ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΠΙΣΩ

The bOX

Φεστιβάλ Κινηματογράφου

τα βραβεία

50o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

τα βραβεία

Πριν να αναφέρουμε τα βραβεία του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (13-22 Νοεμβρίου 20009), η Κριτική Επιτροπή του θα πρέπει να πούμε ότι αποτελείται από τους Θόδωρος Αγγελόπουλος (Πρόεδρο, σκηνοθέτη), Amos Poe (σκηνοθέτης-σεναριογράφος, Η.Π.Α.), Eugenio Caballero, σχεδιαστή παραγωγής, Μεξικό), Mirjana Karanovic, ηθοποιό, Σερβία), Lav Diaz, σκηνοθέτη, Φιλιππίνες), Lissy Bellaiche, διευθύντρια πωλήσεων στην Εταιρία Δανών Παραγωγών, Δανία) και György Pálfi, σκηνοθέτη, Ουγγαρία).

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας-Χρυσός Αλέξανδρος: απονέμεται στην ταινία: «Ajami» (40.000 ευρώ), των Scandar Copti και Yaron Shani, Ισραήλ-Γερμανία.

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής-Αργυρός Αλέξανδρος: απονέμεται στην ταινία «Medalia de onoare» (25.000 ευρώ): του Calin Peter Netzer, Ρουμανία.

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον: Rigoberto Perezcano για την ταινία «Norteado», Μεξικό-Ισπανία.

Βραβείο Σεναρίου εξ ημισείας στους: Scandar Copti και Yaron Shani για την ταινία «Ajami», Ισραήλ-Γερμανία, και στον Tudor Voican για την ταινία «Medalia de onoare», του Calin Peter Netzer, Ρουμανία.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον: Victor Rebengiuc για την ταινία «Medalia de onoare», του Calin Peter Netzer, Ρουμανία.

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην: Ruth Nirere για την ταινία «Le jour ou dieu est parti en voyage», του Philippe Van Leeuv, Βέλγιο-Γαλλία.

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος στην ταινία: «Sarameul chatseumnida», του Lee Seo, Νότια Κορέα.

Ειδική Μνεία στην ηθοποιό: Katharina Schuttler για την ταινία «Es Kommt der tag», της Susanne Schneider, Γερμανία-Γαλλία.

Ειδική Μνεία για το σενάριο και το θέμα της ταινίας: «Children metal divers», του Ralston Jover, Φιλιππίνες.

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI). αποτελούμενη από τους: Ronald Bergman (Μ. Βρετανία, Πρόεδρο), Bo Green Jensen (Δανία), Leo Soesanto (Γαλλία), Δημοσθένης Ξιφιλίνος (Ελλάδα) απένειμε τα εξής βραβεία: Για το Eπίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: «Medalia de onoare», του Calin Peter Netzer, Ρουμανία. Για το Ελληνικό Τμήμα στην ταινία: «Ο διαχειριστής», του Περικλή Χούρσογλου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Το Bραβείο «Ανθρώπινες αξίες» της Βουλής των Ελλήνων, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: «Lebanon», του Samuel Maoz, Ισραήλ-Γαλλία-Γερμανία.

Το σκεπτικό της απόφασης έχει ως εξής: «Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, κυρίου Φίλιππου Πετσάλνικου, θα θέλαμε καταρχάς να ευχηθούμε μακροημέρευση και επιτυχία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απονέμει για πέμπτη συνεχή χρονιά το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες», σε μια ταινία της παγκόσμιας, ανεξάρτητης κινηματογραφικής παραγωγής, από το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ημέρες Ανεξαρτησίας». Φέτος, πρόκειται για μια ταινία που καταφέρνει, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα εργαλεία της κινηματογραφικής αφήγησης -το χώρο, το χρόνο, τα πρόσωπα- να αποτυπώσει σε όλη της την έκταση τη φρίκη του πολέμου. Ταυτόχρονα, φαίνεται να επιμένει ότι η ανθρώπινη αγριότητα, σε ακραίες συνθήκες, δεν είναι παρά μόνον μια συγκυριακή και αναστρέψιμη παρεκτροπή από τη βασική συνθήκη της ύπαρξης, που είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη».

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το Bραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 4.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: «Ajami», των Scandar Copti και Yaron Shani, Ισραήλ-Γερμανία.

Το Bραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 4.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: «Biloba», της Σοφίας Παπαχρήστου (Ελλάδα).

Το Bραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: «Honeymoons», του Goran Paskaljević (Σερβία-Αλβανία).

Το Bραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος DigitalWave του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: «Το τελευταίο τραγούδι του Έλβις», του Βασίλη Ραΐση (Ελλάδα).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΕΚΤ

Ειδικό Βραβείο τεχνικής αρτιότητας ΕΤΕΚΤ-ΟΤ (Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης-Οπτικοακουστικού Τομέα) απονέμεται στην ταινία «Medalia de onoare» (25.000 ευρώ): του Calin Peter Netzer, Ρουμανία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει φέτος συμβολικά το βραβείο της στον Εξώστη Β΄, με το εξής σκεπτικό: «Η ΠΕΚΚ διαπιστώνει ότι, μετά από τρεις φορές, παλαιότερα, τέταρτη φέτος, δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για την απονομή βραβείου στην καλύτερη ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η γιορτή για τα 50 χρόνια του, δεν είναι, δυστυχώς, γιορτή και για το ελληνικό σινεμά. Μπορεί να νιώθουμε δικαιωμένοι για την πρότασή μας να διεθνοποιηθεί ο θεσμός, αυτή την ώρα όμως, δεν νιώθουμε ευχαριστημένοι, επειδή, αν και έγκαιρα εναντιωθήκαμε στον τρόπο απονομής των Κρατικών Βραβείων, δεν ακουστήκαμε -και να σήμερα τα αποτελέσματα...

Παρόντες και απόντες, υπεύθυνοι, φορείς, σωματεία και παρέες οφείλουμε να
υπερβούμε κάθε διαχωριστική γραμμή ώστε να συναντηθούμε στο τοπίο του διαλόγου με ειλικρινείς προτάσεις και χωρίς αποκλεισμούς για ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, μακριά από το συντεχνιακό πνεύμα και κοντά στο μέλλον.

Λέμε ξανά ναι στη Θεσσαλονίκη και τη σχέση εμπιστοσύνης και υποστήριξης ανάμεσα στην πόλη, στο θεσμό και στον ελληνικό κινηματογράφο γενικότερα. Η εποχή του γιγαντισμού και του σούπερ-μάρκετ ανήκει στο παρελθόν. Αυτό που απαιτεί η εποχή είναι ευελιξία και ισχυρότερη, διακριτή φυσιογνωμία. Αναπόσπαστο κομμάτι μιας τέτοιας ταυτότητας είναι η ελληνική ταινία και το κοινό.

Για αυτό, αποκαθιστώντας μια φετινή παράλειψη, τιμούμε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του θεσμού, απονέμοντας συμβολικά το βραβείο μας στον Εξώστη Β’, όαση ελευθερίας και αναζήτησης αξιών σε καιρούς δύσκολους, πριν εκφυλιστεί και παρεκτραπεί.

Καθώς το σύγχρονο σινεμά δυναστεύεται από λογιστές ή γραφειοκράτες και η Αγορά επιβάλλει τους αδυσώπητους όρους της, η επιβίωση του καλού κινηματογράφου εξαρτάται απολύτως από την συνδρομή και την αφοσίωση του πλέον απαιτητικού θεατή».

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ»

O Δήμος Θεσσαλονίκης αναγνωρίζοντας το ρόλο που ο ελληνικός κινηματογράφος και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχουν διαδραματίσει στην ανάδειξη της πόλης της Θεσσαλονίκης σε κινηματογραφική πρωτεύουσα θεσμοθετεί από φέτος το βραβείο «Το Σινεμά και η Πόλη». Το βραβείο απονέμεται στην ταινία από το διεθνές πρόγραμμα η οποία αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το αστικό τοπίο. Το βραβείο που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία: «La sangre y la lluvia», του Jorge Navas, Κολομβία-Αργεντινή.

ΒΡΑΒΕΙΑ DIGITALWAVE 09

Βραβείο Ψηφιακός Αλέξανδρος (15.000 ευρώ): στην ταινία «Το τελευταίο τραγούδι του Έλβις», του Βασίλη Ραΐση, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το 2ο Βραβείο DIGITALWAVE 09: απονέμεται στην ταινία «Το κουτί», των Φώτη και Αποστόλη Πάσσου, Ελλάδα (10.000 ευρώ).

ΒΡΑΒΕΙΟ CROSSROADS ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Το Βραβείο απονέμεται στις ταινίες «Pasqua», σεναριογράφος-σκηνοθέτης Ivan Marinovic, παραγωγός Branislav Srdic, A Atalanta, Σλοβενία-Τσεχία-Μαυροβούνιο (10.000 ευρώ) και ειδική μνεία: στην ταινία «Odyssey of a vagabond princess», σεναριογράφος-σκηνοθέτης Altinai Petrovic Njegosh, παραγωγός Janja Kralj, Shilo Films, Γαλλία.

ΒΡΑΒΕΙΟ BALKAN FUND ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Δόθηκαν τρία Βραβεία: στις ταινίες «Mother of asphalt» (σεναριογράφος-σκηνοθέτης Dalibor Matanic, παραγωγός Ankica Juric Tilic, εταιρία: Kinorama, Κροατία, Βραβείο CNC), «Romanian spring» (σεναριογράφος-σκηνοθέτης Anca Miruna Lazarescu, παραγωγός Verona Meier, εταιρεία: Razor Films, Ρουμανία-Γερμανία) και «Orange gardens» (σεναριογράφος-σκηνοθέτης Özkan Küçük, παραγωγός Suncem Koçer, εταιρεία: Mesopotamia Cinema Collective & Yapim 13, Τουρκία), 10.000 ΕΥΡΩ για κάθε ταινία.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR