Στέλιος Καζαντζίδης
Ο Ελληνικός κινηματογράφος των δεκαετιών 50 και 60 πέρα από την τεράστια επιτυχία και την απήχηση που είχε και έχει στους περισσότερους Έλληνες, κατάφερε να καταγράψει και να παραδώσει στην ιστορία μοναδικές στιγμές και πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα υπάρχουν και πολλοί καλλιτέχνες που εμείς οι νεώτερες γενιές δεν είχαμε τη τύχη και την ευκαιρία να τους δούμε ζωντανά την ώρα της δημιουργίας. Ένας από αυτούς είναι και ο Στέλιος Καζαντζίδης. Καθώς ο Καζαντζίδης σταμάτησε τις ζωντανές εμφανίσεις στα νυχτερινά κέντρα την δεκαετία του 60, επιλέγοντας να επικοινωνεί με το κοινό του μόνο μέσω της δισκογραφίας ( δισκογραφία που επίσης διακόπηκε για πάνω από 12 χρόνια τη δεκατία του 70). Τι έμεινε λοιπόν για μας τους νεώτερους; Κάποιες ελάχιστες εμφανίσεις - αφιερώματα στην τηλεόραση και οι ταινίες του παλιού καλού ή κακού Ελληνικού κινηματογράφου.
Αφορμή για αυτό το κείμενο είναι μια παλιά ελληνική ταινία που είδα (ξαναείδα για μια ακόμη φορά) αυτές τις μέρες, που όπως ήταν συνήθεια εκείνη την εποχή περιελάμβανε και μερικές σκηνές σε κάποιο κέντρο διασκέδασης όπου ακούγονταν και μερικά τραγούδια. Σ'αυτή τη ταινία, τη μουσική διασκέδαση πρωταγωνιστών και κοινού είχαν αναλάβει ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλα. Παρόλο που έχω πάρα πολλά τραγούδια του και τα ακούω συχνά, για μια ακόμη φορά μαγεύτηκα απο τη φωνή του. Ο Στέλιος Καζαντζίδης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1931 στη Νέα Ιωνία, προσφυγόπουλο και ορφανός απο πατέρα, μπήκε στη βιοπάλη από μικρός. Όμως η μαγευτική φωνή του έμελλε να τον κάνει ένα ζωντανό μύθο. Το ίδιο το ξεκίνημα του είναι σαν σενάριο ταινίας. Στο υφαντουργείο που δούλευε στο Περισσό, τον ακούει ο διευθυντής να τραγουδάει στο διάλειμα και τον προτρέπει να ασχοληθεί με το τραγούδι και του χαρίζει μια κιθάρα. Ένας περαστικός το ακούει να τραγουδάει στην αυλή του σπιτιού του και του προτείνει να τραγουδήσει σε μια ταβέρνα. Ακολουθούν οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις. Η πρώτη δισκογραφική επιτυχία έρχεται με τις "Βαλίτσες" του Γιάννη Παπαιωάννου. Όμως τη σφραγίδα του στο Ελληνικό τραγούδι τη βάζει μια και καλή όταν ερμηνεύει συνθέσεις του Βασίλη Τσιτσάνη, με κορυφαία κατά την άποψη μου τη "Συννεφιασμένη Κυριακή" και το "Άσπρο πουκάμισο φορώ", όπου έχει φτάσει ήδη σε τέλεια ερμηνευτική ωριμότητα. Γίνεται καλλιτεχνικό ζευγάρι με την Καίτη Γκρέυ και και η φήμη του απογειώνεται. Γίνονται ντουέτο με τη Μαρινέλα και η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Φέρνουν στα χείλη όλου του κόσμου τραγούδια που γράφουν σε λαικές φόρμες οι μεγάλοι μας συνθέτες. Αλλά μόνο το "Σαββατόβραδο" του Μίκη Θεοδωράκη να τραγουδούσε μου έφτανε από αυτή τη περίοδο του "έντεχνου".
Το 1965 ο Στέλιος Καζαντζίδης παίρνει μια πολύ μεγάλη απόφαση. Να σταματήσει τις εμφανίσεις στα νυχτερινά κέντρα, απόφαση και στάση ζωής πάνω στο ζενίθ της καριέρας του. Η νύχτα και ο κόσμος της δεν του ταίριαζε. Όμως η δημοτικότητα του δεν μειώνεται στο παραμικρό. Δεν μειώνεται ούτε όταν διαφωνίες με την δισκογραφική εταιρεία με την οποία έχει συμβόλαιο τον βγάζουν εκτός δισκογραφίας για 12 χρόνια. Το άστρο του Καζαντζίδη λάμπει και φωτίζει τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται, σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Ο Καζαντζίδης είναι ένας λαικός τραγουδιστής με την πλήρη έννοια του όρου. Ο Λαικός τραγουδιστής! Ένας τραγουδιστής βγαλμένος από τα σπλάχνα του λαού, που τραγουδάει για το λαό, στη γλώσσα του λαού και τον εκφράζει σε απόλυτο βαθμό, χωρίς ποτέ να τον προδώσει. Νομίζω η εισαγωγή που υπάρχει στο δίσκο του "Υπάρχω" του 1975 εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την καλλιτεχνική υπόσταση του Στέλιου Καζαντζίδη.
Οι εμφανίσεις του Στέλιου Καζαντζίδη στον Ελληνικό κινηματογράφο είμαι σποραδικές αλλά αρκετά χαρακτηριστικές. Οι περισσότερες έγιναν όταν ήταν καλλιτεχνικό ζευγάρι με τη Μαρινέλα. Σας αναφέρω μερικά τραγούδια και ταινίες όπως υπάρχουν σε ένα CD με τίτλο Στέλιος Καζαντζίδης - Τα κινηματογραφικά. Πιστεύω ότι θα είχε ενδιαφέρον η πλήρης καταγραφή από έναν ερευνητή όλων των εμφανίσεων του Στέλιου Καζαντζίδη στον ελληνικό κινηματογράφο.
1. ΖΙΓΚΟΥΑΛΑ [ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ - ΑΠΟ ΤΗ ΤΑΙΝΙΑ "Η ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ"] 2. ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ [ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "Η ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ"] 3. ΔΡΟΜΟΣ ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΟΡΑ [ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΔΡΟΜΟΣ ΔΙΧΩΣ ΣΥΝΟΡΑ"] 4. ΕΦΥΓΕ - ΕΦΥΓΕ [ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑΔΕΣ"] 5. ΦΕΥΓΩ ΜΕ ΠΙΚΡΑ ΣΤΑ ΞΕΝΑ [ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΝΕΛΑ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΚΛΑΨΕ ΦΤΩΧΗ ΜΟΥ ΚΑΡΔΙΑ"] 6. ΑΠΟΝΗ ΖΩΗ [ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ"] 7. ΠΟΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ [ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ & Ν. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΟΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ"] 8. ΜΕ ΞΥΠΝΑΣ ΧΑΡΑΜΑΤΑ [ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΡΑ"] 9. ΔΕΝ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΩ [ΜΕ ΤΗ Λ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "Ο ΓΕΡΟΝΤΟΚΟΡΟΣ"] 10. ΑΘΗΝΑ [ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΕΛΛΑΣ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ"]
Οι εμφανίσεις του Στέλιου Καζαντζίδη στον ελληνικό κινηματογράφο έχουν μείνει χρυσή παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές για να γνωρίζουν έναν λαικό τραγουδιστή - φαινόμενο, που αντίστοιχο του δύσκολα θα βρούμε στην Ελλάδα, παρά μόνο σε τραγουδιστές χωρών της μεσογείου που απέκτησαν και εκείνοι τεράστια απήχηση στους λαούς τους, χωρίς marketing και τους image makers των σταρ της σύγχρονης βιομηχανίας του τραγουδιού. Η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη κουβαλάει τον πόνο και το παράπονο απο τα βάθη του DNA του απανταχού Έλληνα και τον κάνει να ξεχειλίζει σε νότες που καίνε τις ψυχές. Του Έλληνα του ξενιτεμένου, του κυνηγημένου, του αδικημένου, του προδομένου. Αυτό τον αναστεναγμό ανάμεσα στα σφιγμένα χείλη. Μ'αυτό το παράπονο και το πόνο γεννήθηκε ο Καζαντζίδης, μ'αυτό έζησε και τραγούδησε και μ'αυτό έφυγε.
Διαδικτυακοί τόποι με πληροφορίες για τον Στέλιο Καζαντζίδη
Συνέντευξη του Στέλιου Καζαντζίδη τον Μάρτιο του 2001 στον Στέλιο Μωραίτη, στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ.
Συνέντευξη Στέλιου Καζαντζίδη
Ενδιαφέρον αφιέρωμα στον ιστοχώρο της ΕΡΤ
Αφιέρωμα - Καζαντζίδης
Ιστοχώρος αφιερωμένος στο Στέλιο Καζαντζίδη από τον Πολιτιστικό σύλλογο φίλων του Στέλιου Καζαντζίδη.
stelioskazantzidis.com
ο webmaster του cinemainfo [ επικοινωνία ]
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ