ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
2o ATHENS. Animfest 07-ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ANIMATION - ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

2o ATHENS. Animfest 07-ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ANIMATION

To 2ο Athens animfest 07 – Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Animation φιλοξενήθηκε από τις 15-23 Μαρτίου 2007 στο Τριανόν filmcenter στην Αθήνα με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και τη συνεργασία με το Ελληνικό κέντρο κινηματογράφου, το Ινστιτούτο Οπτικοαουστικών μέσων και τη Media Desk Hellas καθώς και με τη βοήθεια της Ένωσης σεναριογράφων Ελλάδος, της εταιρείας Ελλήνων σκηνοθετών και της ταινιοθήκης της Ελλάδος. Οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων σχεδίων με στόχο να μπορεί να εγγραφεί η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη των Φεστιβάλ Animation και τη συνάντηση ευρωπαίων, Ελλήνων και άλλων καταξιωμένων δημιουργών αλλά και νέων ταλέντων που έδειξαν πρόσφατες και παλαιότερες δουλειές τους από την ιστορία των κινουμένων σχεδίων. Παράλληλα επιχειρήθηκε για πρώτη φορά φέτος η live παρουσίαση των σχέσεων του κινούμενου σκίτσου, της μουσικής αλλά και του λόγου και του σώματος με την υποστήριξη των συγχρόνων οπτικοαουστικών ηλεκτρονικών μέσων, ώστε η δράση να ξεφύγει απ’ την οθόνη. Έγιναν τέλος όπως και στο περσινό φεστιβάλ ημερίδας και εργαστήρια προσφέροντας γνώσεις και δεξιότητες στους ενδιαφερομένους.

Το πρόγραμμα

Siggraph A΄-B΄ Computer Animation
Παρουσίαση βιβλίου Γιάννη Βασιλιάδη: «Animation- Ιστορία και αισθητική του κινούμενου σχεδίου» Εκδόσεις Αιγόκερως.
Τιμητική αναφορά στο Θεόδωρο Μαραγκό
Αντιρατσιστικά animation
Geoff A. Dunbar (Προβολή επιλεγμένων ταινιών του)
Αντουανέττα Αγγελίδη (Προβολή όλων των μεγάλου μήκους ταινιών της)
Geoff A. Punbar «ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ANIMATION»
(Διάλεξη-εργαστήριο από τον Βρετανό δημιουργό)
Live animation
(Π. Δουβίτσας, A. Niedertsadt-arcDuo),
Animalord, «Ένα πλάνο για τη Λόττε:», με τον Θωμά Σλιώμη)
Βραβευμένες ταινίες animation μεγάλου μήκους
World’s animators
Ισραηλινά Animation.
Ειδική εκδήλωση για το Time Lapse
(Ελληνικό studio animation με προβολή επιλεγμένων ταινιών και αναφορά στις συνθήκες λειτουργίας του)
Animation Bezazel. Rony Oren (Προβολή των ταινιών του δημιουργού)
Rony Oren. (Εργαστήριο πλαστελίνης)
Μαθητικό πρόγραμμα
Ελληνικά Animation (1945-2007)
«Anim. usiea» [Συναυλία Φιλαρμονικής Δήμου Μαρκόπουλου]
Συναυλία Novitango

SIGGRAPH 2006

Προβλήθηκαν οι καλύτερες ταινίες ειδικών εφέ, κινούμενων σχεδίων και επιστημονικής φαντασίας απεικόνισης με ηλεκτρονικό υπολογιστής όπως παρουσιάστηκαν στη μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση ψηφιακής εικόνας που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη, τον Αύγουστο του 2006.

Οι ταινίες χαρακτηρίζονται από μια ποικιλία θεμάτων με δεμένη αφήγηση και υψηλή αισθητική με δόσεις κυνικού χιούμορ, ανατρεπτικά θέματα με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και πρωτοποριακά σκίτσα που εξευγενίζουν, θα λέγαμε τις τερατώδης μορφές των σύγχρονων βίαιων video-games και εξελίσσουν δημιουργικά την τεχνική του 3D animation με υψηλά στάνταρς.

Θεόδωρος Μαραγκός

Ένα ειδικό τιμητικό αφιέρωμα στο δημιουργό-σκηνοθέτη, σεναριογράφο και διευθυντή φωτογραφίας και animator που θεωρείται από τους πρωτεργάτες του animation στην Ελλάδα με τις ταινίες: «Τσούφ» (1969 ασπρόμαυρη, 5,5’. Βραβείο κριτικών κινηματογράφου) με την σατυρική ιστορία ενός χαρακτηριστικού τύπου που ζει την εποχή που η Ελλάδα από χώρα του πολιτισμού, μετατρέπεται σε χώρα του τζόγου και «Σσστ» (1971-έγχρωμη, 5,5’. Βραβείο Κριτικών κινηματογράφου. Βραβείο ΕΤΒΑ), μια ταινία που αποτελείται από κινούμενα σχέδια και φωτογραφίες. Μέσα από μια διαρκή εναλλαγή εικόνων, αποσπασμάτων από εφημερίδες και άλλο οπτικό υλικό παρουσιάζει τη ζωή εκείνης της εποχής.

Στοιχεία animation είχε και η τελευταία του ταινία μεγάλου μήκους «Black μπεε» (1971) που είναι ένα πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ με οξύ διαπεραστικό χιούμορ.

Geoff A. Dunbar

Ο Βρετανός Geoff A. Ήταν τιμώμενος προσκεκλημένος στο Athens animfest 07 και είναι σκηνοθέτης, animator, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και σχεδιαστής.

Προβλήθηκαν οι ταινίες του : «Λωτρέκ» (6΄, 1975- Χρυσός Φοινικάς μικρού μήκους ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών 1975- Ασημένιο Βραβείο, Νέα Υόρκη) που αναφέρεται με ευφυή σκίτσα στη ζωή του Γάλλου ζωγράφου του Λούζ Λωτρέκ με τα κορίτσια και τον χορό Καν-Καν στο Παρίσι του 1930.

Ubu (20’,1979-Χρυσή Άρκτος καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, Βερολίνο-Grand Prix, Ottowa International Animation festival-στα δέκα καλύτερα animation όλων των εποχών, Los Angeles Olympiad of animation 1984).

Η ταινία ήταν μια προσαρμογή του ομώνυμου έργου του τρομερού παιδιού της Γαλλικής Λογοτεχνίας Alfrred Jarry, που έγραψε σε ηλικία 11 χρόνων το 1888.

Ο νόμος του Ντομιέ (15’, 1992-British Academy Award-Best Animation-1992 – Directors Choice-Cannes Film festival 1992-L’ Spig D’or-Valadolid)
Η ταινία αναφέρεται στη ζωή του παραγνωρισμένου Γάλλου καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Hοnore Daumier που έχει επηρεάσει τους Van Cogh, Toulouse Lautrec και τον Πικάσο. Ο Daumier εργαζόταν ως σατυρικός σκιτσογράφος σε εφημερίδα και πήγε φυλακή εξαιτίας κάποιας συκοφαντίας εκ μέρους κάποιου Average. O Paul McCartney συνεθεσε έξι μουσικά κομμάτια για την ταινία. Χρειάστηκαν περισσότερα από 42.000 σχέδια ζωγραφισμένα όλα στο χέρι για ν’ αποδοθεί αυτή η ιστορία με τις συνθέσεις του McCartney ν’αναδεικνύουν τις ψυχολογικές περιπέτειες του ήρωα.

Animators του κόσμου

Προβλήθηκαν 14 σύγχρονες ταινίες διακεκριμένων δημιουργών από τη Βραζιλία, Χιλή, Κύπρο, Βρετανία, Πολωνία, Ινδία, Ολλανδία, Η.Π.Α και Ουγγαρία.

Θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στις ταινίες: Μακαρονάδα /Pasta 8’
(Χιλή 2006) σε σκηνοθεσία, σενάριο, animation Tomas Welss
Δύο βραβεία στο Latin American film festival, Αβάν, Κούβα.

Στην ταινία ένας άντρας και μια γυναίκα με μια σχέση που πλησιάζει την ερωτική τρώνε ζυμαρικά καθισμένοι ο ένας απέναντι στον άλλον εκφράζοντας παράλληλα τα συναισθήματα τους που αλλάζουν συνεχώς.

Η ταινία έχει σκίτσα που παραπέμπουν στη γελοιογραφία και υπόγειο μαύρο χιούμορ και λειτουργεί ως ένα έξυπνο σχόλιο στην απεγνωσμένη προσπάθεια επικοινωνίας των δύο φύλων στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα της Λατινικής Αμερικής και όχι μόνο.

Μια ηλιόλουστη μικρή πόλη (Πολωνία 2005, Σκηνοθεσία, σενάριο, animation: Andrrej Gosilniechi, Διάρκεια 10’. Βραβεία film festival Gracow – Film festival Rurna – Film festival Ld).

Η ταινία μιλά για μια ηλιόλουστη πόλη που ο χρόνος έχει σταματήσει και όλοι οι κάτοικοι κάνουν τα ίδια πράγματα και τίποτα δεν προχωρά, ώσπου ένας από τους κατοίκους χτίζει ένα μυστηριώδη μηχανισμό για να δραπετεύσει από τα δεσμά του χρόνου. Η ταινία χαρακτηρίζεται από δημιουργική φαντασία, λεπτό χιούμορ και ανατρεπτική αφήγηση.

Παραδοσιακό παιδικό ποίημα (Κύπρος 2005-Σκηνοθεσία, σενάριο,design, Animation: Κωνσταντίνα Σοφοκλέους , 2D animation Drawings on cels, Διάρκεια 1,27’).

Η ταινία ακολουθεί οπτικά την προσπάθεια ενός μικρού κοριτσιού να μάθει ένα παιδικό δημοτικό ποίημα που πέρασε από γενιά σε γενιά σε διάφορες παραλλαγές. Παλιά παιχνίδια και κυρίως εικονογραφημένων παραμυθιών από την παιδική ηλικία της δημιουργού χρησιμοποιήθηκαν ως μοντέλα για τα κινούμενα σχέδια της ταινίας η οποία με μια ευαίσθητη, σχεδόν παιδική ματιά αναζητά μ’ ένα φόρο τιμής στην προφορική παράδοση, την κρυμμένη βία και τον φόβο στις παιδικές ιστορίες.

Αφές (Ινδία/USA 2006 Σκηνοθεσία: Mayur Deshpande
Παραγωγή: future thought, Διάρκεια 5’12’’ Βραβείο: Καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους, Hollywood film festival 2006).

Η ταινία «Haptics» από την Ινδία είναι μια animation μεταφορική ιστορία σ’ ένα κόσμο όπου οι μηχανές είναι αποδοτικές, οι άνθρωποι οκνηροί και οι πραγματικότητες εικονικές σε μια εκδοχή ζωής που φαντάζει ως ένα μελλοντολογικό θρίλερ με πρωτότυπο design στο ύφος των κόμικς και στοιχεία black χιούμορ που αφυπνίζουν τον θεατή για μια εφιαλτική πραγματικότητα που είναι σχεδόν παρούσα.


Ελληνικά animation (1945-2007)

Προβλήθηκαν 18 επιλεγμένες ταινίες αντιπροσωπευτικές της εξελικτικής πορείας των ταινιών animation στην Ελλάδα από την ιστορική ταινία «Ο Ντούτσε αφηγείται» (3,35΄)σε σκηνοθεσία-Animation Σταμάτη Πολενάκη μια αντιφασιστική σάτιρα με την ιδιόμορφη τεχνική papier de coupe μέχρι τις σύγχρονες παραγωγές με την τεχνική 2D και 3D Animation, Traditional Animation και Stop Motion όπου οι δημιουργοί με πρωτοπόρο τον Θόδωρο Μαραγκό εισάγουν με πρωτότυπο τρόπο μια σύγχρονη θεματολογία γύρω από το περιβάλλον, την ιστορία, την τεχνολογία και τις σύγχρονες μάστιγες του ανθρώπου εξελίσσοντας παράλληλα το design των εικόνων του.

Αξιοσημείωτες ταινίες αυτής της κατηγορίας είναι: Fricks (3’06’’, 2003) σε σκηνοθεσία/ σενάριο- animation – Ελένης Τσάμπρα και τεχνική: 2D animation. Η ταινία ρίχνει μια κριτική και χιουμοριστική ματιά στον καταναλωτισμό και τη λατρεία του χρήματος.

Σύντομο πρόγραμμα (5,40’ σε σκηνοθεσία, σενάριο,animation Δημήτρη Παπαδόπουλου και τεχνική: Stop Motion, συμπαραγωγή: Video Dance-Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία αναφέρεται στον Mitch που βάζοντας πλυντήριο ζωντανεύει τον κόσμο γύρω μας που παίρνει στροφές, γίνεται μουσική και ο ήρωάς μας απογειώνεται μακριά από κάθε συμβατικότητα με την κατάρα τα ρούχα να βγαίνουν πάντα μωβ απ’ το πλυντήριο. Πρόκειται για μια χιουμοριστική αλληγορία, ύμνο στη μέθεξη του χορού, του ρυθμού και της μουσικής.

The mirror stage (9’ 2006) σκηνοθεσία/ σενάριο/ animation Σπύρος Σιάκας τεχνική: Stop Motion μουσική: Νίκος Κυπουργός παραγωγή ΕΡΤ ΑΕ, ΕΚΚ, ΣΣΠ-Εn Kinisi. Η ταινία μιλά για μια ξύλινη κούκλα που ζει τις τελευταίες της στιγμές πριν της τοποθετήσουν τα νήματα χειρισμού και το χειριστήριο για να γίνει μαριονέττα- χορεύτρια. Έξω από το παράθυρο της μια γιγαντοαφίσα χοροθεάτρου λειτουργεί ως καθρέφτης , όπου η κούκλα προσπαθεί να προσδιορίσει την οντότητά της. Μια γλυκόπικρη ταινία με σκίτσα και φιγούρες που παραπέμπουν σε σκοτεινό παραμύθι της «σχολής» του Τιμ Μπάρτον. Η συλλογή των Ελληνικών ταινιών που προβλήθηκε στο 2ο Athens animfest 07 κυκλοφορεί σε DVD από το Ινστιτούτο Οπτικοαουστικών Μέσων (ΙΟΜ).


Ταινίες μεγάλου μήκους

Προβλήθηκαν τρεις σύγχρονες βραβευμένες ταινίες από την Ευρώπη και το Χονγκ Κονγκ που σχηματίζουν ένα πανόραμα σύγχρονης δημιουργίας όπου καταγράφονται οι αισθητικές αναζητήσεις των δημιουργών και οι εξελίξεις στις τεχνικές υλοποίησης των ταινιών τους. Οι ταινίες απευθύνονται εξίσου στους ανήλικους και ενήλικους θεατές.

Rony Oren

O Rony Oren, claymator, illustrator, γεννήθηκε το 1953 στο Ισραήλ και ασχολείται με την τέχνη του claymation για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Δημιούργησε πέντε σειρές κινουμένων σχεδίων με πλαστελίνη για παιδιά, όπως είναι η «Μύθοι της αλεπούς», «Παραμύθια ενός σοφού Βασιλιά» και άλλες. Οι σειρές αυτές προσβλήθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια BBC, Channel 4, Walt Disney κλπ.

Ο Rony Oren ασχολείται επίσης με την εικονογράφηση βιβλίων και υλοποιεί εργαστήρια με πλαστελίνη για μικρούς και μεγάλους. Είναι καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος animation της Bezazel Academy of Art & Design της Ιερουσαλήμ. Στο Athens animfest 07 προβλήθηκαν πέντε αντιπροσωπευτικές ταινίες του και μια συλλογή τηλεοπτικών διαφημίσεων με την τεχνική του claymation.

Ο Rony Oren θα διδάξει την τέχνη του, στο 1ο ANIMART που θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 22 Ιουλίου 2007 στο Μονοδέντρι Ιωαννίνων.

Πληροφορίες-εγγραφές στο 210-7292768 και [email protected]

Live animation

Στις πολύ θετικές εκδηλώσεις του Athens animfest 07 ήταν η συνδημιουργία οπτικοαουστικών έργων στη σκηνή του κινηματογράφου Τριανόν filmcenter από διαφορετικά είδη καλλιτεχνών αξιοποιώντας παραδοσιακά και σύγχρονα εκφραστικά μέσα και τεχνικές σε μια σκηνική διάδραση που μεταφερόταν στην οθόνη μέσα από βίντεο-προβολέα.

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την «Ελικοειδή υπόθεση»–«Βήμα 1» σε κείμενα Bild Beschielbung- Heiner Muller σε μετάφραση Νατάσσας Σιουζούλη, σχέδιο Anne Niederstadt και μουσική Περικλή Δουβίτσας σε μια ιδέα και σύνθεση των Anne Niederstadt-Περικλή Δουβίτσα που είναι ένα έργο σε εξέλιξη και γεννήθηκε από την ανάγκη δημιουργίας μιας διαδραστικής μορφής μουσικού θεάτρου με την ταυτόχρονη δράση μιας εικαστικού που ζωγραφίζει σε χαρτί τοπία και σκίτσα, ενός μουσικού που παίζει πιάνο και μιας φωνής που αφηγείται off το θεατρικό κείμενο.

Αντιρατσιστικές ταινίες

Στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής εβδομάδας κατά του Ρατσισμού (14-22/3/2007) το 2ο Athens animfest 07 συμμετείχε στις εκδηλώσεις με ένα επιλεγμένο πρόγραμμα ταινιών animation κατά του ρατσισμού. Η καμπάνια «Όλοι διαφορετικοί-Όλοι ίσοι» ως πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης υλοποιείται ταυτοχρόνως σε 41 χώρες της Ευρώπης μέχρι το τέλος του 2007, στοχεύοντας στην καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Στην Ελλάδα τις δράσεις της αντιρατσιστικής εκστρατείας συντονίζει το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας ( Ε.ΣΥ.Ν), αποτελώντας την Εθνική Επιτροπή Συντονισμού.

Συμπεράσματα-Σχολιασμός

Συνολικά το 2ο Athens animfest 07, αν εξαιρέσει κανείς στο τομέα οργάνωσης κάποια αδικαιολόγητα μεγάλα χρονικά κενά ανάμεσα στις προβολές φιλοξενήθηκε σ’ ένα κατάλληλο για τις ανάγκες του Φεστιβάλ χώρο στο Τριανόν filmcenter και είχε μια μέτρια ως ικανοποιητική προσέλευση θεατών δίνοντας μέσα και από εκπαιδευτικές ημερίδες όπως το «Δανείζοντας φωνές» που έγινε με την συνεργασία της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και την υποστήριξη του Media Desk Hellas και επεξεργάστηκε την τεχνική της μεταγλώτισσης στις ταινίες animation απευθυνόμενο σε νέους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες και διαδραστικές εκδηλώσεις μια σύγχρονη οπτική για το animation.

Προβλήθηκαν επίσης ποιοτικές ταινίες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμος καθώς και επιλεγμένες ταινίες για το ανήλικο κοινό στο μαθητικό πρόγραμμα. Το μήνυμα αυτού του είδους Φεστιβάλ είναι ότι το Animation αποτελεί ένα μη εμπορικό είδος τέχνης που προάγει ωστόσο σημαντικά τον Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο πολιτισμό μεταφέροντας εικόνες και μηνύματα που προβληματίζουν ψυχαγωγώντας δημιουργικά παιδιά και ενήλικες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ANIMATION

Το www.cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © www.CINEMAINFO.GR