ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

ΠΙΣΩ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου

50o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο διαχειριστής

άλλη μία ταινία σταθμός του Περικλή Χούρσογλου

Με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, ο Περικλής Χούρσογλου μας έδωσε μια ακόμα πολύ καλή ταινία, όπου με αφορμή τα καθημερινά μιας οικογένειας και μιας πολυκατοικίας θέλει να πει πολλά για τον τόπο μας και για την κοινωνία μας που βρωμάει, όπως όταν η αποχέτευση σπάει στην πολυκατοικία και, πώς οι καλές προθέσεις του ενός βυθίζονται στον οχετό με τους άλλους γύρω να τσακώνονται και να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Ο Παύλος (τον υποδύεται θαυμάσια ο Περικλής Χούρσογλου), παραλαμβάνει τη διαχείριση της πολυκατοικίας από τη μητέρα του που την κρατούσε χρόνια μαζί με τον άντρα της. Όλα αυτά τα χρόνια η πολυκατοικία έχει σαπίσει, δε δουλεύει τίποτα και, προπαντός, η αποχέτευση κοντεύει να τους πνίξει στην ακαθαρσία.

ΟΙ ΜΙΖΕΣ

Μόλις αναλαμβάνει, καλεί τους ενοίκους και τους εκθέτει τα προβλήματα. Ταυτόχρονα κάνει ειλικρινείς προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης. Η συνεννόηση είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Ενώ όλοι θέλουν να αλλάξει η κατάσταση κανείς δε συμφωνεί και τότε ο σκηνοθέτης για να σταματήσει η οχλαγωγία, επικαλείται το πολίτευμα της δημοκρατίας και ζητάει να ψηφίσουν, δηλαδή να σηκώσουν το χέρι τους όσοι συμφωνούν και μετά όσοι διαφωνούν. Κερδίζει με ισχνή πλειοψηφία και σηκώνει τα μανίκια του για να δουλέψει. Καλεί τον υδραυλικό (ο Κώστας Βουτσάς στον καλύτερό του ρόλο) για να συμφωνήσουν πρώτα στην τιμή. Αυτός του ζητάει μια μεγάλη μίζα για να αναλάβει τη δουλειά την οποία θα μοιραστούν (τα δύο τρίτα δικά του και το ένα τρίτο του διαχειριστή). Ο Παύλος συνεπής στις τίμιες προθέσεις του αρνείται και του ζητάει να δουλέψουν τίμια χωρίς τέτοια παρατράγουδα αλλά παίρνει την απάντηση: «Τι λες, τόσα χρόνια έτσι δουλεύω, θα μου χαλάσεις την πιάτσα. Δε θα μπορώ να σταυρώσω πελάτη». Ρωτάει τη μητέρα του αν έτσι λειτουργούσαν σα διαχειριστές με τον πατέρα του και του απαντάει ό,τι «βεβαίως, έτσι. Και  μην τολμήσεις να του κόψεις κάτι, γιατί πάλι σε αυτόν θα τα δώσεις. Θα σου ανοίξει κι άλλες δουλειές. Και αν δεν με ακούσεις, όταν τον χρειαστείς περίμενε να σου ξανάρθει».

Εισπράττουμε λοιπόν μια αλήθεια, που τη γνωρίζουμε όλοι από πρώτο χέρι. Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια της ταινίας παρακολουθούμε την καθημερινότητα ενός τυπικού ζευγαριού με δυο παιδιά, την καθημερινή ρουτίνα και τους στερεότυπους διαλόγους, τη μαμά του Παύλου με την αυταρχικοτητά της πάνω στο γιο της και στους ενοίκους και την προσπάθεια του να εξωραΐσει την πολυκατοικία. Μέχρι βιγκόνιες αγοράζει για να ομορφύνει τον ακάλυπτο χώρο κι εκεί, στο φυτώριο, τα φτιάχνει με μια νόστιμη πιτσιρίκα, για να συμπληρωθεί η εικόνα της τυπικής ελληνικής μικροαστικής οικογένειας.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Ο διαχειριστής δουλεύει με πάθος στην διαλυμένη πολυκατοικία και προσπαθεί να διορθώσει πράγματα για τα οποία είναι άσχετος, π.χ. δεν είναι υδραυλικός και λούζεται μέσα στις ακαθαρσίες. ενώ τα τρωκτικά (όλοι ξέρουμε τα τρωκτικά που μας ροκανίζουν χρόνια τώρα) τον περιτριγυρίζουν. Όλες οι προσπάθειές του πάνε στο βρόντο, το καράβι έχει σαπίσει… και οι ένοικοι απαιτούν να δούνε τις αποδείξεις για όλα αυτά που ισχυρίζονταν ότι ξόδευαν οι προηγούμενοι διαχειριστές, δηλαδή ο πατέρας του και η μητέρα του (οι άνθρωποι της ίδιας οικογένειας), αλλά αποδείξεις δεν υπάρχουν! Τις είχε πάρει, λέει, ένας από τους ενοίκους, ο οποίος έχει φύγει σε άλλη χώρα και το μάρμαρο το πληρώνουν όλοι οι άλλοι.

Ο Παύλος κάνει μια ακόμη προσπάθεια να διορθώσει την αποχέτευση και η βάση της πολυκατοικίας πλημμυρίζει στις ακαθαρσίες. Εν τω μεταξύ, η γυναίκα του, που της έχει αποκαλύψει τον δεσμό του με τη μικρή του ζητάει να μείνει στην οικογένεια, να μην φύγει, αυτά συμβαίνουν, και όλοι καλά περνάμε (κι ας είμαστε πνιγμένοι στα σκ…). Ο σκηνοθέτης όμως αφήνει να διαφανεί κάτι νέο και φρέσκο, μια μικρή ελπίδα που την εναποθέτει στους νέους. Όταν πηγαίνει η νεαρή ερωμένη να τον πάρει, της λέει ότι πρέπει πρώτα να διώξει την κόπρο του Αυγίου, να καθαρίσει το χώρο, να τον απολυμάνει και μετά…

Παίζουν οι Περικλής Χούρσογλου, Κώστας Βουτσάς, Κατερίνα Γιουλάκη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη κ.ά.

Ξένη Μουχίμογλου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR