ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ

ATHENS INTERNATIONAL ANIMATION FESTIVAL

ΠΙΣΩ

ATHENS INTERNATIONAL ANIMATION FESTIVAL

Φεστιβάλ ανιμέισιον στην Ελλάδα δεν υπήρχαν μέχρι τώρα, παρ’ότι η παραγωγή ταινιών ανιμέισιον ήταν και είναι αρκετά μεγάλη στη χώρα μας. Οι περισσότερες από αυτές προορίζονται για την τηλεθέαση των παιδιών και, στη μεγάλη τους πλειοψηφία στερούνται υψηλής αισθητικής, συγκρινόμενες με άλλες ταινίες από χώρες όπως Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ιαπωνία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Πολωνία, κυρίως.

Πριν πέντε χρόνια ξεκίνησε ένα Φεστιβάλ ανιμέισιον, αλλά το ελληνικό «δαιμόνιο» έβαλε πάλι το χέρι του και, πριν από ένα χρόνο, είχαμε τη διάσπασή του σε δύο Φεστιβάλ και μάλιστα στην ίδια πόλη, στην Αθήνα. Αυτό το Φεστιβάλ, με την ονομασία πλέον, Athens International Animation Festival έγινε για πέμπτη χρονιά στην Αθήνα. Την οργάνωση υπογράφει πλέον η Animation Hellas, ο Σύλλογος Κινουμένων Σχεδίων Ελλάδας, και στην Οργανωτική Επιτροπή είναι ο Γιώργος Νικολούλιας (Πρόεδρος), η Αναστασία Δημητρά (καλλιτεχνική διευθύντρια και υπεύθυνη της εκπαιδευτικής ημερίδας), η Αγγελική Σολδάτου και η Αλεξάνδρα Νικολαΐδου (υπεύθυνες των δημοσίων σχέσεων).

Ο Γιώργος Νικολούλιας σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα: «Πριν από 16 χρόνια, κάποιοι Ευρωπαίοι παραγωγοί και δημιουργοί κινουμένων σχεδίων, ιδρύσαμε στις Βρυξέλλες την Ευρωπαϊκή Ένωση Κινουμένων Σχεδίων. Τη βαφτίσαμε Cartoon. Αυτή η πρωτοβουλία σηματοδότησε την «άνοιξη» του ευρωπαϊκού κινουμένου σχεδίου, σε πείσμα, μάλιστα, του σκληρού ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Σα συνέπεια αυτής της κίνησης ήταν η «αφύπνιση» της χώρας μας με αποτέλεσμα να καταφέρουμε, πριν 4 χρόνια μόλις, να ολοκληρώσουμε την πρώτη ελληνική σειρά κινουμένων σχεδίων, ενώ, ήδη άλλες δύο βρίσκονται στο στάδιο της προ-παραγωγής. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2008, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι δύο πρώτες ταινίες κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους. Αν τώρα, σε αυτές τις προσπάθειες προσθέσουμε και τις δεκάδες των Ελλήνων animators που ήδη συμμετέχουν σε διεθνείς παραγωγές, τότε διαπιστώνουμε ότι η χώρα μας μπορεί επιτέλους να σταθεί άξια δίπλα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Και όλα αυτά μέσα σε 16 χρόνια χωρίς σχεδόν καμιά κρατική υποστήριξη. Στα πλαίσια λοιπόν αυτών των πρωτοβουλιών οργανώνουμε ξανά, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, προκειμένου να φέρουμε τους Έλληνες πιο κοντά στο ποιοτικό κινούμενο σχέδιο».

Στο κείμενο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε για την πέμπτη διοργάνωση αυτού του Φεστιβάλ, του πρoτελευταίου κινηματογραφικού για το 2006.

5ο ATHENS INTERNATIONAL ANIMATION FESTIVAL

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR