ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON

ΠΙΣΩ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON

(Η Περίεργη Υπόθεση του Benjamin Button)

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON

Σενάριο: Eric Roth

Σκηνοθεσία: David Fincher

Παίζουν:Brad Pitt, Cate Blanchett, Julia Ormond, Tilda Swinton, Faune A. Chambers.

Διάρκεια:166’


Η ταινία θεωρητικά βασίζεται στο διήγημα του Fitzgerald και λέω θεωρητικά, γιατί ουσιαστικά το μοναδικό στοιχείο που έχει δανειστεί από την αρχική ιστορία είναι η ιδέα της ύπαρξης ενός ανθρώπου που γεννιέται γέρος και όσο μεγαλώνει γίνεται νέος. Κατά τ’ άλλα, όλα τα στοιχεία που καθιστούν το διήγημα του Fitzgerald μία πραγματικά ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και συμβολική ιστορία, θυσιάζονται στον βωμό της τάσης του Hollywood να δημιουργεί όμορφα έργα με όμορφους πρωταγωνιστές με επίκεντρο δακρύβρεχτα ρομάντζα χωρίς κανένα απολύτως νόημα.

Το βασικό πρόβλημα με την συγκεκριμένη ταινία είναι ότι προσπαθεί, αποτυχημένα, να είναι λίγο απ’ όλα. Λίγο δράμα, λίγο φαντασίας, λίγο ρομάντζο, λίγο μυστηρίου και τελικά τίποτα συγκεκριμένο. Κι ενώ γενικότερα είμαι κατά της απόλυτης κατηγοριοποίησης των ταινιών, σε αυτή την περίπτωση θεωρώ πως η συγκεκριμένη πάσχει σοβαρά από έλλειψη προσδιορισμού. Προσθέτοντας σε αυτό την ανούσια διάρκεια της-και πώς να μην είναι ανούσια αφού ένα διήγημα 30 σελίδων το τέντωσαν μέχρι να ξεχειλώσει για να φτιάξουν μια τρίωρη ταινία-δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί το κατατάσσω στις μεγαλύτερες φούσκες της φετινής χρονιάς. Γιατί ειλικρινά, με αυτό το cast, αυτόν τον σκηνοθέτη και αυτή την ιστορία περίμενα τουλάχιστον ένα αριστούργημα αλλά για άλλη μια φορά στην ιστορία του κινηματογράφου επιβεβαιώνεται το «πολύ κακό για το τίποτα».

Ο Brad Pitt, αρκετά καλός αν και στο μισό έργο ψηφιακά επεξεργασμένος ενώ η Blanchett απλά μέτρια, εν συγκρίσει με τις καθηλωτικές ερμηνείες που μας έχει συνηθίσει.

Για να μην είμαι τελείως άδικη θα πρέπει να παραδεχτώ πως ήταν μία εξαιρετικά καλοφτιαγμένη ταινία που σίγουρα άξιζε τα Oscar που της απονεμήθηκαν (Art Direction, Makeup και Visual Effects) απλά θεωρώ πως είναι πραγματικά κρίμα μια τόσο μεγάλη και πολλά υποσχόμενη παραγωγή να χαραμίζεται σε μία ιστορία από την οποία δεν βγαίνει κανένα νόημα, κανένα μήνυμα και στην οποία ο ήρωας αποτυγχάνει να ολοκληρώσει την μοίρα του / αποστολή του με αποτέλεσμα η επιθυμητή κάθαρση στο τέλος της ταινίας να μην είναι δυνατή.

Ελισάβετ Βέλιου

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR