30ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ
ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ
ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Ήταν να γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου, όμως οι εκλογές το αιφνιδίασαν και μεταφέρθηκε μια μέρα πιο μπροστά, έτσι στις 17 Σεπτεμβρίου ξεκινά το 30ο Ελληνικό και 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα. Θα τελειώσει στις 23 Σεπτεμβρίου, την Κυριακή. Για μια εβδομάδα, στην πόλη της Μακεδονίας που πρώτη φιλοξένησε τις ταινίες μικρού μήκους, πριν 30 χρόνια, θα συναντηθούν Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, παραγωγοί και ηθοποιοί που εμπλέκονται, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο με την ταινία μικρού μήκους. Θα έρθουν στη Δράμα να τους υποδεχθεί ο 30άρης Έλληνας και ο 13άχρονος ξένος: για τα 30 χρόνια του Φεστιβάλ θα έχουμε ειδικό αφιέρωμα.
Δε θα συγκρατηθώ να μην εκφράσω ένα παράπονο: αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το κεντρικό Δελτίο Τύπου δεν έχει έρθει, φωτογραφίες δεν έχουμε δει!! Μόλις 6 μέρες από την έναρξη του Φεστιβάλ. Μήπως οι διοργανωτές του έχουν αδρανήσει; Να φταίνε οι εκλογές; Από μικρότερα (και ελληνικά) Φεστιβάλ οι δημοσιογράφοι παίρνουν το Δελτίο Τύπου και 5 μήνες πιο μπροστά. Εμείς δεν το έχουμε 6 μέρες πριν την έναρξή του!!! Το υλικό που δημοσιεύουμε το αντλήσαμε από τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων σε αυτό, τους οποίους ευχαριστούμε για την πολύ καλή τους συνεργασία. Τέλος πάντων!..
ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Τα Αστέρια, ο ιστορικός κινηματογράφος που φιλοξενούσε το κύριο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, στη Δράμα, πλέον δεν υπάρχει. Κατέληξε, όπως θα λέγαμε για ένα ζωντανό οργανισμό. Έγινε σούπερ μάρκετ. (Σας υπόσχομαι ότι όταν θα πάω στη Δράμα δε θα αγοράσω τίποτε από αυτό το σούπερ μάρκετ. Σας υπόσχομαι ακόμα ότι θα περάσω να το δω ξανά, να το φωτογραφήσω και να το βιντεοσκοπήσω με τη νέα του μορφή. Η ιστορία πρέπει να καταγράφεται!) Και όντως τα Αστέρια ήταν ζωντανός οργανισμός. Οι πολυθρόνες του είχαν νιώσει τα ιδρωμένα από την αγωνία χέρια των μικρομηκάδων να τις σφίγγουν όσο πιο δυνατά γίνεται, όταν παιζόταν η ταινία τους. Οι πολυθρόνες που αισθάνθηκαν την αγωνία!
Στη βραδινή προβολή (10.00-12.00 μ.μ.), όταν παίζονταν οι ελληνικές ταινίες, μέχρι και οι διάδρομοι ήταν γεμάτοι. Τώρα αυτό το αποτύπωμα των ψυχών μάλλον θα έχει πάει στα αστέρια. Πέραν, όμως, του ρομαντικού (που δεν το κρύβουμε), τίθεται το πραχτικό ερώτημα: που θα χωρέσει όλος αυτός ο κόσμος; Ο κινηματογράφος Ολυμπία, ιδιόκτητος του Δήμου, είναι πολύ μικρότερος, αυτός καλείται να φιλοξενήσει τον κύριο όγκο των ταινιών. Δόθηκε μια λύση από τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ: ένα μέρος των προβολών θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Ωδείο, το οποίο θα διαμορφωθεί ειδικά, και ένα μέρος στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρο, αν δε βρέχει (τις προηγούμενες χρονιές ο Αλέξανδρος δεν έπαιζε καθόλου).
Μια ακόμη αλλαγή είναι η ένταξη ενός νέου προγράμματος που θα φιλοξενεί ψηφιακές παραγωγές, οι οποίες δεν έχουν κάνει τράνσφερ σε φιλμ. Επιτέλους, καιρός ήταν να γυρίσει το βλέμμα του το Φεστιβάλ και σε αυτή την παραγωγή, η οποία δεν είναι αμελητέα, τόσο σε όγκο όσο και σε ποσότητα, και η οποία αφορά όλο και πιο πολύ τους νέους.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
Το φωνάζαμε συνέχεια, ιδίως τα τελευταία χρόνια, ότι είναι απαραίτητο να προβάλλονται και στο Φεστιβάλ Δράμας ταινίες που έχουν γυριστεί με ψηφιακό τρόπο. Γίνεται σε μεγάλα Φεστιβάλ του εξωτερικού, φέτος για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Δράμας θα υπάρξει το τμήμα «digi2007», όπου θα διαγωνιστούν 23 ταινίες. Προκριματική Επιτροπή που επέλεξε αυτές τις ταινίες για το διαγωνιστικό τμήμα ήταν οι: Ηλέκτρα Βενάκη, διδάσκουσα μοντάζ, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, διευθυντής φωτογραφίας, και Αντώνης Παπαδόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και σκηνοθέτης. Για την ιστορία, οι ταινίες αυτές είναι:
1.«10.00 π.μ. Μαρία-κίνδυνος», Κινηματογραφική Ομάδα Δήμου Αθηναίων (15΄)
2.«A love and blood story in a cruel world», Γιάννης Κορρές (13΄)
3.«Aftertaste», Γιάννης Γεωργίου (3΄)
4.«Black tie», Πάρις Πατσουρίδης (13΄)
5.«Delirium tremens», Χάρης Γκέγκας και Χάρης Γιουλάτος (6΄)
6.«Erato», Άγγελος Σπάρταλης (8΄)
7.«Ι talk to my house», Ζαχαρίας Μαυροειδής (4΄)
8.«Liebestood- τέσσερις πράξεις», Στάθης Αθανασίου (15΄)
9.«Materia», Γιώργος Γαλανόπουλος (15΄)
10.«Road to nowhere», Κωνσταντίνος Πρέπης (6΄)
11.«Silence», Άγγελος Αλετράς (6΄)
12.«Small talk», Ορφέας Περετζής (14΄)
13.«The moonmaker», Μπάμπης Καραλής (5΄)
14.«Βεντέτα», Φώτης Σκουρλέτης (10΄)
15.«Η επιστροφή», Γιάννης Καραγιαννάκος (14΄)
16.«Μου ζήτησες να περιμένω», Γρηγόρης Ρέντης (10΄)
17.«Μούσα», Σπύρος Αθηναίου (4΄)
18.«Μουσική δωματίου», Περικλής Καλαϊτζόπουλος (3΄)
19.«Μυστικά», Βασίλης Μπλιούμης (9΄)
20.«Πυραμίδα», Δημήτρης Παπαθανάσης (15΄)
21.«Ταξί», Νίκος Σύννος (5΄)
22.«Χρόνια πολλά», Κατερίνα Γκιουλμιχαλάκη (6΄)
23.«Χρύσα», Ανδριανός Χαλίλ (14΄)
ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Στο μη ψηφιακό τμήμα, θα προβληθούν 82 ταινίες μικρού μήκους, το σύνολο της φετινής ελληνικής παραγωγής, εκ των οποίων οι 56 θα διαγωνιστούν στις κατηγορίες Μυθοπλασία, Σπουδαστικές, Έλληνες του Κόσμου (οι ταινίες που δεν έχουν πάρει ελληνική ιθαγένεια από το Υπουργείο Πολιτισμού) και Ντοκιμαντέρ. Στο Πληροφοριακό Τμήμα θα προβληθούν 26 ταινίες. Στην Προκριματική Επιτροπή που επέλεξε τις ταινίες στα διάφορα τμήματα συμμετείχαν οι: Αντιγόνη Γαβριατοπούλου (παραγωγός), Κώστας Ζυρίνης (σκηνοθέτης), Αντώνης Παπαδόπουλος (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας), Μαρία Σκιαδαρέση (συγγραφέας) και Τάσος Ψαρράς (σκηνοθέτης).
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ
Στον υπόλοιπο όγκο του Φεστιβάλ έχουμε πολλές εκδηλώσεις και ειδικές προβολές. Να ξεκινήσουμε από το γιορτασμό των 30 χρόνων του Φεστιβάλ. Επιλογή από τις βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν στον κινηματογράφο Αλέξανδρο, στη Δράμα, και στο Τριανόν, όταν το Φεστιβάλ θα «κατέβει» στην Αθήνα. Μαζί με αυτές τις βραβευμένες θα προβληθούν και οι βραβευμένες ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), σε συνεργασία με την UIP. Ένα σημαντικό τμήμα του Φεστιβάλ που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια.
Πολύ σημαντικό είναι το αφιέρωμα στον ισπανικό κινηματογράφο. Όλοι έχουμε δει τις ταινίες του Αλμοδόβαρ, όμως εκτός από αυτόν υπάρχουν και άλλοι σκηνοθέτες, άγνωστοι στην Ελλάδα, που κάνουν ποιοτικό κινηματογράφο. Καιρός είναι να πάρουμε μια γερή γεύση ισπανικού κινηματογράφου, και πιο ειδικά μικρού μήκους. Δύο σημαντικά εργαστήρια θα γίνουν από την Kodak, ένας εκπρόσωπός της θα μιλήσει για τη διαφορά του φιλμ και του βίντεο (μήπως είναι η… άμυνα στο «digi2007»;), ακόμη θα δουλέψει με τους σκηνοθέτες με την κινηματογραφική του μηχανή, ο Konstantin Lopushansky, Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, θα μιλήσει για τη διαδρομή από την ιδέα στην προβολή, το θέμα του θα είναι: «Από τη γέννηση της ιδέας στη μεγάλη οθόνη».
Ακόμη θα υπάρχουν οι εκθέσεις. Το αρχείο Πουλίδη, οι αναμνήσεις ενός ρεπόρτερ (σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση), οι φωτογραφίες και τα χειρόγραφα του Νίκου Εγγονόπουλου (αυτή η έκθεση πάει μαζί με την παρουσίαση του λευκώματος του Ε.ΚΕ.ΒΙ. για τον Εγγονόπουλο), τα κόμικς του Χρήστου Δημητρίου και οι φωτογραφίες του Καμίλο Νόλα, ο οποίος φωτογράφιζε καπνομάγαζα και καπναποθήκες, ανάμεσα σε αυτά και στη Δράμα και στην Ξάνθη, μια ιστορική κληρονομιά για το εργατικό κίνημα (αλήθεια, η καπναποθήκη Περδίκα που την έχει αγοράσει ο Δήμος και προορίζεται για γραφεία του Φεστιβάλ και αίθουσες προβολών και εκδηλώσεων, τι έχει γίνει; Πρόκειται κάποτε να λειτουργήσει; Όταν την είχαμε επισκεφθεί εντύπωση μας είχαν κάνει τα διάσπαρτα φυλλάδια εργασίας των καπνεργατών, αντρών και γυναικών, κάτω στο πάτωμα, τα οποία κανείς δεν τα είχε μαζέψει. Ένα τεράστιο πεταμένο ιστορικό αρχείο.).
Θα τελειώσουμε με την παρουσίαση βιβλίων, τόσο κινηματογραφικών όσο και λογοτεχνικών, προφανώς από τον Αντρέα Παγουλάτο, ανάμεσα στα οποία να δεσπόζει ένα βιβλίο που να αναφέρεται στο θεατρικό έργο του Αλέξη Δαμιανού.
Τα υπόλοιπα, εν εκτάσει, θα τα αφηγούμαστε κάθε μέρα από τη Δράμα, στο τέλος θα κάνουμε την αποτίμηση του Φεστιβάλ και το αφιέρωμα για τα 30 του χρόνια.
Γιάννης Φραγκούλης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ
ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ
ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
30ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ