ΣΙΝΕΜΑ INFO.GR. Ένα website αφιερωμένο στον κινηματογράφο.
ΑΡΧΙΚΗ | ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΤΑΙΝΙΕΣ | ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ | ΗΘΟΠΟΙΟΙ | ΝΕΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΩ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΙΣΩ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κω

Εισαγωγή

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Ένα Φεστιβάλ που έχει ταινίες στις οποίες αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο θέματα και προβλήματα υγείας, δεν υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Αυτές οι ταινίες προβάλλονται και διαγωνίζονται σε άλλα Φεστιβάλ, μαζί με άλλες ταινίες, τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) ή μυθοπλασίας, πολλές φορές χάνεται, στην πανσπερμία των μηνυμάτων, ένα ακόμη: αυτό της ιδιαίτερης αφήγησης που θεμελιώνεται μέσα από ένα άτομο που εμπλέκεται σε ένα πρόβλημα που είναι ένα κρίσιμο σημείο για τη ζωή τη δική του ή των πλησίων του.

Εδώ έχουμε μια ιδιαιτερότητα: οι αστέρες (σταρ) της οθόνης απλά δεν υπάρχουν. Σπάνια θα δούμε μια ηθοποιό, που το όνομά της φιλοξενείτε στα life style περιοδικά, να μιλά για ένα πρόβλημα που την έχει βασανίσει και πιο ειδικά για ένα πρόβλημα υγείας της. Θέλει να αφήσει την εικόνα της χωρίς ρωγμές και μια τέτοια αφήγηση μπορεί να υπάρξει αποκλειστικά και μόνο σε ένα ρεπορτάζ, να ξεχαστεί μέσα στο χρόνο και να λειτουργήσει διαφημιστικά, για το άτομό της, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν κοιτάξουμε όμως καλύτερα, τότε θα δούμε ότι οι πραγματικοί αστέρες της ζωής είναι αυτοί που έχουν περάσει από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, έχουν βγει νικητές από μια κρίσιμη μάχη, τελικά αυτή η νικηφόρος πορεία τους αντανακλάται στο πρόσωπό τους, αυτό όντως λάμπει, είναι όντως το πρόσωπο ενός σταρ.

Είναι αυτονόητο όμως ότι αυτοί οι σταρ τραβούν πολύ λιγότερο τα βλέμματα των θεατών από αυτές ή αυτούς που, θεωρητικά, είναι γεμάτοι υγεία, ένα πρότυπο για τη ζωή των ανθρώπων, ουσιαστικά όμως πάσχουν από χιλιάδες προβλήματα και προτάσσουν ένα άρρωστο πρότυπο ζωής που, σαν ιός, μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και αρρωσταίνει μια ολόκληρο κοινωνία.

Ένα Φεστιβάλ που συγκεντρώνει μόνο αυτές τις ταινίες έλειπε από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο. Είναι επίσης αυτονόητο ότι η έδρα του δεν μπορεί να είναι άλλη από τον τόπο όπου έζησε και έδρασε ένας από τους πρωταγωνιστές της ιατρικής και από τους θεμελιωτές της ιατρικής επιστήμης και φιλοσοφίας, ο Ιπποκράτης. Η Κως είναι ο τόπος όπου η ιατρική δεν αναδείχθηκε σαν ένα επάγγελμα, αλλά σαν ένα λειτούργημα, μια ακόμη δραστηριότητα του ανθρώπου, που στην προσπάθειά του να λύσει τα δικά του προβλήματα φτάνει το θείο και έρχεται σε μια τέλεια και αρμονική επαφή με τη φύση και τη φύση του.

Στην Κω, το Σεπτέμβριο του 2009 έγινε η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ιπποκράτης. Με ταινίες από όλο τον κόσμο, με διαγωνιστικό και πληροφοριακό τμήμα, με παράλληλες οργανώσεις, τράβηξε τα βλέμματα του κοινού, έφερε κοντά του την κοινωνία αυτού του νησιού, εδραίωσε το μοναδικό του χαρακτήρα.

Γιάννης Φραγκούλης

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΩ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το cinemainfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην κινηματογραφική τέχνη και τους συντελεστές της. Τα πάντα για τον κινηματογράφο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ INFO.GR