Φεστιβάλ Παράξενη Οθόνη
Έχουμε παρακολουθήσει από την αρχή αυτό το Φεστιβάλ που ακούει στο «παράξενο» τίτλο: Παράξενη Οθόνη. Είχαμε γοητευτεί, από την πρώτη φορά, με το κέφι και την αγάπη που δούλευαν αυτοί που το διοργανώνουν. Αυτό φαινόταν στο τελικό αποτέλεσμα, στη διοργάνωση που, τότε, τις πρώτες φορές, έγιναν στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Μονή Λαζαριστών είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, με χώρους για πολλαπλές δραστηριότητες και πολύ κοντά στη Σχολή Καλών Τεχνών.
Μετά από δύο διοργανώσεις «κατέβηκε» στο λιμάνι και πιο συγκεκριμένα στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στις δύο αίθουσες του οποίου γίνεται από τότε αυτό το μικρό, αλλά πολύ σημαντικό Φεστιβάλ. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την ταυτότητά του.
Παράξενη. Επειδή οι ταινίες που προβάλλονται εδώ δεν έχουν να κάνουν με την καθιερωμένη αφήγηση και αισθητική, αλλά καλοβλέπουν τον πειραματισμό, την πρόταση νέων μορφών αφήγησης, νέες αισθητικές.
Οθόνη. Γιατί στην οθόνη προβάλλονται όλες οι ταινίες, όχι από ψηφιακές οθόνες, χρησιμοποιώντας το πανί, λειτουργώντας, σε αυτό το σημείο παραδοσιακά.
Οι ταινίες που προβάλλονται είναι όλες μικρού μήκους, μέχρι 30 λεπτά. Είναι πειραματικές και οι προβολές γίνονται από miniDV, εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη ποιότητα προβολής, με δεδομένο ότι κατά τη μεταφορά από το DV στο DVD γίνεται συμπίεση των δεδομένων και η ποιότητα μειώνεται κατά πολύ. Αυτό που κάνει αυτό το Φεστιβάλ σημαντικό είναι ότι εξειδικεύεται στις πειραματικές ταινίες, όπως και σε όσες έχουν να προτείνουν κάτι στην αισθητική και στην αφήγηση στον κινηματογράφο, δέχεται οπτικοακουστικά έργα που μπορούν να έχουν γίνει χωρίς κάμερα (όπως ανιμέισιον), προβάλλει με ψηφιακό τρόπο και καλύπτει το κενό που το Φεστιβάλ Δράμας έχει αφήσει.
Από τον Ιούνιο, που είχε γίνει τις πρώτες φορές, έχει μεταφερθεί η ημερομηνία του τον Οκτώβριο και γίνεται κάθε χρόνο, στις αρχές αυτού του μήνα, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ψυχές του Φεστιβάλ είναι ο Άκης Κερσανίδης, διδάσκων στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., και η Χρύσα Τζελέπη.
Το Οπτικοακουστικό Φεστιβάλ "Παράξενη Οθόνη" αποτελεί χώρο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών που ασχολούνται με τα οπτικοακουστικά μέσα, τα πολυμέσα, το βίντεο, το φιλμ και τη video art και παρουσιάζει σύγχρονες και εναλλακτικές μορφές έκφρασης με κυρίαρχο μέσο το βίντεο και την ψηφιακή εικόνα, η οποία συνεχίζει ολοένα και πιο δυναμικά να κατακτά και να διαπερνά πολλαπλές μορφές τέχνης, να αναδεικνύει τεχνικές αναζήτησης, πολύμορφες και εξελίξιμες.
Δεν πρόκειται για ένα κλασικό φεστιβάλ κινηματογράφου ή βίντεο, όπου ο καλλιτέχνης σταματάει στις ωραίες ιστορίες και στα όμορφα πρόσωπα των ηθοποιών. Αντίθετα η "Παράξενη Οθόνη" επιχειρεί να ξεπεράσει τα τετριμμένα και να λειτουργήσει ως ένας χώρος ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης γύρω από τα οπτικοακουστικά φαινόμενα, δίνοντας τη δυνατότητα προβολής έργων που δεν βρίσκουν εύκολα διέξοδο προς το κοινό. Έτσι ο δημιουργός έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει και την άλλη εκδοχή του κόσμου, όχι μόνο την όμορφη, αλλά και την άσχημη, τις δύο όψεις του κόσμου, έτσι όπως τις αντιλαμβάνεται ο ίδιος και όπως μοναδικά αποτυπώνει με το φακό της κάμεράς του.
Απώτερος στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδειχθούν πρόσωπα, έργα και καλλιτεχνικές ιδέες που ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες φόρμες του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και των άλλων κυρίαρχων δομών θέασης και που θα μας αφήσουν άφωνους. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα μπορεί να ξεπεταχτεί μια καινούρια γενιά κινηματογραφιστών, η γενιά που δημιουργεί δίχως την προκατάληψη του παρελθόντος, αλλά με συσσωρευμένη τη γνώση της ιστορίας και της αισθητικής που οδηγεί στη νέα εικόνα, στην καινούρια αφήγηση.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει διαγωνιστικό τμήμα πειραματικών ταινιών και ταινιών τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ), αφιερώματα σε διακεκριμένους στο είδος κινηματογραφιστές, διαλέξεις, workshops, οπτικοακουστικά γεγονότα και συναυλίες.
Οι δύο πρώτες διοργανώσεις της «Παράξενης Οθόνης» υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, ενώ από το 2004 και εξής το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο φιλόξενο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ένα χώρο που αποδείχτηκε πιο λειτουργικός και άμεσα προσβάσιμος στο κοινό, τους δημιουργούς και τους φίλους της Παράξενης Οθόνης.
Περισσότερες πληροφορίες http://www.strangescreen.gr/
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΟΘΟΝΗ