ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
VALKYRIE

ΠΙΣΩ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

VALKYRIE

VALKYRIE

VALKYRIE

(2008)


Σενάριο: Christopher McQuarrie ,Nathan Alexander.

Σκηνοθεσία: Bryan Singer

Παίζουν: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson.

Διάρκεια: 120’

Μια ομάδα γερμανών αξιωματικών με επικεφαλή τον Claus von Stauffenberg (Tom Cruise), σχεδιάζει την δολοφονία του Χίτλερ με σκοπό να εξασφαλίσουν την δύναμη του στρατού, να λήξει ο πόλεμος και να αποκατασταθεί η τιμή του Γερμανικού λαού. Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα τα οποία πολλοί προφανώς αγνοούσαν μέχρι την στιγμή που ο Tom Cruise τόλμησε να εμφανιστεί στην μεγάλη οθόνη με στολή ναζί, μονόφθαλμος και χωρίς ίχνος γερμανικής προφοράς. Αν μιλούσαμε για μια γερμανική παραγωγή με κάποιον άλλον πρωταγωνιστή είναι σίγουρο πως κανείς δεν θα αντιμετώπιζε την συγκεκριμένη ταινία με τόση καχυποψία. Ωστόσο, είτε γιατί περιμένεις τα χειρότερα, είτε γιατί η ταινία είναι όντως αρκετά συμπαθητική, από την αίθουσα βγαίνεις μάλλον αρκετά ευχαριστημένος.

Ο Tom Cruise ήταν αρκετά συμπαθητικός στον ρόλο του, όμως αυτό που ανέβαζε αρκετά το επίπεδο των ερμηνειών στην ταινία ήταν οι δεύτεροι ρόλοι, με καλύτερο εκείνον του Bill Nighy ως στρατηγό Friedrich Olbricht.

Πιστεύω πως το αν θα θεωρήσει κάποιος το Valkyrie αξιόλογη ταινία, έχει να κάνει από το τι περιμένει να δει, όταν αποφασίζει να την παρακολουθήσει. Αν λοιπόν περιμένετε να δείτε ένα πολεμικό θρίλερ, τότε μάλλον το έργο θα σας απογοητεύσει. δεδομένου ότι το τέλος είναι ήδη γνωστό και κάθε ίχνος σασπένς εκλείπει της δράσης. Αν όμως εκλάβουμε το έργο ως ένα ψυχογράφημα με βαθύτερα νοήματα τότε μπορούμε να μιλάμε για μια αρκετά καλή ταινία, αφού κατά κύριο λόγο στηρίζεται στην ψυχολογία των χαρακτήρων και την θέση που παίρνει έκαστος απέναντι στην ηγεσία του Χίτλερ, παρά στα στοιχεία της δράσης κι αγωνίας.

Κάποια στιγμή στην ταινία εκφράζεται η άποψη ότι ακόμα κι αν η απόπειρα είναι αποτυχημένη, τουλάχιστον ο κόσμος θα ξέρει ότι δεν είναι όλοι οι Γερμανοί υποστηρικτές του Ναζιστικού καθεστώτος. Ενώ λοιπόν στο The Reader βλέπουμε την απραξία και παθητικότητα των ηρώων απέναντι στην αδικία, εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με την γενναιότητα, την αποφασιστικότητα και την αυτοθυσία ορισμένων προκειμένου να εξαλειφθεί το κακό. Παρ’ όλο λοιπόν που η προγραμματισμένη ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας ήταν το καλοκαίρι του 2008 ήταν αρκετά ευχάριστη η σύμπτώση της κυκλοφορίας της σχεδόν έξι μήνες μετά, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο εύκολα μπορούμε να εξετάσουμε τις δύο ταινίες συγκριτικά και να τις δούμε σαν τις δύο διαφορετικές πλευρές του ιδίου νομίσματος.

Ελισάβετ Βέλιου

VALKYRIE

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR