ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΒΡΑΒΕΙΑ 48ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΙΣΩ

ΒΡΑΒΕΙΑ 48ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΒΡΑΒΕΙΑ 48ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ

48o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΒΡΑΒΕΙΑ 48ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 48ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αποτελούμενη από τους: Jiri Menzel (Πρόεδρο, Τσεχία, σκηνοθέτη), Michael Fitzgerald (ΗΠΑ, παραγωγό), Fred Roos (ΗΠΑ, παραγωγό), Lucrecia Martel (Αργεντινή, σκηνοθέτις, σεναριογράφος, παραγωγός) και Όλγα Μπρούμα (Ελλάδα, ποιήτρια, πανεπιστημιακός) απονέμει τα βραβεία.

Βραβείο Καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας-Χρυσός Αλέξανδρος: «The red awn» («Ώριμο στάχυ»), του Shangjun Cai, Κίνα (37.000 ευρώ).

Αργυρός Αλέξανδρος: «PVC-1», του Σπύρου Σταθουλόπουλου, Κολομβία, Ελλάδα, ΗΠΑ. (22.000 ευρώ).

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Veiko Ounpuu για την ταινία «Autumn ball» («Φθινοπωρινός κύκλος»), Εσθονία.

Βραβείο Σεναρίου: Θάνο Αναστόπουλο και Βασίλη Ραΐση για την ταινία «Διόρθωση», του Θάνου Αναστόπουλου, Ελλάδα.

Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού: Άννα Λαλασίδου για την ερμηνεία της στην ταινία «Έλλη», του Αθανάσιου Καρανικόλα, Γερμανία.

Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού: Alberto Sornoza για την ερμηνεία του στην ταινία «PVC-1», του Σπύρου Σταθουλόπουλου, Κολομβία, Ελλάδα, ΗΠΑ.

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: Jonas Cuaron για τη σκηνοθεσία της ταινίας «The year of the nail» («Η στιγμή σου»), Μεξικό.

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI:
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Alin Tasciyan (Πρόεδρος, Τουρκία), Raghavendra Mirle (Ινδία), Shahla Nahid (Γαλλία), Pablo Utin (Ισραήλ), Δημήτρης Μπάμπας (Ελλάδα) απονέμει τα εξής βραβεία:

Για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: «PVC-1», του Σπύρου Σταθουλόπουλου, Κολομβία, Ελλάδα, ΗΠΑ.

Για τον Ελληνικό Κινηματογραφικό Τμήμα στην ταινία: «Η επιστροφή», του Βασίλη Δούβλη, Ελλάδα.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο «Καθημερινότητα: Υπέρβαση ή Συμφιλίωση» του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης: στην ταινία: «Έλλη», του Αθανάσιου Καρανικόλα, Γερμανία (15.000 ευρώ).

Βραβείο «Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών»: της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, στην ταινία: «Buddha collapsed out of shame» («Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή», της Hana Makhmalbaf, Ιράν, Γαλλία (5.500 ευρώ). Η ταινία αναδεικνύει τις ανισότητες που υπάρχουν σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα των κοριτσιών σε πολλές εκφράσεις της καθημερινής ζωής. Αναδεικνύει ακόμη την βιαιότητα που υφίστανται οι γυναίκες σε περιόδους πολέμου και τις συνέπειες σε βάρος τους. Το Βραβείο, αποτελεί συνεισφορά στην κατεύθυνση της πολιτικής για την καταπολέμηση των στερεοτυπικών αντιλήψεων σχετικά με τη θέση και τον ρόλο των γυναικών σε όλα τα πεδία της ζωής.

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων: «Ανθρώπινες αξίες»
Το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» της Βουλής των Ελλήνων στην ταινία: «Tricks» («Κόλπα»), του Andrzej Jakimowski, Πολωνία (15.000 ευρώ). Η ταινία με τρυφερότητα και χιούμορ, με σκηνοθετική ευρηματικότητα και έξοχες ερμηνείες των νεαρών ερασιτεχνών πρωταγωνιστών της, προάγει το αίτημα της ανθρώπινης ζεστασιάς και επικοινωνίας.

Βραβείο Crossroads: «The policeman» («Ο αστυνομικός»), του Navan Lapin, Ισραήλ (10.000 ευρώ).

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ.: στην ταινία «Η μεταμόρφωση», του Κώστα Σφήκα, Ελλάδα. Το βραβείο αυτό συνοδεύτηκε από την ακόλουθη ανακοίνωση της Π.Ε.Κ.Κ.: «Ένα χρόνο μετά από την εξαγγελία του Κινηματογραφικού Συνεδρίου εδώ, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και οι ανάγκες πιεστικές. Δυστυχώς, μετά και από την πραγματοποίησή του, νιώθουμε δικαιωμένοι για την αποχή μας απ’ αυτή τη διαδικασία, που άφησε εκτεθειμένους και την πολιτική ηγεσία και όσους της προσέφεραν το απαραίτητο άλλοθι.

Το ζητούμενο ήταν και παραμένει η πολιτική για τον ελληνικό κινηματογράφο. Τον αγαπάτε; Απόδειξη! Ως ελάχιστο δείγμα γραφής θεωρούμε την άμεση τοποθέτηση Συμβούλου Κινηματογραφίας και μια σειρά πρωτοβουλιών, αρχίζοντας από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος των Κρατικών Βραβείων, αίτημα ομόθυμο και καθολικό από το περσινό Φεστιβάλ. Με δυο λόγια, αναμένουμε να χειροκροτήσουμε τα πρώτα λάθη του νέου υπουργού, ως ένδειξη μετάβασης από την περίοδο της απραξίας στην περίοδο της δράσης.

Στηρίζουμε κάθε διεκδίκηση του κινηματογραφικού κόσμου κι ας χρειάζεται μια ορισμένη μερίδα του να κάνει την αυτοκριτική της και να αναλάβει τις ευθύνες της, χωρίς λαϊκισμούς και αυταρέσκεια.

Η εικόνα της φετινής εγχώριας παραγωγής δεν δικαιολογεί κανένα εξωραϊσμό καθώς είναι κοινή η διαπίστωση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών χαρακτηρίζεται από ανισότητες, ανολοκλήρωτα εγχειρήματα, αφηγηματικά κενά, δραματουργικές αφέλειες και περίσσευμα πολιτικής ορθότητας.

Ως εκ τούτου, ενάντια στις μόδες και στις σειρήνες των καιρών μας, η ΠΕΚΚ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του στοχασμού, τις διαχρονικές αξίες και τη διαρκή αναζήτηση της κινηματογραφικής ουτοπίας στο έργο του, τιμά απόψε τον Κώστα Σφήκα, τελευταίο ιδαλγό του μοναχικού μας σινεμά, για την ταινία του «Μεταμόρφωση»».

Βραβείο Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.: Ειδικό βραβείο τεχνικής αρτιότητας για ελληνική παραγωγή απονέμεται στην ταινία «El Greco», του Γιάννη Σμαραγδή.

Βραβεία κοινού (Fischer):
Τμήμα Διεθνές Διαγωνιστικό στην ταινία «PVC-1», του Σπύρου Σταθουλόπουλου, Κολομβία, Ελλάδα, ΗΠΑ (3.000 ευρώ).

Τμήμα Ελληνικό Πανόραμα στην ταινία «El Greco», του Γιάννη Σμαραγδή (3.000 ευρώ).

Τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην ταινία «The International» («Η Διεθνής»), των Sirri Sureyya Onder, Muharrem Gulmez, Τουρκία (2.000 ευρώ).

Τμήμα Digital Wave του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην ταινία «Γιαγκόναν: οι σκοτεινές μέρες του χαμού», του Γιάγκου Ραυτόπουλου, Ελλάδα (2.000 ευρώ).

ΒΡΑΒΕΙΑ DIGITAL WAVE

Ψηφιακό Αλέξανδρος: στις ταινίες «Άκου», του Γιώργη Φωτόπουλου, η «Έξοδος», του Γιώργου Βούλγαρη, και το «Προσοχή εύθραυστον», του Βαγγέλη Ρικούδη (μοιράζονται το ποσό των 15.000 ευρώ).

Εύφημες μνείες: στις ταινίες «Γιαγκόναν: οι σκοτεινές μέρες του χαμού», του Γιάγκου Ραφτόπουλου, «Το μήλο μέσα στο κεφάλι σου», του Άγγελου Σπάρταλη, και «Στάση Ζωής», του Σπύρου Βρεττού.

ΒΡΑΒΕΙΑ 48ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το www.cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR