ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
THE READER

ΠΙΣΩ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

THE READER

THE READER

THE READER (2008)

(Σφραγισμένα Χείλη)

Σενάριο:David Hare

Σκηνοθεσία: Stephen Daldry

Παίζουν:Kate Winslet, David Kross, Ralph Fiennes, Jeanette Hain

Διάρκεια:124’

Στo The Reader η Hanna, την οποία υποδύεται εξαιρετικά στην βραβευμένη με Oscar ερμηνεία της η Kate Winslet, είναι μία γυναίκα της μεταπολεμικής Γερμανίας, που συνάπτει σχέση με τον πολύ μικρότερό της Michael Berg. Η σχέση αυτή, η οποία παραμένει μυστική στηρίζεται στο πάθος, το σεξ και την ανάγνωση έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας τα οποία ο νεαρός Michael όποτε την συναντά και πριν από κάθε τους συνεύρεση συνηθίζει να της διαβάζει. Δέκα χρόνια μετά το ξαφνικό τέλος αυτής της σχέσης, ο φοιτητής νομικής πλέον Michael ξανασυναντάει την παλιά του αγαπημένη σε μία δίκη στην οποία αυτή βρίσκεται στην θέση της κατηγορούμενης για εγκλήματα πολέμου.

Η ταινία αποτελεί άλλη μια περίπτωση μεταφοράς βιβλίου στον κινηματογράφο, και συγκεκριμένα του μυθιστορήματος του Bernhard Schlink. Το The Reader εξέλαβε πολλούς και διαφορετικούς χαρακτηρισμούς σε σχέση με το περιεχόμενό του. Κάποιοι το εξέλαβαν ως μία ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα, άλλοι ως ένα ακόμη Χολιγουντιανό ρομάντζο με στοιχεία soft porn, ενώ οι περισσότεροι το θεώρησαν ως μία ταινία σε σχέση με τα μυστικά και την βαρύτητά τους, κάτι για το οποίο συνέβαλλε και η tagline της ίδιας της ταινίας -«How far would you go to protect a secret?» («Πόσο μακριά θα έφτανες για να προστατέψεις ένα μυστικό;»). Το The Reader όμως είναι κάτι πολύ παραπάνω απο όλα αυτά.

Αρχικά θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουμε να κάνουμε με μία ταινία για τα εγκλήματα των Ναζί και την αντίδραση των γενεών Γερμανών που ακολούθησαν σε αυτά. Τόσο η Hanna όσο και ο Michael, ο καθένας σε διαφορετική περίπτωση βέβαια, είχαν την επιλογή να δράσουν, να κάνουν το καλό αλλά επέλεξαν να παραμείνουν άπραγοι, σιωπηλοί μάρτυρες των γεγονότων. Αντίστοιχα και ο Γερμανικός λαός, είχε την ευκαιρία να εναντιωθεί στο φασιστικό κατεστημένο, να ξεσηκωθεί και να εμποδίσει τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή. Όπως όμως και οι χαρακτήρες του έργου, επέλεξε την απραξία πιστεύοντας πως η μη συμμετοχή απαλλάσσει από την συνενοχή.

Η μεγαλύτερη αλήθεια για το The Reader όμως είναι ότι σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη φύση και ιδιαίτερα τις πιο σκοτεινές πτυχές της. Ότι δηλαδή πολλές φορές ενώ μας δίνεται η ευκαιρία να αντιδράσουμε, να αποτρέψουμε μία αδικία, να διορθώσουμε ένα λάθος, επιλέγουμε να παραμείνουμε σιωπηλοί, να μην αναμιχθούμε, να ακολουθήσουμε το ρεύμα.

Ελισάβετ Βέλιου

THE READER

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR