ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΠΙΣΩ

Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ

12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ


ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΜΟ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Το 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ έγινε στη Σάμο. Στο ακριτικό νησί της Βορείου Ελλάδας είχαμε την ευκαιρία να δούμε ταινίες ντοκιμαντέρ από διάφορες χώρες της Μεσογείου. Από τα ενδιαφέροντα του Φεστιβάλ ήταν τόσο ο τόπος όσο και η διοργάνωση.


Στο πολύ καλό ξενοδοχείο των αδελφών Δημητρίου, το Dorissa, είχαμε την ευκαιρία να μείνουμε είτε στον πολύ μεγάλο και μοντέρνο ξενοδοχειακό χώρο είτε στα σπιτάκια που ήταν γύρω από αυτόν. Το ξενοδοχείο και τα σπιτάκια έκαναν ένα μεγάλο χωριό που είχε, όπως κάθε χωριό στην Ελλάδα, την κεντρική πλατεία του, τα μαγαζιά γύρω από αυτήν, την εκκλησία και το καφενείο. Ο χώρος περιφραγμένος έδινε την εντύπωση στον επισκέπτη ότι ζούσε πράγματι σε ένα χωριό και όχι σε ένα σύγχρονο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Θυμάμαι ότι στο υπόγειο του κάθε διώροφου σπιτιού υπήρχε η ταμπέλα ενός εργαστηρίου (μηχανουργείο, τσαγκάρης, ξυλουργείο κ.λπ.) που, αν και δε λειτουργούσαν, έδιναν την εικόνα του χωριού. Στην άκρη του ξενοδοχειακού χώρου υπήρχε το μουσείο λαϊκών αντικειμένων της Σάμου, μέσα στο οποίο είχε φτιάξει ο πατέρας των ιδιοκτητών μια αναπαράσταση παραδοσιακού σαμιώτικου σπιτιού, και ο συνεδριακός χώρος. Ο Δημητρίου ήταν μανιώδης συλλέκτης λαϊκών αντικειμένων. Ο συνεδριακός χώρος είχε αίθουσα όπου μπορούσαν να γίνουν οι προβολές των ταινιών.

Από τη μακρινή Σάμο, λόγω οικονομικών δυσκολιών, το Φεστιβάλ μετακόμισε στο Λαύριο, από τη 9η διοργάνωσή του. Βρήκε φιλόξενο χώρο στο Τεχνολογικό Πάρκο του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και συνεργάστηκε αρμονικά τόσο με το Δήμο Λαυρεωτικής όσο και με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Τη διοργάνωση την υπογράφει, από την πρώτη χρόνια μέχρι σήμερα, το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών-Παραγωγών Κινηματογράφου. Γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτέμβρη.

Γιάννης Φραγκούλης

12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 

 

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR