ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ

Ο ΠΟΡΦΥΡΟΣ ΛΟΦΟΣ(RED CLIFF/CHI BI)

ΠΙΣΩ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

 

O Πορφυρός λόφος

(RED CLIFF/CHI BI)

O Πορφυρός λόφος

Ο ΠΟΡΦΥΡΟΣ ΛΟΦΟΣ
(RED CLIFF/CHI BI)

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Σκηνοθεσία: John Woo
Σενάριο: John Woo, Khan Chan, Cheng Kuo & Heyu Sheng
Φωτογραφία: Yue Lu, Li Zhang  
Μουσική: Tarô Iwashiro
Μοντάζ: Robert A. Ferretti,  Angie Lam & Hongyu Yang
Σκηνικά: Eddy Wong
Κοστούμια:Timmy Yip
Ήχος: Steve Burgess
Ειδικά Εφε: Edward T. Reiff Jr.
Παραγωγοί: Terence Chang, Sanping Han & John Woo
Παίζουν: Tony Leung Chiu Wai (Zhou Yu), Takeshi Kaneshiro (Zhuge Liang), Fengyi Zhang (Cao Cao), Chen Chang (Sun Quan), Wei Zhao (Sun Shangxiang), Jun Hu (Zhao Yun), Chiling Lin (Xiao Qiao), Shido Nakamura (Gan Xing), Yong You (Liu Bei), Ba Sen Zha Bu (Guan Yu), Yong Hou (Lu Su).
Χρώμα: Έγχρωμη
Χώρα παραγωγής: Κίνα
Έτος παραγωγής: 2008
Εταιρία Παραγωγής: Beijing Film Studio, China Film Group & Lion Rock Productions
Εταιρία Διανομής (για Ελλάδα): Odeon
Διάρκεια: 150’
Ημερομηνία εξόδου (για Ελλάδα):  2 Απριλίου 2009

Ο «Πορφυρός λόφος» αποτελεί την επαναφορά του John Woo στις ασιατικές κινηματογραφικές του ρίζες με ένα επικό πολεμικό δράμα βασισμένο στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κίνα τις τελευταίες μέρες της δυναστείας των Χαν με επίκεντρο την θρυλική μάχη του Πορφυρού Λόφου. 

Η ταινία παρόλο που θεωρητικά έχει ως βάση το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα «Romance of the three kingdoms», κάνει την διαφορά στο μέχρι τώρα ασιατικό σινεμά αυτού του είδους αφού στηρίζεται σε ιστορικά γεγονότα κι όχι απλά σε έναν αρχαίο κινέζικο θρύλο. Αυτό την καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μεταφορά, αφού πραγματεύεται μία από τις πλέον ταραχώδεις εποχές στην ιστορία της Κίνας.

Πρέπει να ομολογήσω ότι πήγα στον κινηματογράφο με βαριά καρδιά προετοιμασμένη να περάσω δυόμισι ώρες γεμάτες ατελείωτες σκηνές μάχης. Αλλά για μία ακόμη φορά ο ασιατικός κινηματογράφος με εκπλήσσει ευχάριστα. Θεαματικές πολεμικές σκηνές, δυνατή πλοκή, ηρωικοί χαρακτήρες, εκπληκτική φωτογραφία, όλα συντελούν στη μεταφορά του θεατή σε μια άλλη εποχή και σε ένα πολεμικό τοπίο πολύ διαφορετικό από ότι έχουμε δει μέχρι τώρα στα blockbuster δυτικής προέλευσης.

Ο «Πορφυρός λόφος» είναι ανεπιφύλακτα μία ταινία που θα πρότεινα όχι μόνο σε αυτούς που είναι γνώστες της συγκεκριμένης ιστορίας αλλά και σε όσους θα ήθελαν να δουν τη γενναιότητα, την ανδρεία, την αυτοθυσία και την αδελφοσύνη σε μία ευγενέστερη μορφή πολεμικού δράματος. Ο John Woo επέδειξε μεγάλο σεβασμό στην ιστορία και κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ των σκηνών δράσης και αυτών που προωθούν την πλοκή.

Αυτός ο προσεκτικός χειρισμός του φαίνεται καθαρά στις μη πολεμικές, πιο στατικές σκηνές, εκεί όπου «χτίζει» αριστοτεχνικά τις προσωπικότητες των διαφόρων στρατηγών στο στρατόπεδο του Liu Bei. Ο Woo δε μας δίνει απλά φαντασμαγορικές εικόνες και έντονες σκηνές δράσης αλλά μας διηγείται μια ιστορία για το πώς ένα σύνολο μπορεί να ηττηθεί από δυνατές μονάδες και για το πώς η  δύναμη και η ευφυΐα του ατόμου μπορεί τελικά να οδηγήσουν στην ενότητα ενός έθνους.

Ελισάβετ Βέλιου

Ο ΠΟΡΦΥΡΟΣ ΛΟΦΟΣ
(RED CLIFF/CHI BI)

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR