ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | LINKS | ENGLISH
ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

COCO BEFORE CHANEL

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Coco before chanel

Coco before chanel 

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΛΟΥ

Γαλλία 1893...δύο κορίτσια οδηγούνται από τον πατέρα τους σε ορφανοτροφείο. Οι μικρές Gabrielle και  Adrienne. Για όλες τις Κυριακές της η Gabrielle περίμενε τον πατέρα  στο επισκεπτήριο, μονάχα η ανάμνησή του την επισκεπτόταν, εκείνος ποτέ.
Δεκαπέντε χρόνια μετά, νεαρές, σε ένα επαρχιακό ραφείο, και τα βράδια να δίνουν μια ευκαιρία στο όνειρο τους, να τραγουδούν σε καμπαρέ τοπικό, προετοιμάζοντας τον εαυτό τους για μεγαλύτερη σκηνή στο Παρίσι. Τους προλαβαίνει ο έρωτας της Adrienne για έναν Βαρόνο και η υπόσχεση του να την παντρευτεί.

Θυμώνει και απογοητεύεται  η νεαρή Coco, προσωνύμιο που της χάρισε ο Etienne Balsan εμπνευσμένο από ένα τραγούδι της. Τον γνώρισε ένα βράδυ στο καμπαρέ, ήταν η παρέα του Βαρόνου, οι δύο αδελφές κάθισαν στο τραπέζι τους. Κάπως έτσι ξεκινά, με την τόλμη να αντισταθεί σε όσα προδιαγράφονται για εκείνη στην πληκτική επαρχία της Γαλλίας.

Αποφασίζει, με μία δόση θράσους και ρίσκου, να επισκεφθεί τον Etienne στο αγρόκτημα του, με την πρόφαση πως κοντά του μένει η αδελφή της με τον Βαρόνο και λείπουν, οπότε για να μην κοιμηθεί στο σταθμό, ζητά ευγενικά ασυλία. Και ξεκινά μία συμβίωση διαφορετική. Κάπως άναρχη, με υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, ανοχή και τεχνάσματα. Εκείνη να δυσφορεί στις συνήθειες του Etienne, ενταγμένος στην μπουρζουαζία, εκείνος σε κάθε της άσχημη αντίδραση  να την ενημερώνει  για νέα της αποχώρηση αλλά πάντα με αναστολή.

Η Coco, στην αφόρητη πλήξη που την διακατέχει, ανακαλύπτει την κατασκευή καπέλων. Οι φίλες του Etienne, εκφράζουν έκπληξη στην αρχή και μετά θαυμασμό για τα δημιουργήματά της, τα οποία απέχουν κατά πολύ από τις τότε προσταγές της μόδας. Σχεδιάζονται απλά και λιτά, για να αναδεικνύουν παρά να κρύβουν το πρόσωπο δηλώνει η Coco.

Ο Boy, Arthur Capel, συνεργάτης και φίλος του Balsan, της κινεί το ενδιαφέρον και δίνει ένα ιδιαίτερο νόημα στην καθημερινότητα της και στην θεωρία της περί έρωτος. Με τη συναίνεση του Balsan περνούν ένα διήμερο μαζί στη Deauville και επισφραγίζεται ο έρωτάς τους. Η Coco αρχίζει να ελπίζει και να πιστεύει στον έρωτα, στο γάμο και να κάνει όνειρα. Σκέψεις που πάντα κορόιδευε. Ανακοινώνοντας στον Etienne πως ήρθε η ώρα να φύγει από την έπαυλή του για να  ζήσει τον έρωτα της με τον Boy, με σκοπό να την προστατέψει, εκείνος την ενημερώνει για τον γάμο του Βοy με Αγγλίδα γόνο πλούσιας οικογένειας.
 
Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό λένε… Στην περίπτωση της Coco και πιο παγερό.

Πεισματικά ακολουθεί τη μόνη της διέξοδο, να σχεδιάζει καπέλα, εγκαταλείπει τον Etienne, μετακομίζει στο Παρίσι, ο Boy τη χρηματοδοτεί και κάπως έτσι ξεγελά και τις ενοχές του. Ζουν για μεγάλο διάστημα ως ζευγάρι παράνομο, με μία σχετική άνεση στις κινήσεις τους, αφού ο γάμος του λαμβάνει χώρα στην Αγγλία και η Coco βρίσκεται στη Γαλλία, μέχρι την στιγμή που η τραγωδία την επισκέπτεται. Ο Boy σκοτώνεται με το αυτοκίνητο. Η μόνη της λειτουργία είναι η δουλειά. Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Δούλευε μέχρι το τέλος της. Μία Κυριακή του 1971.

Η ταινία εστιάζει στη συγκατοίκηση με τον Etienne, στην επιμονή και υπομονή της Coco να παραμείνει πιστή στο στόχο της. Μόλις ένιωθε πως χάνει έδαφος και οι μέρες της τελειώνουν στην πολυτελή κατοικία, έκανε μια κίνηση που θα ικανοποιούσε τον Βalsan, και έτσι θα εξασφάλιζε τη διαμονή μέχρι την επόμενη ρήξη.

Η διεύθυνση φωτογραφίας αξιοπρόσεκτη, το βλέμμα ταξιδεύει στην γαλήνια επαρχία της Γαλλίας και η  μουσική του Alexandre Desplat αποτελεί τον σωστό συνδυασμό.
Η Anne Fontaine παίρνει την απόφαση να ασχοληθεί με ένα εθνικό ορόσημο και να αποδώσει την δική της πλευρά. Τη δική της αντίληψη για τη γυναικά σταθμό στην παγκόσμια μόδα και σήμα κατατεθέν της Γαλλίας.

Η επιλογή της πρωταγωνίστριας έχει μια λογική. Η Audrey Tautou με την ευγενική όψη και γλύκα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα της Coco. Η Coco γνωστή στο κοινό, ως σχεδιάστρια, ως αδίστακτη γυναίκα επαγγελματίας. Αυτή η γυναίκα η τόσο ψυχρή και παθιασμένη με τη δουλειά της, από κάπου ξεκίνησε, υπήρξε κάποτε νέα. Το βλέμμα της Αudrey αποδεικνύει πως όντως είχε αισθήματα, είχε πίστη στον έρωτα, αρκεί να βρισκόταν ο κατάλληλος και να είναι δικός της.

Ο Etienne για να την προστατέψει από τον Boy της προτείνει γάμο, αρνείται πεισματικά. Ο Boy την εμπνέει και την κάνει να ονειρεύεται έναν γάμο, απλά δεν ήταν διαθέσιμος.

Η σκηνοθέτης κάνει όντως ένα παρακινδυνευμένο εγχείρημα, να αποκαλύψει στο κοινό την τραγική μοναξιά και την προδοσία που βίωνε από παιδί. Η πρόθεση της Fontaine δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Η ταινία σε στιγμές κουράζει, επιτρέπει στον θεατή να ασχοληθεί με τα ποπκορν ή το κινητό του. Χρειάζεται  καλή  διάθεση για να μην αφήσουμε την κριτική μας πλευρά ελεύθερη.

Η ερμηνεία του Benoit Poelvoorde ως  Etienne Balsan αποτελεί υποκριτικό ενδιαφέρον. Η άνεση που χειρίζεται τον ρόλο είναι εμφανής. Οικειοποιείται με περισσή ευκολία τον χαρακτήρα που υποδύεται. Ο Αlessandro Nivola ως Boy Capel γοητευτικός με διεισδυτικά βλέμματα. Μία ενδιαφέρουσα ματιά στη ζωή της Gabrielle πριν γίνει Chanel.

Ζήνα Τσολάκη

COCO BEFORE CHANEL
(COCO AVANT CHANEL)
Σκηνοθεσία: Anne Fontaine

Σενάριο: Edmonde Charles-Roux (βιβλίο), Anne Fontaine, Camille Fontaine

Φωτογραφία: Christophe Beaucarne

Μουσική: Alexandre Desplat 

Ήχος: Nicolas Cantin

Κοστούμια: Catherine Leterrier

Οπτικά εφέ: Georges Tornero

Casting: Antonia Dauphin

Ηθοποιοί: Audrey Tautou (Gabrielle 'Coco' Chanel), Benoit Poelvoorde (Etienne Balsan), Alessandro Nivola (Arthur 'Boy' Capel), Marie Gillain (Adrienne Chanel),  
Emmanuelle Devos (Emilienne d'Alencon), Regis Royer (Alec, le jockey), Etienne Bartholomeus (Μετρ Balsan), Yan Duffas (Maurice de Nexon), Fabien Behar (Ιδιοκτήτης μπουτίκ), Roch Leibovici (Jean, le palefrenier), Jean-Yves Chatelais (Directeur beuglant), Pierre Diot (ηθοποιός θεάτρου), Vincent Nemeth (χοντρός άνθρωπος θεάτρου), Bruno Abraham-Kremer (ράφτης της Ντοβίλ), Lisa Cohen (Gabrielle Chanel, 10 ans), Ines Bessalem (Adrienne Chanel, 10 ans)  

Παραγωγή: Caroline Benjo, Philippe Carcassonne, Carole Scotta

Χρώμα: έγχρωμη

Είδος: δραματική

Χώρα: Γαλλία

Έτος Παραγωγής: 2009

Διάρκεια: 105΄

Ημερομηνία εξόδου στις αίθουσες: 3/6/2010.

Άνοιξε στις αίθουσες (στην Αθήνα 3/6/2010): Απόλλων Cinemax, Δεξαμενή, Αθήναιον αίθ. 1, Κηφισιά Cinemax2, Μπομπονιέρα, Φιλίπ, Αβάνα, Αβάνα (θερινός), Αίγλη1, Ser Cinema Αγ. Ελευθέριος αίθ. 7, Odeon Kosmopolis Μαρούσι αίθ. 5, Village Mall αίθ. 6, Σινέ Ψυρρή, Αθήναιον Cinepolis αίθ. 3, Βάρκιζα (θερινός).

COCO BEFORE CHANEL

ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | LINKS | ENGLISH

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR