ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
THE DUCHESS

ΠΙΣΩ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

THE DUCHESS

THE DUCHESS

THE DUCHESS

(2008)

(H Δούκισσα)


Σενάριο: Jeffrey Hatcher, Anders Thomas Jensen, Saul Dibb.

Σκηνοθεσία: Saul Dibb

Παίζουν: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Dominic Cooper, Hayley Atwell.

Διάρκεια:110’

Η συγκεκριμένη ταινία εξιστορεί τον βίο, τα πάθη και τα λάθη της νεαρής Georgiana, Δούκισσας του Devonshire, η οποία κατάφερε να μείνει στην ιστορία (κυρίως των Άγγλων) για την πολυτάραχη προσωπική ζωή της και την ενεργό πολιτική της δράση. Στο έργο αναφέρεται ως η γυναίκα με την οποία ήταν ερωτευμένος μαζί της όλος ο λαός, εκτός από τον ίδιο της τον σύζυγο. Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη λοιπόν για να γίνει αντιληπτός ο παραλληλισμός της γυναίκας αυτής με την αδικοχαμένη και αγαπημένη του αγγλικού λαού, Νταϊάννα. Αυτό από μόνο του λοιπόν ήταν αρκετό για να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο κλίμα γύρω από την ταινία, η οποία πρόκειται για μία πραγματικά εξαίσια παραγωγή όπου όμως τα κοστούμια και τα αντικείμενα, έχουν μάλλον τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αφήνοντας ερμηνείες και πλοκή σε δεύτερη μοίρα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το The Duchess είναι μία ευχάριστη αλλαγή από τις γλυκανάλατες μεταφορές των κατά τ’ άλλα εξαιρετικών και με άκρως κοινωνικό περιεχόμενο βιβλίων της Austen. Αποτελεί μία ρεαλιστική ματιά στα ήθη της εποχής και τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις για την διατήρηση αυτών των ηθών. Οι συμπεριφορές των χαρακτήρων της ταινίας θα πρέπει να φαίνονται εξαιρετικά περίεργες και απίθανες στα μάτια του σύγχρονου κοινού, πόσο μάλλον του ελληνικού, ιδίως μετά τις κινηματογραφικές εξιδανικεύσεις της εποχής που εστιάζονται σε μαγευτικά τοπία, πικ-νικ στην εξοχή κι ερωτικά παιχνίδια με έπαθλο κάποιον κύριο Darcy.

Σε γενικές γραμμές, η Δούκισσα είναι μια πολύ καλογυρισμένη ταινία με πραγματικά εκπληκτική σκηνογραφία και κοστούμια που κρατάει σε πολύ αληθοφανή επίπεδα το πνεύμα της εποχής. Παρακολουθείται πολύ ευχάριστα, αλλά περισσότερο σαν ένα ιστορικό docu-drama παρά σαν μια ταινία με ενδιαφέρον θεματικό περιεχόμενο και πλοκή.

Ελισάβετ Βέλιου

THE DUCHESS

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR