ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΙΣΩ

Φεστιβάλ κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης

Φεστιβάλ κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης

ΒΟΥΤΑΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΑ

Για τρίτη φορά πηγαίνουμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης. Την πρώτη φορά πήγα για να παρακολουθήσω το πρόγραμμά του, τη δεύτερη φορά ήμουν προσκεκλημένος σε ένα στρογγυλό τραπέζι με θέμα το βαλκανικό κινηματογράφο, φέτος είναι η τρίτη φορά και, νομίζω, όσες φορές και να πάει κανείς είναι λίγες.

Η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη που συνδύαζε τρεις θρησκείες και πολλές διαφορετικές εθνότητες, εκεί συναντήθηκαν διαφορετικοί πολιτισμοί, ο αρχαιοελληνικός, ο βυζαντινός, ο ρωμαϊκός, ο οθωμανικός, ο νεοελληνικός, ο νεοτούρκικος. Μνήμες, πολιτιστικά στοιχεία πλανώνται στον αέρα, αλλιώς δεν εξηγείται πως αισθάνεται κανείς όταν φτάνει στην Πόλη και, πολύ περισσότερο, όταν επισκέπτεται το κέντρο των ιστορικών μνημείων, την Αγιά Σοφιά, το Τοπ Καπί, τον Ιππόδρομο, το Μπλε Τζαμί, τα διάφορα παλάτια, τα μουσεία, όλα είναι δίπλα-δίπλα και αυτή η συνύπαρξη σε βάζει ακόμη πιο πολύ στο κλίμα.

Την πρώτη φορά δεν μπόρεσα να δω πολλές ταινίες. Θεώρησα πρώτιστο να επισκεφθώ όλα αυτά τα ιστορικά μνημεία. Το έκανα, έφυγα με έξι φιλμ, πολλές φωτογραφίες, ενθύμια από το Παρίσι της Ανατολής. Παρόλα αυτά το Φεστιβάλ, για 26η φορά, ανοίγει και φέτος τις πόρτες με πλούσια αφιερώματα. Τούρκικες ταινίες, αφιερώματα σε μεγάλους σκηνοθέτες, όπως στο Φασμπίντερ, ξένες ταινίες που διαγωνίζονται ή συμμετέχουν σε διαφορετικά αφιερώματα, μαζί με τούρκικες. Και αν πει κανένας, αν αναρωτηθεί αν πάμε για να δούμε τούρκικες ταινίες, τότε θα του υπενθυμίσουμε την Γιασμίν Ουστάουγλου, τον Καπλάνγλου, τον Φατίχ Ακίν, μόνο μερικούς σκηνοθέτες που κάνουν ήδη μια λαμπρή καριέρα στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα, με συμπαραγωγές από διαφορετικές χώρες του κόσμου, χωρίς την υποστήριξη του τούρκικου κράτους, μας έχουν δώσει αριστουργήματα που έχουν βραβευθεί σε πολλά Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Έχουμε πολλά να δούμε, εντός και εκτός κινηματογραφικής αίθουσας, έχουμε πολλά να επισκεφτούμε, θα βρούμε όμως χρόνο να στέλνουμε ανταποκρίσεις (αν η τεχνολογία μας το επιτρέψει) κάθε μέρα, μέχρι να τελειώσει το Φεστιβάλ και μια συνολική αποτίμησή του, μετά τις 16 Απριλίου που θα έχουμε επιστρέψει. Περιμένετε, διαβάσετε και, αν σας ανοίξει η όρεξη με αυτά που θα διαβάσετε, πηγαίνετε στην Πόλη (το «στην Πόλη» είναι η ακριβής μετάφραση του Isanbul) να μαγευτείτε.

Γιάννης Φραγκούλης

29ο φεστιβάλ κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης

26ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR