ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
48o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΙΣΩ

TA BΡΑΒΕΙΑ 48ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ

ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΟΡΙΤΣΑ

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΥΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ!!!

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ-ΛΗΞΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ WILLIAM KLEIN

ΤΡΕΙΣ ΜΑΤΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΗΠΕΙΡΟΙ

FOCUS: ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Για τις ταινίες, τα διάφορα τμήματα, τις εκδηλώσεις και ρεπορτάζ για ότι συμβεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα στέλνουμε καθημερινά από τη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος θα κάνουμε τη συνολική αποτίμησή μας.

48o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ

Το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά, μετά από εντατικές προεργασίες για τη διοργάνωσή του, η οποία θα γίνει από 16 - 25 Νοεμβρίου 2007, παρουσιάζει μια πρώτη εικόνα από τις ταινίες που έχουν επιλεχθεί να συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να ενημερωθεί εκ των προτέρων για το πρόγραμμά του.

Με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Δέσποινα Μουζάκη, προσανατολισμένο στις πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών από όλο τον κόσμο, το Διεθνές Διαγωνιστικό αναζητά εκείνους τους νέους κινηματογραφιστές που διαφαίνεται από το ξεκίνημά τους ότι θα αποτελέσουν στο μέλλον μέρος της κινηματογραφικής ιστορίας. Οι ταινίες τους, θα είναι και αυτές, στο μέλλον, σημεία αναφοράς της κινηματογραφικής τέχνης. Ταινίες ποικίλης θεματολογίας, οι οποίες όμως συνδέονται από μια κοινή δημιουργική ανάγκη να προκαλέσουν τη σκέψη και τον προβληματισμό, να σχολιάσουν την ανθρώπινη κατάσταση και να απελευθερώσουν τη φαντασία. 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Τρεις ταινίες θα συμπεριληφθούν στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα, οι οποίες ξεχωρίζουν για την σκηνοθετική δεξιοτεχνία και τη δύναμη της κινηματογραφικής τους γλώσσας.

Η «Año uña» (Μεξικό), του σκηνοθέτη Jοnás Cuarón. Ο 26χρονος δημιουργός, γιος του πολυβραβευμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη Alfonso Cuarón («Θέλω και τη μαμά σου», «Τα παιδιά των ανθρώπων») και ανιψιός του βραβευμένου (στο Φεστιβάλ Βενετίας για το σενάριο του «Θέλω και τη μαμά σου») σεναριογράφου Carlos Cuarón, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει και masterclass σεναρίου μαζί με τον Γκιγιέρμο Αριάγα στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συνδυάζει τη φωτογραφία με την κινούμενη εικόνα, σε ένα ευρηματικό κινηματογραφικό ντεμπούτο. Το «Año uña» είναι μια τρυφερή ταινία για τον έρωτα στην ηλικία της αθωότητας, με επιρροές από το «La jetée», του Κρις Μαρκέρ. Σε συνέχεια του αφιερώματος στο μεξικανικό κινηματογράφο, που είχε πραγματοποιηθεί πριν δυο χρόνια, στο πλαίσιο του 46ου ΦΚΘ, το Φεστιβάλ συνεχίζει να παρακολουθεί την πορεία του μεξικανικού κινηματογράφου. Ο Jοnás Cuarón, με το «Año uña», στέκεται άξιος εκπρόσωπος της νέας γενιάς Μεξικανών δημιουργών, οι οποίοι έχουν αναλάβει την καλλιτεχνική ανανέωση του εθνικού τους κινηματογράφου και την προώθησή του στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.

«La influencia» (Ισπανία, Μεξικό), του πρωτοεμφανιζόμενου Ισπανού Pedro Aguilera. Είναι ένα οικογενειακό ψυχόδραμα, με πρωταγωνιστές μια ανύπαντρη φτωχή μητέρα και τα δυο παιδιά της. Καταφέρνει χωρίς διδακτικό τόνο να καταδείξει τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας ανισοτήτων. Την παραγωγή της ταινίας έχει αναλάβει ο Jaime Romandía, της εταιρείας Mantarraya, υπεύθυνης για ταινίες που σηματοδότησαν την αναγέννηση του μεξικανικού κινηματογράφου, όπως τα «Japón», «Battle in heaven» και το πρόσφατο «Silent light», του Carlos Reygadas, ο οποίος συμμετέχει κι αυτός στην παραγωγή, όπως και το «Sangre», του Amat Escalante. Ο Pedro Aguilera ανήκει στη νέα δυναμική γενιά Ισπανών σκηνοθετών, όπως και οι ανερχόμενοι Juan Antonio Bayona («El orfanato») και Jaime Rosales («La soledad»).

ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ

«PVC-1» (Κολομβία, Ελλάδα, ΗΠΑ), του Έλληνα Σπύρου Σταθουλόπουλου. Ο 29χρονος σκηνοθέτης, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει στις ΗΠΑ και την Κολομβία, αφηγείται σε ένα εντυπωσιακό μονοπλάνο 81΄ μια συγκλονιστική ιστορία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Ήρωες της ταινίας, η οποία γυρίστηκε στην Κολομβία, είναι τα μέλη μιας οικογένειας που δέχθηκαν επίθεση από ομάδα τρομοκρατών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, τοποθέτησαν εκρηκτική ύλη PVC γύρω από τον λαιμό της μητέρας. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πιστό στην ανάδειξη κινηματογραφικών ταλέντων από «κρυφές» γωνιές του πλανήτη, συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά ταινία από την Κολομβία στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του.

Μια ακόμα ταινία θα παρουσιαστεί στο τμήμα των Ειδικών Προβολών, η οποία σηματοδοτεί και την επιστροφή στα κινηματογραφικά δρώμενα ενός από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους δημιουργούς, του Jirí Menzel.

Πρόκειται για την ταινία «I served the King of England» (Τσεχία, Σλοβακία), του Τσέχου Jirí Menzel. Ο βραβευμένος δημιουργός με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για την ταινία του «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν», εξυμνεί τον έρωτα, σε μια ανθρώπινη ιστορία που αναδεικνύει ταυτόχρονα το πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μποχουμίλ Χράμπαλ, το οποίο διαδραματίζεται στην Τσεχοσλοβακία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του κορυφαίου Τσέχου σκηνοθέτη μετά από 13 χρόνια. Ο Jirí Menzel ήταν μια από τις ηγετικές προσωπικότητες του Νέου Κύματος του Τσέχικου Κινηματογράφου στη δεκαετία του 1960, μαζί με σκηνοθέτες όπως ο Miloš Forman και η Vera Chytilová.

Γιάννης Φραγκούλης

TA BΡΑΒΕΙΑ 48ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ

ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΟΡΙΤΣΑ

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΥΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ!!!

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ-ΛΗΞΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ WILLIAM KLEIN

ΤΡΕΙΣ ΜΑΤΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΗΠΕΙΡΟΙ

FOCUS: ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR