ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.

ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | LINKS | ENGLISH

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΠΙΣΩ

Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη

Σκέψεις πάνω στην ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου

Εργαστήριο ντοκιμαντέρ

Η Film Fabrik και το Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών διοργανώνει εργαστήριο ντοκιμαντέρ στο γραφείο της Film Fabrik, Βενιζέλου 23, στη Θεσσαλονίκη. Το Εργαστήριο θα ξεκινήσει το Σάββατο 6 Μαρτίου του 2010 και θα γίνεται κάθε Σάββατο από τις 12.00 το μεσημέρι και έπειτα. Στις εργασίες του περιλαμβάνονται: προβολές σημαντικών ταινιών ντοκιμαντέρ, ανάλυσή τους, χωρισμός των εκπαιδευόμενων σε ομάδες των πέντε ατόμων, καθορισμός ενός θέματος προς κινηματογράφηση ανά ομάδα, έρευνα σε αυτό το θέμα, συγγραφή του σεναρίου και παραγωγή ταινίας μικρού μήκους ανά ομάδα. Υπεύθυνοι του εργαστηρίου θα είναι η Αναστασία Χριστοφορίδου, σκηνοθέτης-παραγωγός-μοντέρ, και ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός κινηματογράφου-σκηνοθέτης. Θα μελετηθεί η ιστορία, η αισθητική, στοιχεία του μοντάζ και η σκηνοθεσία του κινηματογράφου, μέσα από το ντοκιμαντέρ.

Στους εκπαιδευόμενους θα παραδίδονται σημειώσεις. Οι ταινίες που θα παραχθούν, θα προβληθούν σε ειδική εκδήλωση και θα προωθηθούν σε διάφορα Φεστιβάλ. Σε κάθε περίπτωση δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών, τη Film Fabrik και τους εκπαιδευτές. Το εργαστήριο θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο, ημερομηνία ολοκλήρωσης της παραγωγής των ταινιών. Το συνολικό κόστος είναι 350 ευρώ ανά μαθητή για τέσσερις μήνες και για την παραγωγή της ταινίας. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε: Αναστασία Χριστοφορίδου (2310274567, 6977475585) και Γιάννη Φραγκούλη (6964123481) ή στο email mailto:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ιστορία του κινηματογράφου μέσα από το ντοκιμαντέρ: Αναφορά σε σημαντικά ιστορικά σημεία της ιστορίας του κινηματογράφου που σημάδεψαν τη δημιουργία και την ανάπτυξη του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ. Προβολές ταινιών στις οποίες αναφερόμαστε. (Διάρκεια: 6 ώρες)

Ανάλυση της δομής της ταινίας ντοκιμαντέρ: Θα μελετηθεί η δομή της ταινίας ντοκιμαντέρ, ειδικά το θέμα της μυθοπλασίας στο ντοκιμαντέρ, οι διαφορές του με μια ταινία μυθοπλασίας, για να ανακαλυφθεί ότι αυτές είναι ελάχιστες. Τελικά θα αναδειχθεί η σπουδαιότητα οι δυσκολίες και η γοητεία της παραγωγής μιας ταινίας ντοκιμαντέρ. Προβολές ταινιών ή αποσπασμάτων σημαντικών ταινιών ντοκιμαντέρ. (Διάρκεια: 9 ώρες)

Η έρευνα στο ντοκιμαντέρ: Θα μελετηθεί το πώς γίνεται η έρευνα πριν την παραγωγή μιας ταινίας ντοκιμαντέρ, αυτή η έρευνα θα μας οδηγήσει στη συγγραφή του σεναρίου. Θα προβληθούν αποσπάσματα ταινιών και, μέσα από αυτά, θα βρούμε την ανάπτυξη της έρευνας. (Διάρκεια: 3 ώρες)

Συγγραφή του σεναρίου: Θεωρούμε δεδομένο ότι μια ταινία ντοκιμαντέρ έχει σενάριο, όπως ακριβώς μια ταινία μυθοπλασίας. Θα μελετήσουμε τη δομή του σεναρίου και τον τρόπο συγγραφής του. Με την προβολή ταινιών ή αποσπασμάτων ταινιών θα βρούμε αυτές τις σεναριακές δομές. (Διάρκεια: 6 ώρες)

Σκηνοθεσία: Θα μελετήσουμε τη σκηνοθεσία και την αισθητική στον κινηματογράφο, μέσα από το ντοκιμαντέρ, το πώς κινούμε την κάμερα, πως διευθύνουμε τους ηθοποιούς και πως διαχειριζόμαστε τον περιβάλλοντα χώρο. Μέσα από ταινίες ντοκιμαντέρ θα βρούμε αυτή τη θεωρία και θα κάνουμε ασκήσεις σκηνοθεσίας. (Διάρκεια: 9 ώρες)

Μοντάζ: Το μοντάζ είναι η ολοκλήρωση της ταινίας. Ή η σκηνοθεσία της σκηνοθεσίας, ειδικά για το ντοκιμαντέρ, όπως αναφέρεται από κάποιους θεωρητικούς του κινηματογράφου. Θα δούμε τα πέντε διαφορετικά είδη του μοντάζ, έτσι όπως έχουν θεωρητικοποιηθεί από τον Αϊζενστάιν, και τη σύνθεσή τους σε μια ταινία ντοκιμαντέρ. Ακόμα θα αναφερθούμε στην αντίθετη άποψη, από αυτή του Αϊζενστάιν, για το μοντάζ, έτσι όπως εκφράζεται από το Βερτόφ, τον Μπαζέν, τον Ταρκόφσκι και άλλους. Οι προβολές ταινιών θα μας διευκολύνουν να δούμε το μοντάζ σα μια δημιουργική διαδικασία ολοκλήρωσης της ταινίας. (Διάρκεια: 3 ώρες)

Το μοντάζ στην πράξη: Θα μελετηθούν οι βασικοί τρόποι του μοντάζ, σε υπολογιστή, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα που έχουν κινηματογραφηθεί. Σε αυτή τη διαδικασία θα ανακαλύψουμε ξανά τη θεωρία στην οποία αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ενότητα. (Διάρκεια: 9 ώρες)

Παραγωγή στο ντοκιμαντέρ: Σε αυτή την ενότητα θα αναφερθούμε στο πως προετοιμάζεται και ολοκληρώνεται μια παραγωγή στον κινηματογράφο. Θα δούμε μέσα από ταινίες ντοκιμαντέρ τα διαφορετικά στάδια παραγωγής και θα ανακαλύψουμε τα επαγγελματικά «μυστικά» της παραγωγής στον κινηματογράφο. (Διάρκεια: 3 ώρες)

Θέμα προς κινηματογράφηση: Θα προταθούν θέματα που τα μέλη των ομάδων θα τα αναπτύξουν, με την έρευνα, σε σενάρια και θα προετοιμάσουν την παραγωγή τους. Οι εκπαιδευτές θα παρακολουθούν διακριτικά και θα βοηθούν όπου χρειάζεται. Οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να χρησιμοποιήσουν τα θεωρητικά εργαλεία που έχουν ήδη διδαχθεί για να προετοιμάσουν την ταινία τους. (Το θέμα θα προσδιορισθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων θεματικών ενοτήτων και θα το δουλέψουν οι ομάδες σε συναντήσεις τους, εκτός μαθημάτων. Θα αναγνωσθεί το σενάριο και θα διορθωθεί στο τέλος των θεματικών ενοτήτων.)

Παραγωγή της ταινίας: Αφού ολοκληρωθεί η συγγραφή του σεναρίου, θα ξεκινήσει η παραγωγή της ταινίας. Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε αυτά που έχουμε μάθει για την ιστορία, τη σκηνοθεσία και την ηθοποιία στον κινηματογράφο, ειδικά στο ντοκιμαντέρ. Οι εκπαιδευτές θα βοηθούν διακριτικά τους εκπαιδευόμενους, αφήνοντάς τους να αυτενεργούν και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. (Η παραγωγή της ταινίας μικρού μήκους θα ξεκινήσει όταν θα είναι έτοιμο το σενάριο και θα ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς.)

Μοντάζ της ταινίας: Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, θα ξεκινήσει το μοντάζ της ταινίας. Και εδώ θα χρειαστούμε τις γνώσεις μας για το μοντάζ, έτσι όπως έχουν δοθεί στην παραπάνω ενότητα. Ιδιαίτερη προσοχή θα δώσουμε στο ρυθμό της ταινίας. Το μοντάζ θα γίνει με την παρουσία και τη συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που διαθέτουμε. (Αφού τελειώσουν τα γυρίσματα θα ξεκινήσει το μοντάζ της ταινίας.)

Προβολή και προώθηση της ταινίας: Οι εκπαιδευόμενοι θα αναλάβουν, με τη βοήθεια των εκπαιδευτών, να οργανώσουν μια προβολή με όσες ταινίες έχουν ολοκληρωθεί. Μετά θα προωθήσουν αυτές τις ταινίες σε διάφορα Φεστιβάλ ή σε ειδικές προβολές (Κινηματογραφικές Λέσχες, Πολιτιστικά Σωματεία κ.λπ.) στην Ελλάδα.

Καλή συνεργασία!


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | LINKS | ENGLISH

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR