ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
μικρό

ΠΙΣΩ

«μικρό»

Τοσίτσα 11, Αθήνα 10683 τηλ.: 210-8228163, fax: 210-8211390

mikrosomateioyahoo.gr

www.shortfilms.gr

μικρό σωματείο για τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΜΙΚΡΟ»

Αγαπητοί φίλοι, μέλη Το μικρό, σαν φορέας με σκοπό την προώθηση, διάδοση, υποστήριξη και διακίνηση των ταινιών μικρού μήκους, ιδρύθηκε το 1995. Τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου ήταν στην πλειοψηφία τους κινηματογραφιστές ασχολούμενοι με την ταινία μικρού μήκους είτε ως δημιουργοί -σκηνοθέτες, τεχνικοί κ.λπ.- είτε ως θεωρητικοί είτε απλώς ως φίλοι της ταινίας μικρού μήκους.

Η ίδρυση του μικρό την χρονιά εκείνη δεν ήταν παρά η αποκρυστάλλωση διεργασιών που είχαν ήδη συντελεστεί γύρω από την ταινία μικρού μήκους, διεργασιών που κινητοποιούσε και η ανοδική πορεία του Φεστιβάλ Δράμας, και οι οποίες είχαν οδηγήσει στη συνειδητοποίηση δυο βασικών συμπερασμάτων: Από τη μια, ότι το μέλλον της ελληνικής κινηματογραφίας -όποιο και αν θα ήταν αυτό- θα περνούσε μέσα από τον χώρο της ταινίας μικρού μήκους. Από την άλλη, ότι η μικρού μήκους ταινία δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σαν το σκαλοπάτι των νέων κινηματογραφιστών προς την ταινία μεγάλου μήκους, αλλά με την ιδιαιτερότητα μιας διακριτής κινηματογραφικής κατηγορίας, η οποία διατηρεί έναν ορισμένο βαθμό καλλιτεχνικής αυτονομίας. Πάνω σε αυτή τη βάση, λοιπόν, τέθηκε το ζήτημα της υποστήριξης της ταινίας μικρού μήκους σαν αναγκαιότητα, για την εξυπηρέτηση της οποίας ιδρύθηκε το μικρό.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το μικρό έχει συμβάλει με διάφορους τρόπους και μορφές -με την διοργάνωση εκδηλώσεων, κινηματογραφικών προβολών ταινιών μικρού μήκους, σεμιναρίων, συζητήσεων, με τη διατήρηση αρχείου ταινιών μικρού μήκους, με εκδοτικές δραστηριότητες και με παρεμβάσεις προς τους φορείς που έχουν αρμοδιότητα για τα κινηματογραφικά θέματα- ώστε η υλοποίηση των ιδρυτικών σκοπών του να αποτελεί ευρύτερη επιδίωξη, πέρα από τα όρια που θέτει η δική του ύπαρξη ως σωματείο.

Σημαντική ήταν η συμβολή του μικρό, και ιδιαίτερα οι επίμονες προσπάθειες ορισμένων μελών του, στη θεσμοθέτηση από την ΕΡΤ του προγράμματος «μικροφίλμ» για την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, το οποίο πλάι στο αντίστοιχο πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αποτελεί μια ακόμη διέξοδο στο πρόβλημα παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί των ταινιών μικρού μήκους. Κι όλο αυτό το διάστημα, από την ίδρυσή του έως σήμερα, το μικρό παραμένει μια υπαρκτή «υποδομή» ικανή να συγκεντρώνει και να προωθεί τους κοινούς προβληματισμούς και επιδιώξεις των δημιουργών και των φίλων της ταινίας μικρού μήκους, που θα ήθελαν ενεργά να τις συγκεντρώσουν και να τις προωθήσουν…

Σήμερα πια, μετά από έντεκα χρόνια ύπαρξής του, το μικρό δεν παύει να έχει στο «στόχαστρό» του την εξυπηρέτηση των ιδρυτικών σκοπών του, την προώθηση και τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους, την προώθηση λύσεων στα προβλήματα της μικρού μήκους κινηματογραφίας, που ουσιαστικά δε διαφέρουν από τα προβλήματα της ελληνικής κινηματογραφίας παρά μόνο ως προς την οπτική γωνία από όπου αντιμετωπίζονται: Η κινηματογραφική παιδεία, από το επίπεδο της σχολικής καλλιτεχνικής αγωγής έως το επίπεδο μιας ακαδημίας κινηματογράφου. Η διασφάλιση της ακόμη πιο διευρυμένης παραγωγικής βάσης της ταινίας μικρού μήκους. Η γενίκευση της διανομής ταινιών μικρού μήκους, η προβολή τους πριν από τις μεγάλου μήκους ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και η προβολή τους αυτόνομα, σε ενότητες. Αυτά δεν αποτελούν όρους ύπαρξης για την μικρού μήκους κινηματογραφία μόνον, αλλά, πολύ περισσότερο, όρους για τη στέρεα βάση της ελληνικής κινηματογραφίας, για την καρποφορία της άμεσα και, ακόμη περισσότερο, στο απώτερο μέλλον.

Το μικρό θέτει κάποιους φιλόδοξους στόχους. Ο πρώτος και ο κυριότερος από αυτούς είναι να είμαστε σε μια συνεχή επαφή με τους κινηματογραφιστές και, γενικότερα, με όσους ασχολούνται με τον κινηματογράφο και ειδικότερα με την ταινία μικρού μήκους. Αυτός είναι ο άμεσος στόχος και απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτελεστούν όλοι οι στόχοι που έχει βάλει το σωματείο. Για την επίτευξή του έχουν δρομολογηθεί οι εξής άμεσες ενέργειες: · Η καταγραφή όλων των μελών, η διόρθωση των στοιχείων τους που υπάρχουν ήδη στα μητρώα μας. · Η συμπλήρωση των στοιχείων τους με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, ένα πλήρες βιογραφικό τους και η φιλμογραφία τους.

Αυτή η καταγραφή μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε άμεση επικοινωνία με τα μέλη μας και να προγραμματίζουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις μελλοντικές μας δραστηριότητες.

Άμεσοι στόχοι μας είναι: 1. Η διοργάνωση εκδηλώσεων με προβολή ταινιών μικρού μήκους όπου οι σκηνοθέτες θα συζητούν για τις ταινίες τους με το κοινό. 2. Η διοργάνωση σεμιναρίων με θέματα που αφορούν στην κινηματογραφία, εστιασμένα στην ταινία μικρού μήκους, τα οποία θα καλύπτουν όλο το φάσμα της κινηματογραφίας, ταινίες μυθοπλασίας, ανιμέισιον, ντοκιμαντέρ κ.λπ. 3. Η προβολή των ταινιών μικρού μήκους είτε στις κινηματογραφικές αίθουσες (εμπορικό κύκλωμα) είτε στο εναλλακτικό δίκτυο (κινηματογραφικές λέσχες, πολιτιστικά σωματεία). 4. Η βοήθεια των κινηματογραφιστών για την παραγωγή και την ολοκλήρωση της ταινίας τους, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία με άλλα σωματεία που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο. 5. Η προώθηση των ταινιών μικρού μήκους σε Φεστιβάλ, αγορές, αφιερώματα στο εξωτερικό.

Για να γίνουν όμως αυτά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν επιτευχθεί τα εξής: I. Η πλήρης και με ακρίβεια καταλογοποίηση των μελών του μικρό, όπου θα αναγράφονται όλα τα προσωπικά τους στοιχεία (διεύθυνση, τηλέφωνα, email, ηλεκτρονικοί διαδικτυακοί τόποι). II. Η καταγραφή των ταινιών των μελών μας σε δύο καταλόγους: Αλφαβητικός κατάλογος των ταινιών και θεματικό κατάλογός τους. III. Οι δύο τελευταίοι κατάλογοι θα πρέπει να έχουν απαραιτήτως τα ζενερίκ των ταινιών, περίληψη της ταινίας (η οποία θα δίνει μια εικόνα για αυτή), τα φεστιβάλ στα οποία συμμετείχε, βραβεία και κριτικές.

Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε ανά πάσα στιγμή ικανοί να οργανώσουμε θεματικές προβολές των ταινιών των μελών μας, να προτείνουμε θεματικές ενότητες ή ταινίες σε όσους θέλουν να προβάλλουν ταινίες μικρού μήκους, να προκαλέσουμε προβολές στις αίθουσες, να προτείνουμε ταινίες για προβολές στο εξωτερικό. Όλα τα στοιχεία θα πρέπει να είναι και στα αγγλικά. Έτσι το μικρό μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά σα μια υποστηρικτική δομή διανομής της ταινίας μικρού μήκους.

Επόμενοι και παράλληλοι στόχοι είναι: ό Η διοργάνωση σεμιναρίων που θα συμβάλλουν στη διαρκή επιμόρφωση των μελών μας, όπως και των κινηματογραφόφιλων. ό Η κοινοποίηση στα μέλη μας των Φεστιβάλ όπου μπορούν να στέλνουν τις ταινίες τους, στα διάφορα τμήματά τους. ό Η κοινοποίηση αγγελιών των μελών μας για συνεργάτες σε διάφορες ειδικότητες, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας, μέσα από τους κύκλους του σωματείου. ό Η συνεργασία με σωματεία και φορείς του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου, αλλά και του ευρύτερου πολιτιστικού χώρου, για τη διευκόλυνση της παραγωγής των ταινιών των μελών μας. ό Η οργάνωση του αρχείου των ταινιών των μελών μας, σε ψηφιακή μορφή, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για την ταινία μικρού μήκους στην Ελλάδα. ό Η δημιουργία μιας ιστοσελίδας όπου θα υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία, στα ελληνικά και στα αγγλικά, έτσι ώστε να είναι δυνατή η προβολή των μελών μας και των ταινιών τους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τον πιο εύκολο τρόπο.

Ελπίζουμε ότι θα σας βρούμε συνοδοιπόρους σε αυτή την πορεία και ότι θα διευκολύνετε το έργο μας. Πιστεύουμε στην ενεργή συμμετοχή όλων των μελών, απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Υπενθυμίζουμε ότι τα γραφεία του σωματείου θα είναι ανοιχτά τα απογεύματα από τις 15.00 μέχρι 18.00 Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

«μικρό» http://www.shortfilms.gr/

Τοσίτσα 11, Αθήνα 10683 τηλ. : 210-8228163, fax: 210-8211390 e-mail: mikrosomateioyahoo.gr

ΜΙΚΡΟ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR