ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
INLAND EMPIRE

ΠΙΣΩ

THE ISLAND EMPIRE

INLAND EMPIRE

Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Λένε ότι ο Ντέιβιντ Λιντς επέστρεψε στα παλιά, στο παλιό του ύφος, σε σενάρια δομημένα όπως τα όνειρα ή καλύτερα οι εφιάλτες. Και πραγματικά το «Inland empire» καταρρίπτει τη λογική με τους σχεδόν ακατανόητους διάλογους (σε ορισμένα σημεία), τις εικόνες που μοιάζουν να προβάλλονται μέσα από παραμορφωτικό καθρέφτη, σκηνές που βαραίνουν από σημασία και νοήματα που δεν μπορούμε να αποκωδικοποίησουμε και παράξενους ήχους και μουσική.

Οι χαρακτήρες αλλάζουν ταυτότητα, μεταπηδούν από τη μια ζωή στην άλλη, από τη μία πραγματικότητα στην άλλη δίνοντας την αίσθηση πολλαπλών διαστάσεων. Υπάρχει βέβαια ένας κεντρικός άξονας: η ταινία μέσα στην ταινία, ο κόσμος του θεάματος, μια κινηματογραφική παραγωγή, και γύρω από αυτόν ανοίγουν πόρτες που οδηγούν σε άλλους παράλληλους κόσμους, σε διαφορετικούς χωροχρόνους. Αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες σταθερές σκηνές όπως ένα τηλεοπτικό σόου με ανθρώπους ντυμένους κουνέλια, ή μια κοπέλα (μάλλον πόρνη) που παρακολουθεί στην τηλεόραση την εξέλιξη της ιστορίας (μάλλον...) και μια συμμορία αντρών από την Ανατολική Ευρώπη που προωθούν νεαρές γυναίκες (ίσως...).

Έχω την εντύπωση ότι ο κινηματογράφος και η πορνεία συνδέονται νοηματικά χωρίς όμως να μπορώ να βγάλω κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Ο Ντέιβιντ Λιντς ποτέ δε βοηθάει, ποτέ δε δίνει στοιχεία για το νόημα αυτών που βλέπουμε και ακούμε, μια συνήθεια που είχε από τις πρώτες του κιόλας κινηματογραφικές παραγωγές. Αμφιβάλλω αν γνωρίζει και ο ίδιος τι ακριβώς γίνεται. Το μόνο που μας επιτρέπει να μάθουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται. Ξεκινάει από ένα ερέθισμα, μετά από μια ιδέα που γίνεται σκηνή, ακολουθούν άλλες ιδέες και άλλες σκηνές και στο τέλος πια προσπαθεί να βρει μια σύνδεση μεταξύ τους.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας περνάει από τον έναν κόσμο στον άλλον διασχίζοντας διαδρόμους και δωμάτια. Το «Inland empire» έχει έτσι μια συνοχή, μια συνέχεια και όλες οι σκηνές μαζί μοιάζουν να οδηγούν σε μια νοηματική ολοκλήρωση (ποια είναι αυτή δυστυχώς δεν ξέρω).

Υπάρχουν όμως και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε αυτήν την ταινία και στο προηγούμενο έργο του σκηνοθέτη. Μία είναι η χρήση ψηφιακής κάμερας η οποία βέβαια δε θα έπρεπε να εκπλήσσει λόγω των πλεονεκτημάτων που έχει όπως ελευθερία στην κίνηση και αμεσότητα, δυνατότητα μεγάλης διάρκειας εγγραφής, ελαχιστοποίηση του κόστους, πλεονεκτήματα που δε διστάζει και ο ίδιος ο Λιντς να αναφέρει σε συνεντεύξεις του. Μια άλλη διαφορά είναι η υπερβολικά μεγάλη διάρκεια της ταινίας (τρεις ώρες) η οποία, κατά τη γνώμη μου, δρα αρνητικά.

Η ταινία τεντώνεται τόσο χρονικά που είναι έτοιμη να σπάσει και μετά από ένα σημείο δε φαίνεται να κατaλήγει πουθενά (θα μπορούσε να συνεχιστεί στο άπειρο), η πρωταγωνίστρια μπαίνει κάπου, βγαίνει από αλλού, ερμηνεύει ρόλους, αλλάζει ταυτότητα, γυρνάει στο παρελθόν, στο παρόν, σε άλλο παρελθόν, σκηνές επαναλαμβάνονται με μικρές διαφορές και χάνουν την αξία τους και την βαρύτητά τους. Η ταινία γίνεται με άλλα λόγια κουραστική, αφάνταστα κουραστική. Όσο και αν αγαπάω και θαυμάζω τον Ντέιβιντ Λιντς (βλέπω και ξαναβλέπω τις ταινίες του με ευχαρίστηση), όσο και αν εκτιμώ το ταλέντο του και τους περίεργους κόσμους που συνθέτει, πρέπει να ομολογήσω ότι ανακουφίστηκα όταν το «Inland empire»» έφτασε στο τέλος του. Από εκεί και πέρα ο καθένας, ο κάθε οπαδός του Λιντς μπορεί να κρίνει μόνος του...

Φανή Γολέμη

Inland empire Σκηνοθεσία: David Lynch Σενάριο: David Lynch Φωτογραφία: David Lynch Μοντάζ: David Lynch Ήχος: John Evans Κοστούμια: Karen Baird, Heidi Bivens Σκηνικά: Melanie Rein Ειδικά εφέ: Ken Rudell Ερμηνεύουν: Laura Dern (Νίκι Γκρέις), Jeremy Irons (Κίνγκσλεϊ Στιούαρτ), Justin Theroux (Ντέβον Μπερκ), Harry Dean Stanton (Φρέντι Χόβαρντ), Peter J. Lucas (Πίοτρελ Κρολ), Karolina Gruszka (χαμένο κορίτσι), Jan Hencz (Γιάνεκ), Krzysztof Majchrzak (φάντασμα), Grace Zabriskie (επισκέπτης), Diane Ladd (Μέριλι Λέβενς), Julia Ormond (Ντόρις Σάιντ), Ian Abercrombie (Ένρι), Karen Baird (σερβιτόρος), Bellina Logan (Λίντα), Amanda Foreman (Τρέισι) Παραγωγή: Jeremy Alter, Laura Dern, David Lynch, Mary Sweeney Έτος παραγωγής: 2006 Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ, Γαλλία, Πολωνία Χρόνος: 172΄ Εταιρεία διανομής: Audio Visual.

INLAND EMPIRE

Το www.cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR