ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ;

ΠΙΣΩ

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ;

Με αφορμή ένα δημοσίευμα του περιοδικού «Σινεμά», τ. 190, του συναδέλφου Λουκά Κατσίκα, κοινοποιούμε στους επισκέπτες μας την επιστολή που έστειλε ο αρχισυντάκτης του www.cinemainfo.gr, Γιάννης Φραγκούλης, σε αυτό το περιοδικό και στο συντάκτη του εν λόγω δημοσιεύματος.

Αθήνα 29 Μαΐου 2007

Αγαπητοί συνάδελφοι, Με έκπληξη διαβάσαμε το δημοσίευμα του φίλου και συναδέλφου, Λουκά Κατσίκα, με τον αφοριστικό τίτλο «Όχι άλλοι Έλληνες κριτικοί», στο περ. «Σινεμά», τ. 190, σελ. 78. Πολλά τα ερωτήματα που αυτό το ίδιο σημείωμα δημιουργεί παρά οι απαντήσεις που δίνει σε ενδεχόμενα ερωτήματα. Θα ξεκινήσουμε κάνοντας μια παρατήρηση: ο καλός συνάδελφος ξέχασε κάποιους παλαίμαχους και αξιόλογους κριτικούς όπως το Θανάση Ρεντζή, το Νίκο Κολοβό, τον Κώστα Σταματίου, τον Αντώνη Μοσχοβάκη, και ακολουθούν άλλοι, εκτός και αν δεν τους ήξερε.

Στο θέμα μας τώρα. Τίθενται τα εξής ερωτήματα: 1. Για ποιο λόγο και με ποια αφορμή κρίνει τους συναδέλφους. Επιπλέον, με ποια δικαιοδοσία, αφού ο κριτής μας είναι οι ίδιοι οι αναγνώστες μας, είτε αυτοί μας διαβάζουν στο διαδίκτυο είτε στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. 2. Για ποιο λόγο δεν επιθυμεί την ύπαρξη άλλων κριτικών, ειδικά μέσα στη δημοκρατία του διαδικτύου που καθημερινά αξιολογούμαστε από τους αναγνώστες μας, οι οποίοι μας επιβραβεύουν με τη είσοδό τους στο διαδικτυακό χώρο μας κάθε μέρα. Αν επιθυμεί την πρωτοκαθεδρία, αυτή κατακτείται, δε χαρίζεται. 3. Για ποιο λόγο κάνει μια πολεμική, την οποία καταδικάζει στο ίδιο το σημείωμά του, εκτός και αν λειτουργεί ουσιαστικά αυτοκριτικά… 3. Αν νομίζει ότι δεν υπάρχουν κριτικά κείμενα άνω των 200 λέξεων και με άποψη (όπως αναφέρει στο σημείωμά του), τότε δεν έχει παρά να μπει σε κάποια από αυτούς τους τόπους, θα τους θυμίσουμε: www.cinemainfo.gr, www.cine.gr, www.cinenews.gr, www.cinemad.gr, www.movieworld.gr, www.cinephilia.gr (για να αναφέρουμε μερικούς, με τυχαία σειρά). 4. Αν θέλει ας μπει στο www.cinemainfo.gr, στο οποίο είμαι αρχισυντάκτης, για να δει αν υπάρχουν θεωρητικά κείμενα, μελέτες, δίπλα από τις κριτικές, τις συνεντεύξεις, τα προσεχώς κ.λπ. Τότε θα ανακαλύψει έναν άλλο κόσμο που προφανώς αγνοεί. 5. Να υπενθυμίσουμε τέλος, ότι η λογική του αφορισμού για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα ποτέ δεν ωφέλησε. Αντίθετα, η κριτική αποτίμηση μας βοηθά όλους.

Τέλος, δεν καταλαβαίνουμε αυτή την περίεργη επίθεση όταν κανείς δεν έχει δώσει αφορμή σε κανένα για κάτι τέτοιο και όταν το μόνο που επιζητούμε είναι ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των συναδέλφων.

Πάντως, οι επισκέπτες/αναγνώστες του διαδικτυακού μας χώρου που όλο και αυξάνονται, είναι πάνω από 6.000 κάθε μήνα, είναι η δύναμή μας να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο πιο καλά μπορούμε.

Εγώ και οι συνάδελφοί μου στο διαδικτυακό μας χώρο θα συνεχίσουμε να τον εκτιμούμε για αυτά που γράφει και να το σεβόμαστε, κλείνοντας το θέμα εδώ.

Μετά τιμής

Γιάννης Φραγκούλης αρχισυντάκτης του www.cinemainfo.gr

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR