ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΠΙΣΩ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Πριν 8 χρόνια το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε δειλά-δειλά να παρουσιάζει ταινίες, τα πρώτα χρόνια, μόνο από τη Γαλλία, και στις τελευταίες διοργανώσεις του, από όλο το γαλλόφωνο κόσμο. Στην αρχή ήταν μια ακόμη φεστιβαλική διοργάνωση. Τη δεύτερη χρονιά «μετακόμισε» χρονικά, από το Σεπτέμβρη έγινε τον Απρίλη και από τότε γίνεται αρχές Απριλίου ή τέλη Μαρτίου.

Στο ερώτημα, «γιατί αυτό το Φεστιβάλ είναι σημαντικό;», θα απαντούσε πολύ απλά με τη διαπίστωση ότι από τότε που διοργανώθηκε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, διανέμονται όλο και περισσότερες γαλλικές ταινίες στην Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, ο γαλλικός κινηματογράφος είναι η σημαντικότερη κινηματογραφική βιομηχανία στην Ευρώπη και προσπαθεί να ανταγωνισθεί την αμερικάνικη, τόσο σε ποιότητα όσο και σε εμπορικότητα. Δεν είναι τυχαία τα «ανοίγματα» των Γάλλων σκηνοθετών προς το Χόλιγουντ (Λικ Μπεσόν κ.ά.), όπως δεν είναι τυχαίο ότι κρατούν ακόμα την παράδοση του καλού κινηματογράφου, όπως και του «κινηματογράφου του δημιουργού» (cinema d’auteur), από το 1950 μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το Φεστιβάλ έχουμε την τύχη να δούμε ταινίες που δε θα της δούμε πουθενά αλλού, ούτε και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Κατά συνέπεια, είναι ένα παράθυρο ενημέρωσης του κινηματογραφόφιλου για την πιο ακμαία κινηματογραφική βιομηχανία στην Ευρώπη. Μια απορία μόνο: Γιατί δεν προβάλλονται μαζί με τις ταινίες μεγάλου μήκους και ένα απάνθισμα των καλύτερων ταινιών μικρού μήκους τη χρονιά που πέρασε; Νομίζω ότι θα ήταν η πιο πλήρη ενημέρωσή μας.

11o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

10o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

8o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

8o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Σχετικά Links: Γαλλικό Ινστιτουτο , Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR