ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
18ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΙΣΩ

18ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας

η λάρισα δεκαοχτάρησε

Με το Χρυσό Ίππο καριέρας θα τιμηθεί  για την  προσφορά του στην 7η Τέχνη ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στο 18ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, στο Χατζηγιάννειο, Ρούσβελτ 59, από 15-18 Μαρτίου, οι προφεστιβαλικές  εκδηλώσεις, και από 19-21 Μαρτίου 2010, οι κυρίως φεστιβαλικές εκδηλώσεις. Θα γίνει τιμητική προβολή της ταινίας του «Ελ Γκρέκο»  την Κυριακή 21 Μαρτίου στις 21.30.

ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα προβληθούν οι ταινίες μεγάλου μήκους «Η διαθήκη του ιερέα Ιωάννη Μελιέ», του Δημήτρη Κολλάτου, τα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Μάνος Χατζιδάκις- είδωλο στον καθρέφτη», του Δημήτρη Βερνίκου, και «Νίκος Καζαντζάκης-ακροβάτης πάνω από το χάος», του Λευτέρη Χαρωνίτη. Τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα κλείσει η ταινία του Σταύρου Ιωάννο,υ «Χορεύοντας στον πάγο» και η ταινία «Στιγμή απολιθωμένη», μικρού μήκους, του Γιάννη Φραγκούλη. Πριν από τις προβολές των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους νέων Λαρισαίων σκηνοθετών.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 20 Μαρτίου θα προβληθεί ένα μοναδικό πρόγραμμα με εννέα τολμηρές ταινίες μικρού μήκους καθιερωμένων σκηνοθετών από τη Γαλλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ με θέματα-τομή σε ερωτικά και σεξουαλικά θέματα. Σκηνοθέτιδες όπως η Τόνι Μάρσαλ, η Ζόε Κασσαβέτης, η γνωστή ηθοποιός ΄Αννα Μουγκλαλίς, καθώς και η Ελληνίδα Λουκία Ρικάκη θα μας φέρουν αντιμέτωπους με τις πιο κρυφές, πλην όμως υπαρκτές, ερωτικές μας επιθυμίες.

Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς,  και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Λαρισαίων. Η ΕΡΤ είναι χορηγός επικοινωνίας.

ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΟ ΣΩΜΑ

16 ταινίες μικρού μήκους συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα  και 24 ταινίες στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα. Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι ταινίες «Κι εγώ για εμένα», του Τζώρτζη Γρηγοράκη, στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, «Γάτα εξ ουρανού», της Δήμητρας Νικολοπούλου, και «Μαρία», του Θανάση Σαράντου, στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό τμήμα. Στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό συμμετέχει επίσης η Κυπριακή ταινία «Hellmets», του Γιώργου Κουκουμά.

Δύο Χρυσοί Ίπποι  απονέμονται σε κάθε ένα από τα δύο επίσημα τμήματα του Φεστιβάλ. Το χρηματικό έπαθλο των 1500 ευρώ του Μεσογειακού διαγωνιστικού τμήματος θεσμοθετεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Τα δύο ειδικά βραβεία της επιτροπής συνοδεύονται από Αργυρό Ίππο, ενώ η επιτροπή, κατά την κρίσιν της, απονέμει μέχρι τρεις τιμητικές διακρίσεις σε κάθε τμήμα. Επίσης απονέμονται τα τεχνικά βραβεία της ΕΤΕΚΤ  (καλύτερης φωτογραφίας, μοντάζ και ηχοληψίας) καθώς και τα βραβεία ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Η Σχολή Σταυράκου προσφέρει υποτροφία δωρεάν φοίτησης στο τμήμα σκηνοθεσίας για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Η υποτροφία  απονέμεται στη μνήμη του ιδρυτή της Σχολής, Λυκούργου Σταυράκου. Τα έπαθλα του Φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτρης Ψωμοδότης. Το πρόγραμμα του 18ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών  θα παρουσιάσει η γνωστή ηθοποιός  Άννα Γκλέτσου. Η φωτογραφία της αφίσας είναι του Σπύρου Τσαντόπουλου.

Το Σάββατο 20 Μαρτίου, στις  14.00, θα πραγματοποιηθεί, στο Χατζηγιάννειο, Συνέντευξη Τύπου και απονομή του Χρυσού ΄Ιππου καριέρας στον Γιάννη Σμαραγδή. Θα ακολουθήσει σύντομη παρουσίαση των νέων σκηνοθετών που συμμετέχουν και παρευρίσκονται στο Φεστιβάλ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Θα παρακολουθήσουμε το Φεστιβάλ και θα κάνουμε στο τέλος την κριτική αποτίμηση.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 18ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

18ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR