Burton αναφέρει ότι την έκλεισε επειδή «είχε ακριβώς αυτό το είδος της συναισθηματικής σκληρότητας που την κάνει να μοιάζει με ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας με την πνευματικότητα ενός νεότερου». Η Αλίκη θα είναι ο μοναδικός χαρακτήρας στη Χώρα των Θαυμάτων που δεν έχει αλλαχθεί κατά πολύ με μακιγιάζ ή με ψηφιακό τρόπο.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ JOHNNY DEPP

Στο βιβλίο ο Carroll αναφέρει αυτό το χαρακτήρα ως Hatter, αλλά δεν εμφανίζεται στο κεφάλαιο «Στο τρελό πάρτι με τσάι». Εδώ στην ταινία έχουμε μια μεταφορά των απεικονίσεων του John Tenniel, με το άγριο μαλλί, την υψηλή χαίτη και το γιγαντιαίο καπέλο του. Είναι η έβδομη ταινία που συνεργάζεται με τον Depp, τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Johnny Depp λέει στους «Los Angeles Times» ότι «δεν [μου] αρέσει να κάνω το ίδιο πράγμα δύο φορές. Αυτό είναι καλό, με κρατάει ζωντανό, πέρα από οτιδήποτε άλλο».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ HELENA BONHAM CARTER

Η Κόκκινη Βασίλισσα είναι μια μέγαιρα, στο δεύτερο βιβλίο, «Μέσα από το θρυμματισμένο γυαλί», μέσα από κάποιες αποδόσεις αυτός ο χαρακτήρας συνδυάστηκε με τη Βασίλισσα των Καρδιών, από την πρώτη ιστορία. Από την πρωτότυπη εικονογράφηση έχουμε ένα πρόσωπο που μοιάζει με πιόνι σκακιού χωρίς πόδια. Για την ταινία το κεφάλι της Bonham Carter μεγάλωσε τρεις φορές από το πραγματικό του μέγεθος. Έχει δουλέψει σε πέντε ταινίες με τον Burton και έχει δύο παιδιά μαζί του.

Η ANNE HATHAWAY ΚΑΙ Ο MATT LUCAS

Η Ann Hathaway ενσαρκώνει την Άσπρη Βασίλισσα. Στο «Μέσα από το θρυμματισμένο γυαλί» είναι 101 ετών, αλλά φαίνεται να βιώνει το χρόνο ανάποδα. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη λογική του Carrolll, όταν η Αλίκη επιστρέφει η Βασίλισσα θα είναι νεαρή. Η Ann Hathaway φαίνεται πολύ διαφορετική με τα μακριά και άσπρα μαλλιά της, η αποτύπωσή της δεν έχει επεξεργασθεί ψηφιακά. Η Hathaway είπε στο MTV ότι ήταν πολύ ευτυχισμένη που είχε την τύχη να δουλέψει με τον Burton και πολύ χαρούμενη που μοιράστηκε κάποιες σκηνές με τον Depp. Είπε ότι θα ήθελε να ήταν πολύ ευτυχισμένη που έπαιξε στην ταινία, αλλά είναι πραγματικά πιεσμένη, «θα μπορούσε να με κρατήσει να παίξω μαζί του».

Ο Matt Lucas είναι στην ταινία ο Τουιντλεντί και ο Τουιντλεντούμ. Αυτί οι δύο χαρακτήρες εμφανίζονται σε διαφορετικές βερσιόν της «Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων», συμπεριλαμβανομένου και της ταινίας του Walt Disney, το 1951, στο κινούμενο σχέδιο, μετά δεν εμφανίζονται ξανά μέχρι το «Μέσα από το θρυμματισμένο γυαλί». Ο Carroll δε διευκρινίζει αν είναι δίδυμοι, αλλά ο Tenniel τους εικονογράφησε με αυτό τον τρόπο. Ο Άγγλος ηθοποιός Matt Lucas, πολύ γνωστός στην Αγγλία, συμμετέχει στο σώου «Little Britain».

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Υπάρχουν φυσικά πολύ περισσότεροι χαρακτήρες από το βιβλίο, οι οποίοι εμφανίζονται στην ταινία και αναγεννιούνται με αυτό τον τρόπο. Ο Michael Sheen παίζει το Λευκό Λαγό, ο Crispin Glover είναι ο Φάντης Κούπα, ο Alan Rickman είναι ο Κατέρπιλαρ, ο Steven Fry είναι ο Γάτος Σεσίρ και ο Christopher Lee θα είναι ο Γιαμπεργουόκ. Τουλάχιστον στο εξωτερικό η ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», του Tim Burton, θα κάνει πρεμιέρα στις 5 Μαρτίου 2010.

Γιάννης Φραγκούλης

Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR