Κινηματογράφος & επικοινωνία
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ»
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια ιστορική αναφορά στην εκδοτική προσπάθεια που είχε ως καρπό την έκδοση του περιοδικού «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ» και, αργότερα, κάποιων βιβλίων. Σήμερα αυτό το περιοδικό είναι ξανά στο διαδίκτυο στην παρούσα σελίδα (www.cinemainfo.gr) και φιλοδοξεί να έχει την ποιότητα της ύλης του προηγούμενου περιοδικού όπως και να την εμπλουτίσει με θέματα επικαιρότητας, κριτικής κινηματογράφου, ρεπορτάζ για την κίνηση των ταινιών, περισσότερα Φεστιβάλ, σχόλια και συνεντεύξεις, έτσι ώστε να «ανοιχθεί» στο πιο πλατύ κοινό που το διαδίκτυο δικαιωματικά έχει. Το παρακάτω κείμενο είναι ένα ντοκουμέντο για την έκδοση και την ιστορία αυτού του περιοδικού.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ έ κ δ ο σ η κ ρ ι τ ι κ ή ς κ α ι θ ε ώ ρ η σ η ς Ευδόξου 60-62, ΑΘΗΝΑ 11743, τηλ. 210-9012987, 6974-123481, fax: 210-9012987 e-mail: cineotenet.gr, johng147yahoo.com, ηλεκτρονική διεύθυνση: www.cinema-greece.gr
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το περιοδικό «Επικοινωνία και Κινηματογράφος» έχει και αυτό, όπως όλα τα περιοδικά του ελληνικού χώρου, τα οποία δεν εκδίδονται από κάποιο εκδοτικό συγκρότημα, μια ιστορία στην οποία κρύβονται μέσα στοιχεία που δείχνουν το μεράκι και την αγάπη αυτών που το εκδίδουν και αυτών που συνεργάζονται με αυτά. Όλα έχουν και μια «προϊστορία» που έχει και αυτή ένα ενδιαφέρον.
Η «ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ» ΤΟΥ
Πριν 12 περίπου χρόνια εκδόθηκε το περιοδικό «αντι-Κινηματογράφος», από κάποιους που αγάπαγαν τον κινηματογράφο, αλλά, τουλάχιστον στην αρχή, ήταν πολύ άπειροι. Μέσα σε τέσσερα τεύχη κατάφερε να κερδίσει αναγνώστες και να βγάζει τα πρώτα έξοδά του. Η Συντακτική Επιτροπή, η οποία διηύθυνε την περιοδική αυτή έκδοση, διευρύνθηκε και από πενταμελής έγινε επταμελής. Με το χρόνο αυξήθηκαν και οι συντάκτες του και οργανώθηκαν διάφορες εκδηλώσεις, μεγαλύτερης ή μικρότερης εμβέλειας.
Μέχρι το 23ο τεύχος του είχε κατακτήσει ένα καλό όνομα και ένα σχετικά σταθερό κοινό. Οι εκδοτικές δυσκολίες και κάποιες ασυμφωνίες στο πλαίσιο της Συντακτικής Επιτροπής έδωσαν ένα γρήγορο και απότομο τέλος σε αυτή την έκδοση, όταν βρισκόταν σε μια σχετική ακμή της. Την άνοιξη του 1999 βγήκε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «αντι-Κινηματογράφος». Κάποια μέλη της Συντακτικής Επιτροπής αποφάσισαν να εκδώσουν ένα άλλο περιοδικό, πιο θεωρητικό, άρα θα απευθυνόταν σε μικρότερο κοινό. Έτσι το Φλεβάρη του 2000 τυπώθηκε το 1ο τεύχος του περιοδικού «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», που ήταν, όπως και το προηγούμενο, τριμηνιαία έκδοση.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Προϋπόθεση για να συνεργαστεί κάποιος με το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία» ήταν να σέβεται τους άλλους συνεργάτες και να μην προτάσσει το ατομικό του συμφέρον εμπρός στο συλλογικό. Τρία μέλη απ’την παλιά Συντακτική Επιτροπή, οι Σίμος Ιωσηφίδης, Κώστας Μπλάθρας και Γιάννης Φραγκούλης ήταν οι πρώτοι συνεργάτες. Αν και δεν υπήρχε Συντακτική Επιτροπή, οι αποφάσεις ήταν συλλογικές.
Η ύλη του περιοδικού δεν ήταν πλέον μόνο ο κινηματογράφος, αλλά και το θέατρο, γενικά ότι έχει να κάνει με την επικοινωνία, επειδή θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι όλες αυτές οι τέχνες είναι και επικοινωνία. Ακόμη υπήρχαν κα λίγες λογοτεχνικές σελίδες. Με τον καιρό συνεργάστηκαν κριτικοί, θεωρητικοί ή ιστορικοί του κινηματογράφου, όπως ο Δημήτρης Μπάμπας, ο Ανδρέας Παγουλάτος, ο Θόδωρος Σούμας, ο Στράτος Κερσανίδης, η Ειρήνη Στάθη, ο Δημήτρης Κερκινός, ο Γιώργος Μαλιώτης κ.ά.
Στην ύλη του περιοδικού υπήρχαν κριτικές ταινιών, θεατρικών έργων, θεωρητικά κείμενα για τον κινηματογράφο και το θέατρο, συνεντεύξεις, αναφορές σε Φεστιβάλ, εκδηλώσεις και συνέδρια, σχόλια, παρουσιάσεις βιβλίων και αφιερώματα για ειδικά θέματα, όπως ο τούρκικος κινηματογράφος, το cinema direct, η ηθοποιία στο θέατρο και στον κινηματογράφο, η πολιτική στον κινηματογραφικό χώρο.
Η κυριότερη δυσκολία αυτού του περιοδικού ήταν να βρίσκει σημεία πώλησης, κυρίως βιβλιοπωλεία, αφού ορισμένα από αυτά δε δέχονταν πλέον να πουλήσουν περιοδικά. Άλλα άλλαζαν τα σημεία πώλησης περιοδικών, με αποτέλεσμα το κοινό να τα βρίσκει πιο δύσκολα και να μειώνονται οι πωλήσεις. Τέλος, οι εταιρείες που διακινούν βιβλία και περιοδικά στην επαρχία δε δέχονταν να διακινήσουν τεύχη αυτού του περιοδικού σε επιλεγμένα σημεία, διότι δεν απέδιδε σε αυτές ικανό κέρδος. Η έντυπη, λοιπόν, έκδοσή του είχε γίνει ασύμφορη. Παράλληλα, μια έρευνα που έγινε είχε σα συμπέρασμα ότι η ηλεκτρονική έκδοση είχε κάποια πλεονεκτήματα σχετικά με την έντυπη (με την κλασική έννοια).
Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι τα εξής: Η ανανέωση της ύλης του περιοδικού είναι πιο άμεση, κατά συνέπεια κερδίζει σε επικαιρότητα. Το κόστος είναι μικρότερο. Απευθύνεται, εν δυνάμει, σε ένα πιο ευρύ κοινό, σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες χώρες. Η διακίνησή του είναι πιο εύκολη.
Για αυτούς του λόγους λοιπόν αποφασίσθηκε να μετατραπεί η έκδοσή του σε ηλεκτρονική, να είναι πλέον στο διαδίκτυο, και έγιναν οι σχετικές ενέργειες, οι οποίες ήταν χρονοβόρες, και, πλέον το Σεπτέμβρη του 2003 εμφανίστηκε για πρώτη φορά το περιοδικό «Επικοινωνία και Κινηματογράφος», με ελάχιστες αλλαγές στον τίτλο, στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.cinema-greece.gr.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Χωρίς να χάσει την αρίθμηση των τευχών του, το Σεπτέμβρη του 2003 βγήκε το 10ο τεύχος, το οποίο μέχρι να «συνηθίσει» το νέο του περιβάλλον, έγινε μηνιαίο το Γενάρη του 2004, στο 12ο πλέον τεύχος, με σημαντικές βελτιώσεις: Η ανανέωση της ύλης του στις κριτικές ταινιών, θεατρικών έργων και σε εκδηλώσεις είναι εβδομαδιαία. Η ανανέωση του περιοδικού στην υπόλοιπη ύλη του είναι μηνιαία. Περιέχει την ίδια ύλη με την έντυπη μορφή του. Τα διάφορα άρθρα είναι της ίδιας ποιότητας με αυτά στην προγενέστερη μορφή του. Υπάρχουν παραπομπές σε σελίδες στο διαδίκτυο, ειδικά στις κριτικές, έτσι ώστε ο αναγνώστης να ενημερώνεται σφαιρικά και πληρέστερα. Υπάρχουν αναγνώστες από χώρες του εξωτερικού, στις οποίες δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσει στην έντυπη, κλασική, μορφή. Το περιοδικό γίνεται διαδραστικό και χρήσιμο και σε επαγγελματίες του χώρου. Η ύλη του, συνολικά, είναι πιο πλούσια απ’ότι στην προγενέστερη μορφή του. Υπάρχουν τα αφιερώματα, με την ίδια ύλη, όπως και στην προγενέστερη μορφή του, το πρώτο απ’αυτά θα κυκλοφορήσει σχετικά σύντομα.
Με αυτή τη δύναμη συνεχίζουμε την ηλεκτρονική έκδοση, με στόχο να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο επίκαιροι. Άμεσος στόχος της Συντακτικής Ομάδας είναι η άμεση και ακριβή ενημέρωση του κοινού, ο όγκος πληροφοριών να είναι όσο το δυνατό μεγάλος και να ενδιαφέρει μια πλατιά γκάμα κοινού. Περαιτέρω αλλαγές θα υπάρξουν στα επόμενα τεύχη του περιοδικού, όπως η αγγλική μετάφραση κάποιων άρθρων και το αρχείο σε πολλά τμήματα του περιοδικού. Σε εξέλιξη βρίσκεται η πλήρης και ριζική ανανέωση του.
Θέλουμε τη γνώμη του κοινού για να πετύχουμε το στόχο μας όσο το δυνατόν καλύτερα και για να καλύψουμε όλα τα ενδιαφέροντα του κοινού. Η Συντακτική Ομάδα, η οποία αποτελείται από τους Φραγκούλη Γιάννη, Σίμο Ιωσηφίδη, Βαρβάρα Νεγκοπούλου, Κώστα Μπλάθρα, Γιάννη Καραμπίτσο, Ρέα Κατσανεβάκη και Κώστα Κωνσταντινίδη (ο οποίος έχει αναλάβει το τεχνικό μέρος), και τους Ελένη Ανδρικοπούλου, Χριστίνα Πολατίδη και Γιάννη Γ. Φραγκούλη, στις μεταφράσεις, υπόσχεται ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να πετύχει τους παραπάνω στόχους. Ελπίζουμε ότι το κοινό θα καταθέσει τις απόψεις του στο www.cinema-greece.gr, στον τομέα «Επικοινωνία» της ύλης του, για να βοηθήσει αυτή την εκδοτική προσπάθεια. Τέλος πιστεύουμε ότι σημαντική θα είναι η βοήθεια των Κινηματογραφικών Λεσχών, οι οποίες στέλνοντάς μας με email τις δραστηριότητές τους θα συμβάλλουν στην ενημέρωση του κοινού (ακόμη και στο εκτός Ελλάδας αναγνωστικό κοινό) και στη δημοσιότητα των δραστηριοτήτων τους.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ