ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΑΖΟΥΡ ΚΑΙ ΑΣΜΑΡ

ΠΙΣΩ

ΑΖΟΥΡ ΚΑΙ ΑΣΜΑΡ

ΑΖΟΥΡ ΚΑΙ ΑΣΜΑΡ

ΒΑΘΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΖΟΥΡ ΚΑΙ ΑΣΜΑΡ

Συγχωρείστε μου τον ενθουσιασμό! Είναι το καλύτερο κινούμενο σχέδιο, που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Γιατί είναι απλό και όμορφο. Γιατί έχει ζωγραφική άποψη. Γιατί έγινε με το «χέρι» και όχι μηχανικά. Γιατί, αν είσαι λίγο καλλιτεχνικά ενημερωμένος, θα ευχαριστηθείς, ανάμεσα στα άλλα, και ένα καλό ταξίδι στο χώρο της αραβικής τέχνης και στο χώρο της τέχνης της Αναγέννησης.

Και εδώ, όπως στον «Κάπτεν Αλατρίσε», θα αναγνωρίσεις πίνακες ζωγραφικής και γνωστούς ζωγράφους. Θα δεις κάδρα και συνθέσεις κάδρων του Ντε Κίρικο, του Μοντιλιάνι, του Μικαλάτζελο... Θα δεις και θα αναγνωρίσεις πίνακες λαϊκής αραβικής τέχνης. Θα δεις και θα αναγνωρίσεις αραβική αρχιτεκτονική…

Από την άλλη μεριά το θέμα της ταινίας, παρότι είναι ευχολόγιο και όχι εμπεριστατωμένη έρευνα και άποψη, δεν το χαρίζεις στην αντίδραση. Αντίθετα, παρότι και αυτό έχει να κάνει με πρίγκιπες και πριγκίπισσες, έχει ουμανιστικό και αντιρατσιστικό προσανατολισμό. Ο Μισέλ Ασελό, με μικροαστική αντιμετώπιση είναι αλήθεια, θέλει με την ταινία να συνεισφέρει και αυτός στο φίλιωμα των διαφόρων εθνών και φυλών που συμβιούν στον ίδιο ή σε γειτονικούς χώρους.

Καλό, πολύ καλό, το σχέδιο. Καλές και άγιες οι προθέσεις του δημιουργού. Όμως, δεν μπορούμε να μην τονίσουμε πως οι «διαφορές» ανάμεσα στα έθνη και στις φυλές, δεν είναι «φυσικά» φαινόμενα, ούτε, όπως ισχυρίζεται η ταινία, αποτελέσματα προκαταλήψεων. Προκαταλήψεων, οι οποίες έχουν να κάνουν με εξωτερικά φαινόμενα (γλώσσα, χρώμα, θρησκείες, κλπ.). Οι διαφορές είναι οικονομικές και στη συνέχεια πολιτικές. Και αυτές οι διαφορές (πολιτικές, οικονομικές) δημιουργούν, ανάμεσα στα άλλα, και τις προκαταλήψεις, οι οποίες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, αν δεν αλλάξουν οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις!

Αν παραβλέψουμε αυτό το ιδεολογικό λάθος της ταινίας, που δεν πρέπει να το παραβλέψουμε, τότε τα υπόλοιπα είναι όλα θετικά! Θετικό το σχέδιο, οι γλώσσες που ακούγονται, οι μουσικές και τα χρώματα. Θετικό, επίσης, πολύ θετικό μάλιστα, το πολύ ήρεμο «κύλισμα» της ταινίας. Πουθενά και σε καμία στιγμή δεν ακούγονται κραυγές, άγριοι ήχοι. Πουθενά και σε καμία στιγμή δεν νοιώθεις να προσβάλλεσαι! Και παρακαλώ, μη θεωρηθεί πως η ταινία είναι μόνον για παιδιά, που είναι! Είναι και για εμάς τους μεγάλους. Θα μας ξεκουράσει και θα μας ηρεμήσει το ήρεμο ξετύλιγμά της. Τα θαυμάσια χρώματα, η πολύ σοβαρή εργασία του δημιουργού της…

Νίκος Αντωνάκος (Αυτή η κριτική δημοσιεύεται με την άδεια της εφημερίδας Ριζοσπάστης)

Αζούρ και Ασμάρ (Azur et Asmar) Σκηνοθεσία: Michel Ocelot Σενάριο: Michel Ocelot Μουσική: Gabriel Yared Ήχος: Thomas Desjonquères Σκηνικά: Anne Lise Lourdelet Καλλιτεχνική διεύθυνση: Thierry Million Ερμηνεύουν: (φωνές) Cyril Mourali (Αζούρ έφηβος), Karim M'Riba(Ασμάρ έφηβος), Hiam Abbass(Ζενάν), Patrick Timsit (Κραπού), Fatma Ben Khell (πριγκίπισσα Σαμσού Σαμπάχ), Rayan Mahjoub (Αζούρ παιδί), Abdelsselem Ben Amar (Ασμάρ παιδί), Thissa d'Avila Bensalah (τζίνι), Olivier Claverie (σοφός), ακούγονται στα ελληνικά: Γιώργος Καραμίχος, Νίκος Ψαρράς, Ζέτα Δούκα, Γιώργος Χρανιώτης. Παραγωγή: Christophe Rossignon Έτος παραγωγής: 2006 Χώρα παραγωγής: Γαλλία Χρόνος: 99΄ Εταιρεία διανομής: PCV.

ΑΖΟΥΡ ΚΑΙ ΑΣΜΑΡ

Το www.cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR