ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Αμερική εναντίον Τζον Λένον

Αμερική εναντίον Τζον Λένον

 

 

 

 

 

 

 

 

THE US VS JOHN LENNON

Αμερική εναντίον Τζον Λένον

ΔΕ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ

 

Όποιος καταφέρει να μετρήσει τις μαύρες σελίδες της αμερικάνικης πολιτικής θα γραφεί στο βιβλίο του Γκίνες! Αυτό το μεγάλο κράτος, ιδιαίτερα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν τηρεί ούτε τους στοιχειώδεις δημοκρατικούς κανόνες. Η μια αυθαιρεσία μετά την άλλη. Στο στόχαστρό της είναι άλλοτε χώρες, άλλοτε ολόκληρες περιοχές του κόσμου (Ασία, Αφρική), άλλοτε πολιτικοί αρχηγοί, άλλοτε καλλιτέχνες. Θύμα αυτής της σχιζοφρένειας και ο Τζον Λένον!

Η δεκαετία 1966-1976 ήταν μια καυτή δεκαετία για την Αμερική. Ο πόλεμος του Βιετνάμ την είχε εκθέσει ανεπανόρθωτα στα μάτια της ανθρωπότητας, η οποία διαδήλωνε σε βάρος της. Στο εσωτερικό, μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, εκατομμύρια άνθρωποι, διαδήλωναν και αυτοί σχεδόν σε καθημερινή βάση. Όλο αυτό το κίνημα, βέβαια, δεν άφησε ασυγκίνητους και τους καλλιτέχνες. Και τον Τζον Λένον, φυσικά.

Ο Τζον Λένον δεν ήταν Αμερικάνος (ήταν Βρετανός), ζούσε όμως στην Αμερική. Και είχε ενώσει -και αυτός- τις δυνάμεις του με το παγκόσμιο, αλλά και το αμερικάνικο φιλειρηνικό κίνημα. Στις μεγάλες διαδηλώσεις της Αμερικής, τόσο αυτός, όσο και η γυναίκα του (Γιόκο Όνο), βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή. Δίπλα στην Άντζελα Ντέϊβις, τον Μπόμπι Σιλ, κ.ά.

Η Αμερικάνικη κυβέρνηση για να φιμώσει τους Αμερικάνους πολίτες είχε εφαρμόσει τις γνωστές μεθόδους: μαύρες λίστες, συκοφαντίες, απολύσεις από την εργασία, υποκλοπές συνομιλιών, πλαστές κατηγορίες, ανακρίσεις, κ.λπ. Για τους ξένους, όπως ο Τζον Λένον και η γυναίκα του, εκτός από τα παραπάνω, υπήρχε και η απέλαση!

«Έως τις 15-3-1972, πρέπει να έχετε εγκαταλείψει τις ΗΠΑ», έλεγε η «ειδοποίηση», που ρίχτηκε κάτω από την πόρτα του ζευγαριού. Αυτή η «ειδοποίηση» στάθηκε η αφορμή για την έναρξη του ανοιχτού πολέμου ανάμεσα στην τότε Αμερικάνικη κυβέρνηση (Νίξον), και τον Τζον Λένον. Αυτόν, ακριβώς, τον ανοιχτό πόλεμο μας παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ των Ντέϊβιντ Λιφ – Τζον Σάϊνφελντ. Από τη μια η αμερικάνικη κυβέρνηση με όλα της τα όργανα, CIA, FBI, Τμήμα Αλλοδαπών, Δικαστήρια κ.λπ., και από την άλλη ο Τζον Λένον, η Γιόκο Όνο και οι φίλοι τους. Από τη μια υπήρχε η απαίτηση να σιωπήσει ο καλλιτέχνης και από την πλευρά του καλλιτέχνη, και των φίλων του, να σταματήσει ο πόλεμος στο Βιετνάμ και να γυρίσουν πίσω ζωντανοί οι Αμερικάνοι φαντάροι.

Η τελική κατάληξη, σε σχέση και με τον Τζον Λένον, όπως και με δεκάδες άλλους αγωνιστές άλλωστε, γνωστή! Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, και ενώ ο καλλιτέχνης είχε αποσυρθεί από τη δημοσιότητα και όλα έδειχναν ότι είχαν ησυχάσει, ο Μαρκ Ντέϊβιντ Τσάπμαν, εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Τζον Λένον έξω από την πόρτα του σπιτιού του!

Ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, επίκαιρο και διδακτικό! Η Αμερική πάλι σήμερα έχει εξοργίσει ολόκληρο τον κόσμο. Πάλι χρησιμοποιεί τις γνωστές, για τους Αμερικάνους, μεθόδους και πάλι τις πρόσθετες μεθόδους για τους ξένους που διαμαρτύρονται. Το σημερινό φιλειρηνικό κίνημα, βέβαια, δε βρίσκεται στην κορύφωση που βρίσκονταν στη δεκαετία του 1966-1976. Πολλά, όμως, δείχνουν, ότι προς τα εκεί οδεύει! Αυτό δείχνουν, ανάμεσα στα άλλα, οι σπασμωδικές κινήσεις και της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ και των οργάνων της (CIA, FBI, Τμήμα Αλλοδαπών, Δικαστήρια κ.λπ.), που είναι όμοιες με αυτές της τότε κυβέρνησης. Και είναι σίγουρο πως κάποιος καινούριος Τζον Λένον θα ξεχωρίσει και πάλι, και κάποιος καινούριος Τσάπμαν θα ξαναπυροβολήσει. Η χώρα αυτή, δυστυχώς, δεν διδάσκεται από τα λάθη της.

Ο Τζον Λένον προέρχονταν από φτωχή και διαλυμένη οικογένεια. Από το 1957 μέχρι το 1960 συμμετείχε σε διάφορα μικρά συγκροτήματα. Το 1960 δημιουργήθηκαν οι Μπίτλς οι οποίοι γνώρισαν παγκόσμια φήμη. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1970, το συγκρότημα διαλύεται. Ο Τζόν Λένον. Συνέχισε μονάχος του. Στο μεταξύ είχε γνωρίσει τη Γιόκο Όνο, μια πολιτικοποιημένη καλλιτέχνιδα, η οποία το βοήθησε να ωριμάσει και πολιτικά. Μαζί της, πια, έγινε ένας ακόμα πιο χρήσιμος άνθρωπος και καλλιτέχνης. Η σφαίρα, λοιπόν, που το σημάδεψε ήξερε ποιον σκότωνε!

Στην ταινία, πέρα από τις πολιτικές, καλλιτεχνικές και προσωπικές δραστηριότητες του Λένον, ακούγονται και μια σειρά εξαιρετικά τραγούδια. Τραγούδια που υμνούν τον έρωτα, τη φιλία, την ειρήνη!

Νίκος Αντωνάκος (Αυτή η κριτική δημοσιεύεται με την άδεια της εφημερίδας Ριζοσπάστης)

Αμερική εναντίον Τζον Λένον (The US vs John Lennon) Σκηνοθεσία: David Leaf, John Scheinfeld Σενάριο: David Leaf, John Scheinfeld Φωτογραφία: James Mathers Μοντάζ: Peter S. Lynch Ήχος: Tom Bergin, Russell Edwards, Christopher Scott Knell, Noah Mathers Ερμηνεύουν: εμφανίζονται ανάμεσα στις άλλες οι προσωπικότητες: John Lennon, Stew Albert, Tariq Ali, Carl Bernstein, Noam Chomsky, Walter Cronkite, Mario Cuomo, Angela Davis, John Dean, Felix Dennis, Gloria Emerson, Bob Gruen, George Harrison, Abbie Hoffman, J. Edgar Hoover, Ron Kovic, Paul Krassner, Sean Lennon, G. Gordon Liddy, Sol Marks, Paul McCartney, George McGovern, Richard Nixon, Yoko Ono Παραγωγή: David Leaf, Peter S. Lynch, John Scheinfeld Έτος παραγωγής: 2006 Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ Χρόνος: 96΄ Εταιρεία διανομής: Rosebud.

ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ

Το www.cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR