ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΠΙΣΩ

29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ
Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

Για 29η φορά οι ελληνικές ταινίες παρουσιάζονται και κάποιες από αυτές διαγωνίζονται στη Δράμα. Για 12η φορά έρχονται ταινίες από το εξωτερικό για να διαγωνιστούν στη Δράμα. Το Φεστιβάλ έχει γίνει θεσμός και η καλή του φήμη έχει φτάσει και στο εξωτερικό.

Μπορούμε να πούμε ότι έχει γιγαντωθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς πλέον να χαρεί αυτή τη γιορτή όπως παλιότερα. Συνεχίζει, λοιπόν, μια πετυχημένη πορεία, με κάποια προβλήματα, κυρίως οργανωτικά και πολιτικής χάραξης που σκιάζουν την καλή του εικόνα. Σε γενικές γραμμές όμως η γιορτή εξακολουθεί να είναι γιορτή, όχι τόσο αυθόρμητη όπως πριν, αλλά το χαρμόσυνο γεγονός της συνεύρεσης των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους, των «μικρομηκάδων», δεν έχει χάσει πολύ από τη δύναμή του. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

Κάποιες γενικές διαπιστώσεις

Αν και το Φεστιβάλ έχει φτάσει σε μια ηλικία προχωρημένης ενηλικίωσης, κοντά τριαντάρισε, τα προβλήματα ακόμη δεν έχουν λυθεί. Ας ξεκινήσουμε από τις αίθουσες. Εδώ και τρία χρόνια, αν θυμάμαι καλά, φτιάχτηκε η καινούργια αίθουσα, ο κινηματογράφος Ολύμπια, που ανήκει στο Δήμο Δράμας. Όμως είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να χωρέσει τον κόσμο που θέλει να δει τις ταινίες των διαγωνιστικών τμημάτων. Έτσι, λειτουργούν ακόμη τα Αστέρια, με νέα διεύθυνση, αλλά με τα παλιά και μη ανακαινισμένα καθίσματα και μηχανήματα. Είδαμε για μια ακόμη φορά τις περσινές καρέκλες που είχαν υποκύψει στο πέρασμα του χρόνου. Μπορεί ένα διεθνές Φεστιβάλ να φιλοξενεί το κοινό του σε μια απαράδεκτη αίθουσα; Η καπναποθήκη Περδίκα τελικά αγοράστηκε από το Δήμο (με λεφτά του Υπ. Πολιτισμού) αλλά πότε θα διαμορφωθεί, θα γίνει το Μουσείο Καπνού, τα γραφεία του Φεστιβάλ και η αίθουσα που θέλουμε; Η κουβέντα μας με το Δήμαρχο μας πήγε λίγο μακριά στο χρόνο.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι τα μηχανήματα προβολής. Κάποια προβλήματα που υπήρχαν πριν αρκετά χρόνια ξανακάνουν την εμφάνισή τους. Μήπως δεν έχουν αντικατασταθεί τα γερασμένα μηχανήματα με καινούργια; Δε ρωτήσαμε για αυτό τον κ. Χασάπη, είναι η αλήθεια. Παραμένει ακόμα το πρόβλημα με τα ξενοδοχεία. Φέτος, αν και κάποια ξενοδοχεία στη Δράμα δεν ήταν γεμάτα υπήρχαν φιλοξενούμενοι που έμεναν περίπου 18 χιλιόμετρα μακριά. Γιατί; Τέλος το Γραφείο Τύπου παραμένει ένα αγκάθι. Καταρχήν, η αίθουσα όπου θα εργαστούν οι δημοσιογράφοι δεν αρκεί. Ούτε τόσα PC έχει για να φτάσουν για τους συναδέλφους που πρέπει να δουλέψουν. Σα να μην έφτανε αυτό, η εφημερίδα του Φεστιβάλ εξορίστηκε σε ένα χώρο τόσο προβληματικό (όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες) που η συντακτική ομάδα κατέφυγε να δουλέψει στο χώρο του γραφείου τύπου!! Θα πρέπει, βέβαια, να πούμε ότι αυτός ο χώρος είναι η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (για μια φορά ακόμα αισθάνθηκα δήθεν εκλεγμένος άρχοντας, καλό ήταν και αυτό! Βέβαια η αρχόντισσα ήταν η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου). Γιατί δε βρίσκεται κάποιος αξιοπρεπής χώρος; Ακόμη και σε πιο μικρά Φεστιβάλ υπάρχει.

Ένα άλλο πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η προώθηση του Φεστιβάλ. Όλοι οι δημοσιογράφοι μάθαμε για τη Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα λίγες μέρες πριν να γίνει! Και φυσικά δεν υπήρχε υλικό για το Φεστιβάλ ένα μήνα πιο πριν!! Ας μη βάλουμε και το άλλο πρόβλημα της διάκρισης μεταξύ των συναδέλφων!!! Για όσους διαβάζουν αυτό το άρθρο, θα πρέπει να ξέρουν ότι ο γράφων δεν έχει αναγνωριστεί ως δημοσιογράφος από το Γραφείο Τύπου!!!! Η δικαιολογία είχε να κάνει περισσότερο με το συνδικαλισμό παρά με την ουσία του θέματος. Πάντως τη δουλειά μας κουτσά-στραβά την κάναμε, πήραμε και κάποιες συνεντεύξεις ως μη δημοσιογράφοι, είδαμε και τις ταινίες μας. Πολύ ευγενικά τα κορίτσια στο market.

Η καθημερινή εφημερίδα του Φεστιβάλ πλήρως ανανεωμένη. Τόσο στην εμφάνιση όσο και στο περιεχόμενο. Χρειαζόταν η αλλαγή του προσώπου, η αλλαγή φρουράς από το Στράτο Κερσανίδη στο Δημοσθένη Ξιφιλίνο (και οι δύο αγαπημένοι φίλοι). Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η εφημερίδα έβγαινε με ηρωικές προσπάθειες λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ας είναι! (Ξαναέπεσα στο ένα θαυμαστικό, πάλι καλά…). Να έρθουμε τώρα στις ταινίες.

Γιάννης Φραγκούλης

29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR