Φεστιβάλ Παράξενη Οθόνη
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002 -2006
ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΟΘΟΝΗ Ι
24 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2002
Θερινός Κινηματογράφος Μονής Λαζαριστών
Ένα Οπτικοακουστικό Φεστιβάλ, που έγινε για πρώτη φορά, στο χώρο του θερινού κινηματογράφου της Μονής Λαζαριστών. Η «Παράξενη Οθόνη» ανέδειξε έργα και καλλιτεχνικές ιδέες που ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες φόρμες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης προβάλλοντας τη δουλειά νέων κυρίως δημιουργών.
Συνολικά συμμετείχαν 80 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρουσιάστηκαν 97 ταινίες: 41 μικρού μήκους, 14 ντοκιμαντέρ, 7 πειραματικές ταινίες του Άγγλου κινηματογραφιστή της avant-guard William Raban, 9 βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ MediaTerra και 26 της ομάδας 360.
Οι προβολές συνοδεύτηκαν από performances της Βρετανικής ομάδας OMSK, αλλά και των "Cine Poeme", "Δημοσιοϋπαλληλικό Ρετιρέ", καθώς και της Χοροθεατρικής Ομάδας Σταυρούπολης. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της «Παράξενης Οθόνης» λειτουργούσε Έκθεση Φωτογραφίας όπου συμμετείχαν 21 νέοι φωτογράφοι.
ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΟΘΟΝΗ II
22 – 28 Σεπτεμβρίου 2003
Θερινός Κινηματογράφος Μονής Λαζαριστών
Το Ανοικτό Οπτικοακουστικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο νέο τμήμα της Μονής Λαζαριστών και το πρόγραμμά του περιλάμβανε Διαγωνιστικό Τμήμα με πειραματικές ταινίες και ντοκιμαντέρ νέων δημιουργών, Ανοιχτή Οθόνη, Αφιερώματα και Ειδικές Προβολές, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις φωτογραφίας και μουσικά γεγονότα.
Συνολικά συμμετείχαν 72 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρουσιάστηκαν 88 ταινίες: 57 μικρού μήκους, 10 ντοκιμαντέρ, 6 πειραματικές ταινίες του Άγγλου κινηματογραφιστή της avant-guard John Smith, 9 ταινίες της LUX Collection από τη Βρετανία και 6 ταινίες του φεστιβάλ E-magic.
Οι προβολές συνοδεύτηκαν από μουσική performance του Αθηναίου Peekay Tayloh, συναυλία των Θεσσαλονικέων Νάνων, θρακιώτικη μουσική από τους “Κωστελήδες” και οπτικοακουστική παράσταση των Cine Ground. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της «Παράξενης Οθόνης» λειτουργούσε η εγκατάσταση βίντεο «Καταρράκτης» του Σάκη Οταμπασίδη, καθώς και δυο Εκθέσεις Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας Σταυρούπολης και της Θεραπευτικής Κοινότητας Καρτερών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΟΘΟΝΗ III
3 - 6 Ιουνίου 2004
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι
Η τρίτη διοργάνωση της «Παράξενης Οθόνης» υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το φιλόξενο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ένα χώρο πιο λειτουργικό και άμεσα προσβάσιμο στο κοινό, τους δημιουργούς και τους φίλους της Παράξενης Οθόνης.
Συνολικά συμμετείχαν 53 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρουσιάστηκαν 62 ταινίες: 32 μικρού μήκους, 10 ντοκιμαντέρ και 20 πειραματικές ταινίες του Άγγλου κινηματογραφιστή της avant-guard Malcolm LeGrice. Οι προβολές συνοδεύτηκαν από την οπτικοακουστική παράσταση “Ach du Liebe Agustin” (ή του χαμένου χρόνου) του Εργαστηρίου Παραστατικών Τεχνών Alma Kalma, και συναυλία των Θεσσαλονικέων Ground Control. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της «Παράξενης Οθόνης» λειτουργούσε η εγκατάσταση βίντεο “PPL” της Άννας Τζίνη.
ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΟΘΟΝΗ IV
12 – 16 Οκτωβρίου 2005
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι
Η τέταρτη διοργάνωση της «Παράξενης Οθόνης» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και του Βρετανικού Συμβουλίου, σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Συνολικά συμμετείχαν 69 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρουσιάστηκαν 71 ταινίες: 35 μικρού μήκους, 3 ντοκιμαντέρ, 16 πειραματικές ταινίες του Άγγλου διακεκριμένου video artist Stephen Littman και 16 βίντεο της ομάδας Luksuz και του φεστιβάλ βίντεο-φιλμ που αυτή διοργανώνει στην πόλη Krsko της Σλοβενίας. Οι προβολές συνοδεύτηκαν από την οπτικοακουστική παράσταση “Αϋπνία” της ομάδας 2L8 Theatre, την παράσταση “Κίτρινη Ζώνη” του Εργαστηρίου Παραστατικών Τεχνών Alma Kalma και συναυλία των Θεσσαλονικέων Free Call.
ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΟΘΟΝΗ V
4 – 8 Οκτωβρίου 2006
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι
Η πέμπτη διοργάνωση της «Παράξενης Οθόνης» διοργανώθηκε από την Ομάδα “Anemicinema”, σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Ινστιτούτο Γκαίτε.
Συνολικά συμμετείχαν 118 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρουσιάστηκαν 120 ταινίες. Παρουσιάστηκαν 42 νέες δουλειές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 12 ταινίες μικρού μήκους, το ντοκιμαντέρ “The Making of Balkan Wars” της Personal Cinema, η συλλογή γερμανικών πειραματικών ταινιών της δεκαετίας 1994-2004 “Constanlty in Motion” και τα καλύτερα της γερμανικής παραγωγής μουσικών βίντεο κλιπ για το χρονικό διάστημα 1998-2003, “Για τη διάσωση της ποπ κουλτούρας”.
Καλεσμένοι μας ήταν ο κινηματογραφιστής, video artist και καθηγητής κιν/φου στο Πανεπιστήμιο του Surrey, Stephen Littman, που παρουσίασε το έργο της video-artist και θεωρητικού κινηματογράφου Jackie Hatfield και ο κινηματογραφιστής και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Dundee, Steve Partrigde, που παρουσίασε το ερευνητικό πρόγραμμα REWIND / Artists’ Video in the 70s and 80s. Ακόμη, ο κριτικός κιν/φου Γιάννης Φραγκούλης και ο σκηνοθέτης Γιάννης Μήτρου έδωσαν μια διάλεξη με θέμα την αφήγηση και την αναπαράσταση στον Peter Greenaway. Παράλληλα, στο χώρο λειτουργούσαν τρεις βιντεο-εγκαταστάσεις: “Scar” της Jackie Hatfield, “Static Statements” του Steve Littman και “Blind Trip” των Richard Schuetz και Ioannis Savvidis. Τέλος, έγιναν δυο οπτικοακουστικές παραστάσεις από τους Free Piece of Tape vs. Μπλακ εν Ντέκερ και Minimaximum Improvision.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΟΘΟΝΗ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002-2006